Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Οι Ισραηλινοί Ζητούν Περισσότερα από την Woodside για το 30% του Λεβιάθαν

Εξελίξεις λαμβάνουν χώρα στο Ισραήλ μετά την απόφαση να επιτραπούν οι εξαγωγές αερίου σε ποσοστό 40% επί των συνολικών αποθεμάτων της χώρας. Πιο συγκεκριμένα, η απόφαση ανοίγει τον δρόμο για να αποκτήσει η αυστραλιανήWoodside Petroleum μερίδιο 30% στο κοίτασμα Λεβιάθαν, έναντι ποσού 1,25 δις. δολαρίων, αν και οι εταίροι φέρονται να ζητούν τώρα περισσότερα χρήματα και οι διαπραγματεύσεις έχουν πάρει φωτιά.
Ο βασικός λόγος που οι εταίροι του Λεβιάθαν ζητούν περισσότερα είναι ότι στο μεταξύ αναθεωρήθηκαν προς τα επάνω οι εκτιμήσεις για τα απολήψιμα αποθέματα αερίου από τα 16 τρις. κ.π. σε 19 τρις. κ.π. και ως εκ τούτου αυξάνεται η αξία του κοιτάσματος. Παράλληλα, αυξήθηκε η πιθανότητα επιτυχίας της εξόρυξης.

Σύμφωνα με πηγές από το Ισραήλ, η Delek και η Ratio εμφανίζονται ανικανοποίητες με την προσφορά της Woodside και θεωρούν ότι μπορεί να βρεθεί άλλος υποψήφιος αγοραστής που θα πληρώσει περισσότερα. Φέρουν ως παράδειγμα την ρωσική Gazprom, την κορεάτικη Kogas, καθώς και άλλες ξένες εταιρείες.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που η Woodside αποκτήσει το 30% του Λεβιάθαν, θα υποστηρίξει την λύση της εξαγωγής αερίου μέσω ενός σταθμού LNG, καθώς με τον τρόπο αυτό θα μπορεί να εφοδιάσει τους πελάτες της στην Ασία.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου