Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Γραφειοκρατικά Εμπόδια στις Έρευνες για Υδρογονάνθρακες

Από καθυστέρηση σε καθυστέρηση οδηγούνται οι διαγωνισμοί για τις έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις τρεις περιοχές της Δυτικής Ελλάδος, αφού μόλις την περασμένη εβδομάδα, στις 15 Οκτωβρίου, το υπουργείο Περιβάλλοντος - Ενέργειας δημοσίευσε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πρόσληψη τρίτου νομικού συμβούλου για τη διαμόρφωση των συμβάσεων...

Ας σημειωθεί ότι οι ανάδοχοι των τριών παραχωρήσεων, στα Ιωάννινα, τον Δυτικό Πατραϊκό Κόλπο και το Κατάκολο, έχουν ανακηρυχθεί από τον Ιούλιο, ένα χρόνο μετά την κατάθεση των προσφορών και ότι οι διαπραγματεύσεις με το υπουργείο για να υπογραφούν οι συμβάσεις παραχώρησης έχουν ξεκινήσει από το καλοκαίρι. Μάλιστα, το υπουργείο χρησιμοποιεί δύο δικηγορικά γραφεία, ένα βρετανικό, δεδομένου ότι οι διαπραγματεύσεις των νομικών εκπροσώπων των εταιρειών και του υπουργείου γίνονται στο Λονδίνο, και πριν από μερικές εβδομάδες η ελληνική πλευρά προσέλαβε και το νομικό γραφείο Μπερνίτσα.
Δικαιολογητικά 
Η προκήρυξη για το τρίτο νομικό γραφείο δίνει προθεσμία στους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν τα δικαιολογητικά τους ως τις 31 Οκτωβρίου, θα ακολουθήσει η αξιολόγηση και η επιλογή (άγνωστο πόσο καιρός θα χρειαστεί...) και κατόπιν το γραφείο θα έχει διάστημα 20 ημερών να παραδώσει το έργο για το οποίο καλείται, δηλαδή το τελικό σχέδιο της σύμβασης. Από το χρονοδιάγραμμα αυτό και μόνον φαίνεται ότι οι συμβάσεις και κατά προέκταση οι έρευνες και τα «γεωτρύπανα» θα καθυστερήσουν για πολύ καιρό ακόμα.
Εν τω μεταξύ, το βασικότερο ίσως από τα θέματα, που οι εταιρείες θέτουν στο υπουργείο όσον αφορά τις συμβάσεις, το «stabilization clause» -όρος σταθεροποίησης- δεν έχει ακόμα επιλυθεί. Πρόκειται για τον όρο εκείνο που διασφαλίζει τις εταιρείες σε περίπτωση αιφνίδιας αλλαγής των γενικότερων προϋποθέσεων στο πλαίσιο των οποίων δραστηριοποιούνται, π.χ. αλλαγή φορολογικού συντελεστή. Στις περισσότερες χώρες ανάλογες συμβάσεις παραχώρησης περιοχών για έρευνα και εκμετάλλευση πετρελαίου - αερίου προβλέπουν ειδική προστασία ή ανταλλάγματα για τις εταιρείες, δεδομένου ότι οι συμβάσεις παραχώρησης είναι μακροχρόνιες.
Ενα άλλο ασαφές σημείο είναι το τι ακριβώς γίνεται με την παραχώρηση στο Κατάκολο. Πρόκειται για την περιοχή που το υπουργείο προέκρινε τη λύση του «αναγκαστικού γάμου», ζήτησε δηλαδή από τις δύο πετρελαϊκές εταιρείες που διεκδικούσαν το έργο, την Energean Oil and Gas και την Grekoil, να συνεργαστούν υποχρεωτικά. Πληροφορίες από τις εταιρείες αναφέρουν ότι ενώ έχουν ήδη παραδώσει στο υπουργείο, από τα τέλη του καλοκαιριού, το σχέδιο συνεργασίας και ανάπτυξης του πεδίου, έκτοτε δεν έχουν λάβει μηνύματα από το ΥΠΕΚΑ για περαιτέρω διαπραγματεύσεις, αντίθετα με τα Ιωάννινα και τον Δυτικό Πατραϊκό Κόλπο, για τα οποία υπήρξαν επαφές.
Το Κατάκολο 
Η πρόσφατη προκήρυξη για την πρόσληψη του τρίτου νομικού συμβούλου περιπλέκει ακόμα περισσότερο την κατάσταση σε σχέση με το Κατάκολο, γιατί ενώ σε ένα της σημείο, εκεί όπου περιγράφει το αντικείμενο του έργου, γίνεται αναφορά και στις τρεις παραχωρήσεις κατόπιν σε άλλο σημείο «μιλά» για την κατάρτιση των δύο συμβάσεων (Ιωάννινα και Δυτικός Πατραϊκός), χωρίς άλλη αναφορά στο Κατάκολο.
Με τους ρυθμούς που κινείται το υπουργείο Περιβάλλοντος - Ενέργειας είναι προφανές ότι τα αρχικά χρονοδιαγράμματα έχουν «χαθεί» και ότι κατά πάσα πιθανότητα το 2013 θα περάσει χωρίς να υπογραφούν οι συμβάσεις, οι οποίες για να τεθούν σε ισχύ θα πρέπει βάσει του νόμου να επικυρωθούν και από τη Βουλή. Και όλα αυτά για διαγωνισμούς που προκηρύχθηκαν τον Ιανουάριο του 2012.
(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 23/10/2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου