Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Πανευρωπαϊκή Κινητοποίηση για το Κόστος Αγοράς Ρύπων

Πανευρωπαϊκή κινητοποίηση σημειώνεται για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην απασχόληση και την ανάπτυξη το κόστος αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών CO2. Πενήντα τρεις εταιρίες, που αντιπροσωπεύουν πάνω από 1.500.000 εκατομμύριο θέσεις εργασίας σε ένα ευρύ φάσμα τομέων της οικονομίας, απηύθυναν χθες Ανοιχτή Επιστολή προς τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, με την οποία ζητούν από την Επιτροπή να υποβάλει σχέδιο νόμου για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Αερίων Θερμοκηπίου της Ε.Ε. (ETS) από τα τέλη του έτους. Την επιστολή προσυπογράφει και η Eurelectric, ενώ ανάμεσα στις ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρίες δεν συμπεριλαμβάνεται η ΔΕΗ.

Στην Επιστολή υπογραμμίζεται η ανάγκη να υπάρξει ένα σαφές μήνυμα για την τιμή του άνθρακα σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, ως βασική προϋπόθεση για την υλοποίηση νέων επενδύσεων και της ανάπτυξης. «Καλούμε την Επιτροπή να υποβάλει σχέδιο νόμου για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο ETS από το τέλος του έτους, καθώς το Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών είναι συμβατό με το στόχο της Ε.Ε. για την απεξάρτηση της Ευρώπης από τον άνθρακα και συνιστά κεντρικό εργαλείο για την κλιματική πολιτική », τονίζεται στην Επιστολή. Παράλληλα, οι εταιρίες που την υπογράφουν καλούν την Επιτροπή και τους αρμόδιους υπουργούς να εργαστούν από κοινού για να υπάρξει έγκαιρη συμφωνία πάνω σε ένα Πλαίσιο που θα αφορά στην ενέργεια και το κλίμα, με ορίζοντα το 2030.
Να θυμίσουμε ότι μόλις από δύο ημέρες το ΙΟΒΕ δημοσιοποίησε μελέτη για τις οικονομικές επιπτώσεις από τη μετακύληση του κόστους αγοράς δικαιωμάτων εκπομπής CO2 στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας προς τους κλάδους που είναι εκτεθειμένοι στον κίνδυνο «διαρροής «άνθρακα». Το ΙΟΒΕ εκτιμά το σύνολο της αρνητικής επίδρασης για την ελληνική οικονομία σε όρους προστιθέμενης αξίας στα 474 εκατ. ευρώ και σε όρους απασχόλησης 9.600 θέσεις εργασίας, ανάλογα με τις τιμές των δικαιωμάτων CO2.
Την Ανοιχτή Επιστολή προς τον κ. Μπαρόζο υπογράφουν οι:
3M, Acciona, Aldersgate Group, Alstom, Ansaldo Caldaie, Areva, Aviva Investors, Carbon Capture and Storage Association, CEZ, Climate Change Capital, Climate Markets and Investment Association, Danish Energy Association, Deutsche Telekom, Die Bahn, Doosan, DONG Energy, DRF, Électricité de France (EDF), EnBW, Eneco, Enel SpA, EnergieNederland, EnergiNorge, Energy UK, E.ON, EU Corporate Leaders Group (EUCLG), EURELECTRIC, EUTurbines, EWE, Fortum, Gasterra, GDF SUEZ, KDF Energy, Iberdrola, IETA, Institutional Investors Group on Climate Change (IIGCC), Kamstrup, M+W Group, Novozymes, Otto Group, PUMA, Schneider Electric, Schüco, Scottish Widows Investment Partnership, Shell, SSE, Statkraft, Stiftung 2°, Stiftung Schwäbisch Hall, The Climate Group, Velux, Verbund, Xella, Zero Emissions Platform.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου