Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Οι Πολίτες της Αττικής Δεν θα Πληρώνουν Περισσότερα από 55-60 Ευρώ στον Τόνο για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων

Οι μέθοδοι και τα μέσα πολιτικής που ενισχύουν την προώθηση των πράσινων, καινοτόμων λύσεων, κυρίως στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων είναι το θέμα του 1ου πανευρωπαϊκού Πράσινου Συνεδρίου Ecopol, που διεξάγεται σήμερα και αύριο στην Αθήνα. Το συνέδριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 3ου Προγράμματος της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Περιβαλλοντική Καινοτομία στην ΕΕ.


Οι στόχοι του προγράμματος είναι τρεις: η διαχείριση των απορριμμάτων (αφορά την έρευνα καινοτόμων μεθόδων και μηχανισμών για τη διαχείρισή τους), οι πράσινες συμβάσεις (αφορά την εισαγωγή της περιβαλλοντικής καινοτομίας στις δημόσιες συμβάσεις) και η διεθνοποίηση των καινοτόμων περιβαλλοντικών μεθόδων που χρησιμοποιούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η περιφέρεια Αττικής είναι εταίρος στο consortium που κέρδισε τον διαγωνισμό στη διαχείριση απορριμμάτων. Εκπροσωπήθηκε από τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας (που είναι υπεύθυνη για το Περιφερειακό Πρόγραμμα- ΠΕΠ), η οποία συνεργάσθηκε με δυο εταίρους από την Πορτογαλία και από έναν από Φινλανδία, Σουηδία, Γερμανία και Αυστρία. Στην πορεία συμμετείχαν και άλλοι πέντε εταίροι από αντίστοιχα ευρωπαϊκά κράτη.

Όπως σημείωσε ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, στην εναρκτήρια συνεδρίαση, στο πλαίσιο του έργου «έχουμε καταγράψει και αναλύσει περισσότερες από 200 πράσινες καινοτόμες πρακτικές και εργαλεία στους τομείς των αποβλήτων και της ανακύκλωσης, τις πράσινες δημόσιες συμβάσεις και τη διεθνοποίηση των καινοτόμων επιχειρήσεων που παράγουν πράσινες τεχνολογίες».

«Πρωταρχικός μας στόχος είναι η αποτελεσματική εφαρμογή της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας. Σήμερα, κύριος στόχος είναι η επεξεργασία των στερεών αποβλήτων πριν από την ταφή και η μεγιστοποίηση της επαναχρησιμοποίησής τους», προσέθεσε ο περιφερειάρχης και σημείωσε: «Βασικό θέμα για εμάς είναι η αύξηση της ευαισθητοποίησης του κοινού. Στόχος μας είναι οι πολίτες και κάτοικοι της Αττικής να έχουν τη γνώση και την ορθή κατανόηση των ζητημάτων διαχείρισης των αποβλήτων».

Ο κ. Σγουρός ανέφερε, επίσης, ότι η Αττική, σε συνεργασία με τους Φινλανδούς εταίρους από το Λάχτι, θα συμμετάσχει στην πιλοτική μεταφορά τεχνογνωσίας για τη διαχείριση απορριμμάτων σε δήμους στο βόρειο τμήμα της Αττικής που παρουσιάζουν παρόμοια χαρακτηριστικά με το Λάχτι. Η Περιφέρεια Αττικής, συμπλήρωσε ο κ. Σγουρός, μέσω των τεσσάρων εργοστασίων διαχείρισης στερεών αποβλήτων θα προωθήσει τις λεγόμενες Καθαρές Τεχνολογίες, που ασχολούνται με τη λεγόμενη «Οικονομία του ’νθρακα» και έχουν ως σκοπό την παραγωγή καινοτομιών που μειώνουν το αποτύπωμα του και οδηγούν σε μειωμένη εκπομπή ρύπων διοξειδίου του άνθρακα.

Εκ μέρους του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, η γγ ΥΠΕΚΑ Κωνσταντίνα Γιαννακοπούλου αναφέρθηκε στους σχεδιασμούς του υπουργείου για τη διαχείριση των αποβλήτων και σημείωσε ότι έως τις 12 Δεκεμβρίου 2013 η χώρα υποχρεούται να έχει εκπονήσει Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων. Ήδη έχει εκπονηθεί η σχετική μελέτη.

Στόχος του ΥΠΕΚΑ, σημείωσε, είναι να προωθήσει την ανακύκλωση σε όλη τη χώρα. Η ανακύκλωση σε συνδυασμό με την πρόληψη και την επαναχρησιμοποίηση θα είναι ο πυλώνας της πολιτικής Ολοκληρωμένης Διαχείρισης των Αποβλήτων στη χώρα. Η διαλογή στην πηγή θα προχωρήσει και θα εξειδικευθεί, οι μηχανισμοί ελέγχου θα ενταθούν και θα συστηματοποιηθούν, η εισφοροδιαφυγή θα καταπολεμηθεί και η άτυπη συλλογή θα αντιμετωπισθεί.

Όπως είπε η κ. Γιαννακοπούλου, οι αλλαγές που εισάγονται με τον νόμο-πλαίσιο αφορούν κυρίως στην ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων, προκειμένου να περιορισθεί η κατανάλωση ορυκτών καυσίμων και άλλων φυσικών πόρων. Έτσι, αφενός θα μειωθεί η απόθεση απορριμμάτων σε χώρους τελικής διάθεσης και αφετέρου θα μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Με αφορμή τη δρομολόγηση μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων σε πολλές περιφέρειες της χώρας, το ΥΠΕΚΑ εξετάζει τις υφιστάμενες συνθήκες στην αγορά ενέργειας, στον τομέα της ενεργειακής αξιοποίησης με συναποτέφρωση δευτερογενών καυσίμων ή με μονάδες παραγωγής ενέργειας από καύση αποβλήτων.

Στα 55-60 ευρώ ο τόνος για τον κάτοικο της Αττικής. 7%-10% των απορριμμάτων θα πηγαίνει για ταφή

Ο προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Αττικής Κώστας Λέμας ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι από το πρόγραμμα προέκυψαν πολύ καλές πρακτικές που χρησιμοποιούνται ή αναπτύσσονται στην ΕΕ: εργοστάσια καύσης, παραγωγής ενέργειας, ηλεκτρισμού, θερμότητας, παραγωγής κομπόστ και βιοαερίου. Στην Ολλανδία, ήδη αξιοποιείται το 80% των αποβλήτων. Στη Φινλανδία αξιοποιείται το 100% και το σύστημα αυτό «προσπαθούμε να ενσωματώσουμε και να μεταφέρουμε στην Ελλάδα. Είναι κάτι δυνατόν» τόνισε.

Οι τέσσερις μονάδες, που σχεδιάζεται να κατασκευασθούν στην Αττική, θα επεξεργάζονται τα απορρίμματα που δεν ανακυκλώνονται, θα ανακυκλώνουν υλικά και πιθανώς θα είναι εφικτή η παραγωγή ενέργειας. «Στόχος είναι μόλις ένα 7%-10% των απορριμμάτων να πηγαίνει για ταφή» ανέφερε ο κ. Λέμας και σημείωσε: «Θα έχουμε τη μέγιστη αποδοτικότητα, με τις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες που υπάρχουν στην Ελλάδα».

Σε ερώτηση για το κόστος που θα μετακυλισθεί στους κατοίκους της Αττικής, είπε: «Ο καταναλωτής δεν θα κληθεί να πληρώσει πάνω από 55- 60 ευρώ τον τόνο. Αλλά στην πραγματικότητα, η διαχείριση θα του στοιχίσει ακόμη λιγότερο, αφού μέρος των απορριμμάτων θα επιστρέφει είτε με τη μορφή προϊόντων, είτε με τη μορφή ενέργειας. Στην ουσία, ο πολίτης σήμερα πληρώνει περισσότερα, διότι πληρώνει μόνο για ταφή. Μια κατάσταση που απαγορεύεται δια Νόμου στην ΕΕ».

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου