Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

«Αγκάθια» στην Ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

Αθόρυβα αλλά συστηματικά προετοιμάζεται το έδαφος για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Έχει ορισθεί μάλιστα και καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση του σχετικού φακέλου, που θα πρέπει να παραδοθεί στο ΤΑΙΠΕΔ ως τις 4 Δεκεμβρίου, προκειμένου να δρομολογηθούν οι διαδικασίες της πώλησης του. Ωστόσο, φαίνεται να υπάρχουν αντικειμενικά προβλήματα, τα οποία θα δυσχεράνουν την επιδίωξη αυτή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energia.gr, οι υπηρεσίες του ΑΔΜΗΕ προχωρούν σε ένα είδος «κτηματογράφησης» των παγίων του, στοιχείο εξαιρετικά χρήσιμο για την ιδιωτικοποίηση του 66% του Διαχειριστή. Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει να προσδιορισθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εκτάσεων γης μέσα στις οποίες λειτουργούν οι υποσταθμοί και οι πύργοι μεταφοράς που ανήκουν στον ΑΔΜΗΕ και λογίζονται ως περιουσία του. Σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχουν οικόπεδα τα οποία εμφανίζονται ως ιδιοκτησίες εξ αδιαιρέτου με το ΔΕΔΔΗΕ και τον ΑΔΜΗΕ και τα οποία θα πρέπει να ξεκαθαρισθούν σε ποιόν ανήκουν προτού προχωρήσουν οι διαδικασίες της πώλησης του Διαχειριστή της Μεταφοράς. Σε αρκετά από αυτά τα οικόπεδα υπάρχει και μηχανολογικός εξοπλισμός του ΔΕΔΔΗΕ, οπότε δεν είναι ξεκάθαρο σε ποιόν ανήκει η γη.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Ιωάννης Γιαρέντης κατά την πρώτη συνάντηση που είχε με κλιμάκιο τομεαρχών και υποτομεαρχών στο Ρουφ, όπου είναι η έδρα της συντήρησης του Συστήματος Μεταφοράς, υποστήριξε ότι η διαδικασία της «κτηματογράφησης» βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο και ότι στόχος είναι η εταιρία να περάσει σε στρατηγικό επενδυτή, κατά προτίμηση από το εξωτερικό, με συναφή εμπειρία σε δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Ωστόσο, αντίθετη άποψη για το θέμα αυτό έχει ο Σύλλογος Εργαζομένων στον ΑΔΜΗΕ. Η πρόεδρος του Συλλόγου Αργυρώ Πέτρου μιλώντας στο energia.gr εξέφρασε την άποψη ότι η «κτηματογράφηση» θα καθυστερήσει για δύο σημαντικούς λόγους. Πρώτον, γιατί υπάρχουν αντικειμενικά προβλήματα στον ιδιοκτησιακό προσδιορισμό των παγίων
της Επιχείρησης, εξαιτίας της κοινής παρουσίας ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ σε διάφορα οικόπεδα και δεύτερον, γιατί εκκρεμεί από το 2011 η προσφυγή της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ στα δικαστήρια για την περιουσία του ασφαλιστικού φορέα της, με βάση σχετική αναλογιστική μελέτη. Καθώς ο ΑΔΜΗΕ είναι 100% θυγατρική της ΔΕΗ, υποστηρίζεται ότι τίθεται θέμα αποσαφήνισης εάν τα πάγια του Διαχειριστή συμπεριλαμβάνονται στα περιουσιακά στοιχεία του ΤΑΥΤΕΚΩ. Η δικάσιμος για το ζήτημα αυτό είχε ορισθεί για τις 18 Σεπτεμβρίου αλλά αναβλήθηκε για την Άνοιξη του 2014.
Ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΑΔΜΗΕ αντιδρά στην πώληση του, καθώς εκτιμά ότι δεν διασφαλίζονται ούτε οι θέσεις ούτε οι συνθήκες εργασίας και ήδη έχει προγραμματίσει μια σειρά από ενέργειες διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου