Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Άλλα Δέκα Χρόνια Energy Community

Την παράταση της ισχύος της συνθήκης του Energy Community για μία δεκαετία αποφάσισε το Συμβούλιο Υπουργών του περιφερειακού αυτού οργανισμού που έχει ως αποστολή του την προσαρμογή των Δυτικών Βαλκανίων στο «κοινοτικό κεκτημένο» σε θέματα ενέργειας. Η απόφαση ελήφθη χθες, 24 Οκτωβρίου, στο Βελιγράδι, και αποτελεί απόδειξη των δυσχερειών και της καθυστέρησης που αντιμετωπίζει το Energy Community στην εκπλήρωση των καταστατικών του σκοπών.

Επίσης, το Συμβούλιο Υπουργών του Energy Community αποφάσισε τη σύσταση ενός High Level Reflection Group, το οποίο θα επιφορτιστεί με το έργο της εκτίμησης των ελλείψεων της υφισταμένης συνθήκης και της διατύπωσης προτάσεων προς βελτίωση του περιεχομένου της. Πρόεδρος του νέου οργάνου ορίστηκε ο πρώην Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας κ. Jerzy Buzek. Το High Level Reflection Group θα υποβάλει την αναφορά του στο Συμβούλιο Υπουργών του Energy Community το φθινόπωρο του 2014.
Εγκρίθηκε, επίσης, η λίστα με τα 35 «Έργα Ενδιαφέροντος της EnergyCommunity» (“ Projects of Energy Community Interest” - PECIs), τα οποία περιλαμβάνουν 14 έργα ηλεκτροπαραγωγής, 9 έργα ηλεκτρικών υποδομών, 10 έργα υποδομών φυσικού αερίου και 2 έργα πετρελαϊκών υποδομών. Τα έργα επελέγησαν με γνώμονα τη σπουδαιότητά τους στην ανάπτυξη της διασυνοριακής αγοράς ενέργειας της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων και η υλοποίησή τους θα βασιστεί σε επενδυτικά κίνητρα και στην ενίσχυση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος. Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ κ. Γκύντερ Έττινγκερ, καλωσόρισε την υιοθέτηση της λίστας PECI, τονίζοντας ότι η συμπερίληψη των εν λόγω έργων σε αυτήν θα συμβάλει στην προσέλκυση επενδύσεων που τόσο πολύ έχει ανάγκη η περιοχή: «Περίπου 40 δις ευρώ απαιτούνται ως το 2020. Ωστόσο, η έλλειψη προόδου όσον αφορά το αποτελεσματικό άνοιγμα των αγορών και την περιφερειακή ολοκλήρωση της αγοράς ενέργειας προκαλεί ανησυχία. Η εφαρμογή του 3ου Ενεργειακού Πακέτου, ως ενός καθοριστικού εργαλείου στην επίτευξη των στόχων αυτών, πρέπει να αποτελέσει βασική προτεραιότητα», υπογράμμισε ο κ. Έττινγκερ.
Από την πλευρά της, η κ. Zorana Mihajlović, Υπουργός Ενέργειας, Ανάπτυξης και Περιβαλλοντικής Προστασίας της Σερβίας, η οποία και είναι σήμερα η προεδρεύουσα χώρα του Energy Community, αν και τόνισε ότι ο οργανισμός έχει αποδειχθεί ένα αποτελεσματικό πλαίσιο περιφερειακής συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα, που θα αποδειχθεί ακόμη πιο σημαντικό στην προσπάθεια των συμβαλλομένων μερών να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους στο πλαίσιο της συνθήκης, αναγνώρισε ότι «το Energy Community απαιτεί ισχυρότερους θεσμούς και όργανα ώστε να επιτελέσει τους στόχους που καθορίζει η συνθήκη. Η σύσταση του High Level Reflection Group είναι ένα βασικό βήμα μπροστά προς την κατεύθυνση αυτή». Εξέφρασε, τέλος, την ικανοποίησή της για τον διορισμό του κ. Buzek ως επικεφαλής του νέου οργάνου του EnergyCommunity.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου