Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Αλβανία: Συμφωνία για Αποζημίωση Ζητά η Εταιρεία CEZ

Η τσεχική εταιρεία CEZ ανακοίνωσε σήμερα ότι μπορεί να αποσύρει την απόφαση της να προσφύγει στο διεθνές δικαστήριο διαιτησίας κατά της Αλβανίας, εάν οι δύο πλευρές συμφωνήσουν για μία δίκαιη αποζημίωση για την εταιρεία.
Μέσο e-mail η εκπρόσωπος της τσεχικής εταιρείας με έδρα την Πράγα Μπάρμπαρα Πουλπανοβα είπε, ότι η CEZ είναι ανοιχτή σε συνομιλίες με την Αλβανική κυβέρνηση σχετικά με τη δυνατότητα να καταργήσει την μήνυση για την ακύρωση της άδειας από της αλβανικές αρχές και τον πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της στην Αλβανία.

"Η τσεχική εταιρεία δεν έχει λάβει καμία επίσημη ειδοποίηση από την αλβανική κυβέρνηση", δήλωσε εν το μεταξύ στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters η κ. Πουλμανοβα.
Οι αλβανικές αρχές ακύρωσαν την άδεια της εταιρείας CEZ, και την ανάγκασαν να εγκαταλείψει τη χώρα τον Ιανουάριο, μετά από ένα χρόνο διαμάχης σχετικά με τους φόρους, και τους απλήρωτους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος από τους καταναλωτές, ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα κυρίως στης απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.
Η εταιρεία CEZ επιδιώκει αποζημίωση για της επενδύσεις της στο σύστημα διανομής ύψους 100 εκατομμύριων ευρώ, καθώς είχε αγοράστηκε το 2009, τα 75% των μετοχών της αλβανικής εταιρείας ηλεκτροδοτισης για 102 εκατομμύρια ευρώ. Η τσεχική εταιρεία κατηγορεί την Ρυθμιστική Αρχή οτι την διέταξε να αγοράσει με πολύ υψηλές τιμές ενέργεια απο την εγχώρια παραγωγή ενέργειας χωρίς να της επιτρέπει να αυξήσει τις τιμές για τους καταναλωτές.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου