«Σύννεφα» έχουν αρχίσει να μαζεύονται πάνω από την πώληση της ΔΕΣΦΑ στην κρατική εταιρεία αερίου του Αζερμπαϊτζάν Socar, με τους Αζέρους να μην κρύβουν τη δυσφορία τους για μία σειρά από κινήσεις της ελληνικής πλευράς σε τέτοιο βαθμό, που όπως ανέφεραν έγκυρες πηγές, μοιάζει σαν να ξανασκέπτονται την εμπλοκή τους στο όλο εγχείρημα.
Η αιφνιδιαστική αλλαγή του διοικητικού συμβουλίου του ΔΕΣΦΑ, κίνηση για την οποία οι Αζέροι ενημερώθηκαν την τελευταία στιγμή, ήλθε να προστεθεί σε μία σειρά από ενέργειες, όπως π.χ. η μη έγκαιρη ενημέρωσή τους για τη συμφωνία του ΔΕΣΦΑ για την παροχή τεχνικής βοήθειας προς τη Γεωργία και την ανάλογη συμφωνία που ετοιμάζεται για τη Βουλγαρία, σε συνδυασμό με ορισμένες εξελίξεις σε σχέση με τον αγωγό Ελλάδας- Βουλγαρίας, κ.λπ.
Ταυτόχρονα η πολυφωνία της ελληνικής κυβέρνησης και τα αντιφατικά μηνύματα από τους διάφορους φορείς που εμπλέκονται στις πολλές και πολύπλοκες διαδικασίες που πρέπει να γίνουν προκειμένου να ολοκληρωθεί η πώληση, έχουν δημιουργήσει κλίμα δυσπιστίας. «Οι Αζέροι θεωρούν ότι έχει χαθεί η εμπιστοσύνη», έλεγαν καλά πληροφορημένες πηγές, προσθέτοντας ότι η ελληνική πλευρά, που ουσιαστικά τους κάλεσε να συμμετάσχουν στο πρότζεκτ, τώρα δείχνει να μη βοηθά και «ανά πάσα στιγμή τους εκπλήσσει με εξελίξεις που θεωρούν ότι θα έπρεπε να ξέρουν».
Ενα πρώτο τεστ έρχεται τις επόμενες ημέρες, καθώς θα πρέπει να υπογραφεί η συμφωνία μετόχων, αφού η πώληση εγκρίθηκε από το ελεγκτικό συνέδριο και σύντομα πρέπει να υπογραφεί η σύμβαση αγοροπωλησίας με το ΤΑΙΠΕΔ και τα Ελληνικά Πετρέλαια. Ωστόσο η υπόθεση δεν τελειώνει εδώ και όπως όλα δείχνουν η ολοκλήρωση της πώλησης έχει ακόμα πολλούς μήνες ή και χρόνο μπροστά της.
Εξαγορά Η εξαγορά πρέπει να εγκριθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε., ενώ η πιο χρονοβόρα διαδικασία είναι αυτή της πιστοποίησης της εταιρείας ως ΙΤΟ (ανεξάρτητου διαχειριστή) μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει ως 10-12 μήνες, απαιτεί τη συνεργασία ΡΑΕ και Κομισιόν και ακολουθεί «ιδιαίτερη διαδρομή» αφού πρέπει να γίνει με βάση τους όρους που θέτει το τρίτο ενεργειακό πακέτο όσον αφορά την εξαγορά διαχειριστών δικτύων αερίου από εταιρείες χωρών εκτός Ε.Ε. Ταυτόχρονα πρέπει να ολοκληρωθεί ο πλήρης διαχωρισμός του ΔΕΣΦΑ από τη ΔΕΠΑ, διαδικασία που θα γίνει με μείωση κεφαλαίου και πέρασμα της εταιρείας στο ΤΑΙΠΕΔ. Ας σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής ούτε η Socar ούτε ο ΔΕΣΦΑ έχουν καταθέσει αίτηση προς τους αρμόδιους φορείς για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες αυτές.
(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 31/10/2012)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου