Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Αιτήσεις για Κλείσιμο 28 Συμβατικών Μονάδων Ηλεκτροπαραγωγής στη Γερμανία

Ο Γιόχεν Χόμαν, πρόεδρος του γερμανικού διαχειριστή δικτύου ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, Bundesnetzagentur, ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι έχουν υποβληθεί αιτήματα για την διακοπή λειτουργίας 28 ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων μέσα στο 2014, επειδή κρίνονται ως ασύμφορες από τις εταιρείες τους.

Σε συνέντευξή του στην Allgemeine Zeitung, ο Χόμαν τόνισε ότι ο διαχειριστής εξετάζει τα αιτήματα και καλείται να κρίνει αν θα τα δεχτεί όλα ή μέρος τους. Σημειώνεται ότι οι μονάδες εκείνες που θα επιλεγούν για να παραμείνουν σε λειτουργία θα αποζημιωθούν με βάση τα προβλεπόμενα από τη γερμανική νομοθεσία.
«Εξετάζουμε την διακοπή λειτουργίας 28 μονάδων με ισχύ περίπου 7 GW, εκ των οποίων τα 2 GW βρίσκονται στη νότια Γερμανία», υπογράμμισε ο Χόμαν, αναδεικνύοντας έτσι την έκταση του προβλήματος για το δίκτυο ηλεκτρισμού της χώρας.
Είχε προηγηθεί ανακοίνωση της νορβηγικής Statkraft ότι σκοπεύει να κλείσει δύο μονάδες φυσικού αερίου, αλλά και αντίστοιχες κινήσεις από την ΕΟΝ και την RWE μέσα στο τρέχον έτος. Η αιτία για το κλείσιμο των συμβατικών μονάδων είναι ότι με βάση τα ισχύοντα πλέον στην γερμανική αγορά ενέργειας, αδυνατούν να συναγωνιστούν τις ΑΠΕ και να αποκομίσουν κέρδη από την λειτουργία τους.
«Αν οι μονάδες αυτές κριθούν απαραίτητες για τους διαχειριστές του δικτύου, τότε η Bundesnetzagentur θα αποφασίσει να τις κρατήσει συνδεδεμένες στο δίκτυο και θα αποζημιωθούν», τόνισε ο Χόμαν.
Χαρακτηριστικό είναι πάντως το γεγονός ότι οι τιμές χονδρεμπορικής στο ηλεκτρικό ρεύμα έχουν υποχωρήσει κατά 20% στο α’ εξάμηνο του έτους στη Γερμανία.'
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου