Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Ισχυρό Περιφερειακό Ενδιαφέρον για το Workshop του ΙΕΝΕ στην Αθήνα για τις Έρευνες Πετρελαίου στην ΝΑ Ευρώπη


Την Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου, και την Παρασκευή, 1η Νοεμβρίου 2013, στην Αθήνα (ξενοδοχείο Electra Palace, Νικοδήμου 18-20, Πλάκα), θα πραγματοποιηθεί το 2 nd SE EuropeRegional Upstream Workshop, με θέμα “Hydrocarbon Exploration and Production in the Adriaticthe Black Sea and theEast Mediterranean” («Έρευνα Υδρογονανθράκων στην Αδριατική, τον Εύξεινο Πόντο και την Ανατολική Μεσόγειο»). Έμπειρα στελέχη κρατικών και ιδιωτικών εταιρειών του κλάδου, κυβερνητικοί αξιωματούχοι των χωρών της περιοχής, αλλά και γνωστοί ακαδημαϊκοί θα συμμετάσχουν στο Workshop του ΙΕΝΕ, το οποίο θα διεξαχθεί υπό την αιγίδα του ΥΠΕΚΑ, το οποίο έχει και την ευθύνη της διενέργειας των ερευνών υδρογονανθράκων στην χώρα μας.

Στο πλαίσιο του Workshop, θα γίνει εκτενής αναφορά στα δεδομένα των πιο πρόσφατων γεωλογικών, γεωφυσικών και σεισμικών ερευνών σε μία μεγάλη περιοχή που καλύπτει τον Εύξεινο Πόντο, το ανατολικό τμήμα της Μεσογείου και την Αδριατική και ειδικότερα στην Ιταλία, την Κροατία, το Μαυροβούνιο, την Αλβανία, την Ελλάδα, την Τουρκία, το Ισραήλ, την Κύπρο, τη Βουλγαρία και την Ρουμανία. Οι ομιλητές της εκδήλωσης θα αναλύσουν τις πρόσφατες σημαντικές ανακαλύψεις στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στις χώρες της περιοχής, επικεντρώνοντας στις επενδυτικές προοπτικές που παρουσιάζονται.
Αναλυτικότερα, τις εργασίες του Workshop θα ανοίξει με ομιλία του ο Έλληνας Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, καθηγητής Γιάννης Μανιάτης, ενώ εισαγωγικά σχόλια θα διατυπώσει ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ κ. Κωστής Σταμπολής. Τις γεωπολιτικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή αναφοράς του Workshop και το βαθμό αλληλοεπηρεασμού τους με τις ανακαλύψεις στον τομέα των υδρογονανθράκων θα αναλύσει ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας-Γεωπολιτικής του Τμήματος Τουρκικών & Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ιωάννης Μάζης. Στο νομικό πλαίσιο που διέπει την έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων στις διάφορες χώρες τις οποίες καλύπτει το Workshop θα αναφερθεί ο κ. Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, δικηγόρος, Εταίρος της KG Law Firm και Γενικός Γραμματέας της Δ.Ε. του ΙΕΝΕ.
Η 2η συνεδρία, η οποία είναι αφιερωμένη στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων στην Μαύρη Θάλασσα και την Αδριατική θα έχει ως ομιλητές τους Δρ. Hans Hutta (Γενικός Διευθυντής του International Center for Petroleum & Industrial Management - ICM, Βιέννη, Αυστρία), κ. Peter Shinner (Country Manager, Petroceltic για την Ιταλία) και κ. Ilia Gjermani (ειδικός του Τομέα Πολιτικής και Ανάπτυξης του Υπουργείου Οικονομίας, Εμπορίου και Ενέργειας της Αλβανίας).
Σε θέματα που αφορούν τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας και την Ελλάδα θα επικεντρωθεί το πρώτο μέρος της τρίτης συνεδρίας του Workshop, με ομιλητές την καθηγήτρια του ΕΜΠ, πρόεδρο της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων ( ΕΔΕΥ ΑΕ), κ. Σοφία Σταματάκη, τον καθηγητή κ. RaduDudau (Εκτελεστικός Διευθυντής του Romania Energy Center - ROEC, Βουκουρέστι, Ρουμανία), τον κ. Laurentiou Pachiu (Επικεφαλής της Pachiu andAssociates, Βουκουρέστι, Ρουμανία) και τον Δρ. Σπύρο Μπέλλα (Γενική Γραμματεία Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Διεύθυνση Πετρελαϊκής Πολιτικής, ΥΠΕΚΑ).
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το δεύτερο μέρος της ίδιας συνεδρίας, το ποίο είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στις προοπτικές της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και στο οποίο θα συμμετέχουν ορισμένοι από τους πλέον βασικούς «παίκτες» στον τομέα των υδρογονανθράκων στην χώρα μας, τόσο σε επίπεδο κρατικών φορέων όσο και σε επίπεδο εταιρειών και ειδικών του κλάδου. Ομιλητές στο τμήμα αυτό τουWorkshop είναι ο κ. Μαθιός Ρήγας , Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος τηςEnergean Oil & Gas, της εταιρείας που διαχειρίζεται το μοναδικό ως τώρα πεδίο υδρογονανθράκων, στον Πρίνο ανοιχτά της Θάσου, ο νέος BusinessDevelopment Manager της Energean Oil & Gas, κ. Hank David, ο Δρ. Ντίνος Νικολάου, Γεωλόγος Πετρελαίου-Ενεργειακός Οικονομολόγος, Γενικός Διευθυντής της Kanergy Kanergy Ltd, μέλος Δ.Σ. του ΙΕΝΕ, και ο κ. Γιάννης Γρηγορίου, Μηχ/κός Μεταλλείων - Γεωφυσικός, Δ/ντής Έρευνας & Παραγωγής Υδρογονανθράκων της ΕΛ.ΠΕ. Α.Ε.
Τέλος, στις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, Τουρκία) επικεντρώνεται η τέταρτη και τελευταία συνεδρία του Workshop, η οποία θα πραγματοποιηθεί τη δεύτερη ημέρα της διοργάνωσης (1η Νοεμβρίου). Στους ομιλητές της συνεδρίας αυτής περιλαμβάνονται οι: κ. Τερέζα Φωκιανού, Γεωλόγος και Δ/νουσα Σύμβουλος Flow S.A., μέλος Δ.Σ. του ΙΕΝΕ, Δρ. Σόλων Κασίνης, Πρόεδρος της Kassinis International Consulting Company, (Λευκωσία, Κύπρος) και πρώην Αντιπρόεδρος της κυπριακής Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων ( ΚΡΕΤΥΚ), κ. Eitan Aizenberg, Διευθυντής Ερευνών της ισραηλινής Ratio Oil Exploration, κ. Mehmet Sünnetçioğlu, Expert Engineer της τουρκικής κρατικής εταιρείας υδρογονανθράκων TPAO, κ. Barış Kalkavan, Σύμβουλος της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα και Δρ. Σωτήρης Καποτάς, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Stream Oil & Gas Ltd στην Αλβανία, ενώ αναμένεται και συμμετοχή εκπροσώπου του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που η ΤΡΑΟ συμμετέχει σε εκδήλωση για υδρογονάνθρακες. Το Workshop του ΙΕΝΕ θα ολοκληρωθεί με συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με συμμετοχή όλων των ομιλητών.
Το αναλυτικό πρόγραμμα του 2 nd SE Europe Regional Upstream Workshop του ΙΕΝΕ, καθώς και πληροφορίες σχετικά με τη συμμετοχή, είναι διαθέσιμα μέσω του σχετικού banner στο www.iene.gr. Βασικός χορηγός της εκδήλωσης είναι η ελληνική πετρελαϊκή εταιρεία Energean Oil and Gas, και υποστηρικτής η ρουμανική πετρελαϊκή Grup Servicii Petroliere SA, ενώ media partners είναι οι ιστοσελίδες Energiagr και SeeNews.  

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου