Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Υπεγράφη η Συμφωνία Τουρκίας-Ιαπωνίας για τον Πυρηνικό Σταθμό στη Μαύρη Θάλασσα

Ο Ταγίπ Ερντογάν και ο Ιάπωνας ομόλογός του, Σίνζο Άμπε, υπέγραψαν χθες τη συμφωνία υλοποίησης του δεύτερου πυρηνικού σταθμού της Τουρκίας, ισχύος 4800 MW, ο οποίος σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στη Σινώπη.
Το έργο, προϋπολογισμού 22 δις. δολαρίων, είχε δρομολογηθεί ήδη από τον Μάιο με προκαταρκτική συμφωνία, η οποία πλέον έγινε επίσημη. Έτσι, η γαλλική Areva και η ιαπωνική Mitsubishi, δύο από τις πιο γνωστές εταιρείες στον κλάδο της πυρηνικής ενέργειας παγκοσμίως, θα αναλάβουν να κατασκευάσουν τον δεύτερο σταθμό της γείτονος, μετά από τον αντίστοιχο στο Ακούγιου, στα νότια της χώρας.

Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις αντιδράσεις και τους φόβους για τον πυρηνικό σταθμό, ο Ερντογάν τόνισε στα πλαίσια της τελετής υπογραφής ότι «δεν μπορούμε να πούμε ποτέ ότι δεν συμβαίνουν ατυχήματα, αλλά η Ιαπωνία θα χρησιμοποιήσει την πιο ανεπτυγμένη τεχνολογία και το ιδανικό είναι να ελαχιστοποιήσουμε το περιθώριο λάθους».
Τέλος, σημειώνεται ότι ο πρώτος αντιδραστήρας στον σταθμό της Σινώπης σχεδιάζεται να λειτουργήσει από το 2023, ενώ ο τελευταίος από το 2028.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου