Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Greenpeace: Αποσύρεται η Κατηγορία για Πειρατεία και Γίνεται Κατηγορία για Χουλιγκανισμό

Απαντώντας σε αναφορές ότι η κατηγορία για πειρατεία ενάντια στους ακτιβιστές της Greenpeace και τους δύο ανεξάρτητους δημοσιογράφους θα αποσυρθούν και στη θέση τους θα απαγγελθούν κατηγορίες για χουλιγκανισμό, ο Vladimir Chuprov από το γραφείο της Greenpeace στη Ρωσία, δήλωσε:

«Οι Arctic 30 δεν είναι ούτε χούλιγκανς ούτε πειρατές. Η κατηγορία για χουλιγκανισμό εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα δυσανάλογη και επιφέρει ποινή φυλάκισης έως και 7 χρόνια, ενώ δεν αποτελεί τίποτα λιγότερο από μία ευθεία επίθεση στην ίδια την αρχή της ειρηνικής διαμαρτυρίας. Οι γενναίοι ακτιβιστές που πήγαν στην Αρκτική οπλισμένοι μόνο με την επιθυμία τους να ρίξουν φως στις επικίνδυνες εξορύξεις στην περιοχή, πρέπει να είναι με τις οικογένειές τους και όχι στις φυλακές του Μούρμανσκ.


Θα αντιταχθούμε στην κατασκευασμένη κατηγορία του χουλιγκανισμού με το ίδιο σθένος με το οποίο αντιταχθήκαμε στην κατηγορία για πειρατεία. Πρόκειται για κατηγορίες που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Οι Arctic 30 διαμαρτυρήθηκαν ειρηνικά ενάντια στις επικίνδυνες εξορύξεις της Gazprom και θα έπρεπε να είναι ελεύθεροι.

Η Επιτροπή Ερευνών της Ρωσίας αναφέρει επίσης ότι μπορεί κάποιοι από τους ακτιβιστές να κατηγορηθούν για τη χρήση βίας, κατηγορία που επιφέρει ποινή φυλάκισης έως και 10 χρόνια. Ένας τέτοιος ισχυρισμός ενάντια σε μία οργάνωση όπως η Greenpeace που έχει μία ιστορία 42 χρόνων ειρηνικού ακτιβισμού, δεν είναι τίποτα παραπάνω από φτηνή συκοφαντία. Οι ακτιβιστές μας δεν έκαναν τίποτα περισσότερο από το να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά, προσεγγίζοντας την πλατφόρμα εξόρυξης της Gazprom με ένα πλοίο που έχει ζωγραφισμένο πάνω του ένα περιστέρι και ένα ουράνιο τόξο. Σε αυτό το πλοίο εισέβαλαν άντρες οπλισμένοι με μαχαίρια και όπλα, ενώ οι Arctic 30 σήκωναν τα χέρια ψηλά. Οι Arctic 30 πρέπει να απελευθερωθούν άμεσα.»
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου