Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Στροφή Μόσχας στο Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο

Ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin ζήτησε επέκταση των φορολογικών ελαφρύνσεων στο έργο υγροποιημένου φυσικού αερίου στη χερσόνησο Γιαμάλ όπου έχει αναλάβει η Novatek, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Κρεμλίνου.
Ο Putin κάλεσε τις εγχώριες εταιρείες να αναπτύξουν υγροποιημένο φυσικό αέριο και να αποστραφούν από την Ευρώπη, όπου υπάρχει έλλειψη ρευστότητας και η ζήτηση για φυσικό αέριο έχει μειωθεί σημαντικά.

Το έργο υγροποιημένου φυσικού αερίου στη χερσόνησο Γιαμάλ (Δυτική Σιβηρία) είναι αξίας 14.6δις €, συμμετέχουν με μετοχές η γαλλική Total και η κινεζική China National Petroleum Corp, και απολαμβάνει κάποιες φορολογικές ελαφρύνσεις, όπως μηδενικό φόρο εξόρυξης ορυκτών και εξαγωγικών δασμών από τα κοιτάσματα.
Ο Putin ζήτησε επίσης φοροελαφρύνσεις στη χερσόνησο Gydan στην Αρκτική, όπου η Novatek έχει επίσης άδειες εξερεύνησης, σύμφωνα με έγγραφα που δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα του Κρεμλίνου.
Η μόνη μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ρωσίας με ετήσια δυναμικότητα 10 εκατ. τόνων, βρίσκεται στη ρωσική νήσο Σαχαλίνη, την λειτουργεί μια κοινοπραξία της οποίας ηγείται η Gazprom, και όπου συμμετέχει και η βρετανική-ολλανδική Royal Dutch Shell.
Η κυβέρνηση τώρα σχεδιάζει τροπολογίες στους νόμους για την απελευθέρωση των εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου- που μέχρι σήμερα γινόντουσαν μόνο από την Gazprom- με στόχο να εφαρμοστούν οι νέοι κανονισμοί από την 1ηΙανουαρίου του 2014.
Πηγή EurActiv.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου