Τον πρώτο, ενδεχομένως, ισολογισμό στην ιστορία των ημικρατικών οργανισμών, στον οποίο εκφράζονται έγγραφες συγκεκριμένες επιφυλάξεις των ανεξάρτητων ελεγκτών (PWC) για τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα, δημοσιοποίησε χθες η ΑΗΚ.
Σύμφωνα με αυτά, τα κέρδη της ΑΗΚ στο δύσκολο οικονομικά έτος 2012, εν μέσω μείωσης της κατανάλωσης ηλεκτρισμού, ανήλθαν στα 77,2 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με 69,6 το 2011, καταγράφοντας αύξηση 10,9%. Πρόκειται για «λογιστικό πλεόνασμα», επέμεναν στη χθεσινή παρουσίαση της Έκθεσης Πεπραγμένων της Αρχής. «Λογιστικό πλεόνασμα», επειδή ένα μέρος του ποσού (35-50 εκατ. ευρώ) δεν έχει εισπραχθεί, δεν λαμβάνονται υπόψη δόσεις δανείων 48 εκατ. ευρώ το 2012 κ.τ.λ. Το 2012 λήφθηκαν νέα δάνεια 75 εκατ. ευρώ. Τα τραπεζικά παρατραβήγματα ανέρχονταν στο τέλος του 2012 στα 195 εκατ. ευρώ, ενώ τα δάνεια στα 479 εκατ. ευρώ
Οι συνολικές πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας ανήλθαν κατά το 2012 στα 4.360 GWh σημειώνοντας μείωση 5,2% σε σύγκριση με το 2011. Η μεγαλύτερη μείωση, της τάξης του 20%, καταγράφηκε στην κατηγορία των βιομηχανικών καταναλωτών.
Ο πρόεδρος του Δ.Σ., Χαράλαμπος Τσουρής, τόνισε πως, πέραν από τη διαρκή επιδείνωση του οικονομικού περιβάλλοντος της οικονομίας, η ΑΗΚ είχε να αντιμετωπίσει και τις τεράστιες δυσκολίες που επέφερε η καταστροφή του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού Βασιλικού από την έκρηξη στο Μαρί.
Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής, Στέλιος Στυλιανού, θεωρεί ότι δικαιώθηκε και ότι αν η Κύπρος έκλεινε το συμβόλαιο με την Shell το 2010, τώρα θα είχαμε λύση με τερματικό αποϋγροποίησης για φυσικό αέριο. Ο κ. Στυλιανού χαρακτήρισε «αβασάνιστη την απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης να εγκαταλείψει το ενδεχόμενο δημιουργίας χερσαίου τερματικού αποϋγροποίησης».
Σε χαιρετισμό του κατά τη διάσκεψη παρουσίασης των πεπραγμένων της ΑΗΚ για το 2012, ο υπουργός Ενέργειας, Γ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι προωθούνται οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε από την 1η Ιανουαρίου του νέου έτους να υπάρξει πλήρης απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού, με στόχο οι καταναλωτές να μπορούν να επιλέξουν τον προμηθευτή τους. Σημείωσε πως γι' αυτόν τον λόγο επείγει η άμεση και ουσιαστική ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΑΗΚ. «Δεν μπορεί η Αρχή να συνεχίσει να λειτουργεί με το σημερινό μονοπωλιακό καθεστώς, οι Κύπριοι καταναλωτές να πληρώνουν το ακριβότερο ηλεκτρικό ρεύμα στην Ε.Ε. και ο Οργανισμός σας να βρίσκεται αντιμέτωπος με τα διάφορα προβλήματα ρευστότητας που αναφύονται», υπέδειξε ο ίδιος.
Πηγή Εφημερίδα Φιλελεύθερος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου