Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Επένδυση 750 εκατ. για Αιολικό στο Βέρμιο


Ξεκινούν σύντομα οι εργασίες κατασκευής και σε τέσσερα περίπου χρόνια θα έχει δημιουργηθεί στο Βέρμιο το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια, από την ισπανική εταιρεία Acciona Ενεργειακή. Πρόκειται για αιολικό πάρκο 174 ανεμογεννητριών σε έκταση 120.000 στρεμμάτων στα όρια των δήμων Βέροιας, Κοζάνης και Πτολεμαΐδας.
Το πάρκο ισχύος 614 MW, ενώ η συνολική επένδυση υπολογίζεται να ανέλθει στα 750 εκατ. ευρώ. Το έργο έλαβε έγκριση από τη ΡΑΕ, εξασφάλισε τις άδειες παραγωγής και προσφάτως τις εγκρίσεις των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την αρμόδια Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ
Εκτιμάται πως θα δημιουργηθούν περίπου 300 προσωρινές θέσεις εργασίας, κατά τη φάση κατασκευής του αιολικού πάρκου και 30 μόνιμες θέσεις, όταν ξεκινήσει να λειτουργεί.
Πρόεδρος και μέλη του δ.σ. έδειχναν ενθουσιασμένοι από την ευόδωση των πολυετών προσπαθειών τους για την ολοκλήρωση των αδειοδοτήσεων και τη σύντομη έναρξη υλοποίησης των έργων από τον προσεχή Ιούλιο ή Αύγουστο.
Να σημειωθεί ότι οι μετρήσεις ανέμου στο Βέρμιο είναι πάνω από τα όρια και οι επενδύσεις απολύτως βιώσιμες, σε συνδυασμό μάλιστα με την κοντινή απόσταση των εγκαταστάσεων της ΔΕΗ στην Κοζάνη.
ΑπασχόλησηΣτη διάρκεια των τεσσάρων ετών που θα κατασκευαστούν τα αιολικά πάρκα, θα εργαστούν εκεί περισσότερα από 300 άτομα σε καθημερινή βάση, με τον Συνεταιρισμό Σελίου να έχει τον πρώτο λόγο στην αξιολόγηση του προσωπικού και να δεσμεύει την εταιρεία για αγορές υλικών μόνο από την τοπική αγορά.
Στο τέλος δε της επένδυσης, εκτός του ότι στο Βέρμιο θα έχει δημιουργηθεί το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο των Βαλκανίων, θα μείνουν στην περιοχή και 30 μόνιμες θέσεις εργασίας για τη λειτουργία του. Σημειώνουμε ότι η σύμβαση με τις δύο εταιρείες είναι 25ετής.
Ένα ακόμη κέρδος από την επένδυση θα έχει ο δήμος Βέροιας, μέσω του 3% επί των ακαθάριστων εσόδων του αιολικού πάρκου που θα οδηγείται αυτομάτως στα ταμεία του. Με βάση τα στοιχεία, υπολογίζεται ότι τα χρήματα αυτά θα είναι περίπου 500.000 ευρώ ετησίως, που θα μεταφράζονται σε ανταποδοτικά έργα του δήμου Βέροιας.
Τουριστική αξιοποίησηΣτα θετικά των επενδύσεων πρόκειται να καθαριστεί το οδικό δίκτυο σε β΄ κατηγορίας και να ανοιχτούν νέοι δρόμοι. Ενώ μετά το τέλος των εργασιών, το Βέρμιο θα είναι και ένας τουριστικός προορισμός.
Πηγή ered.gr 

Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Οι Χρησμοί του Σαχ Ντενίζ


Με μεγάλη αγωνία και ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθούν οι κοινοπραξίες των αγωγών που ανταγωνίζονται για το Νότιο Διάδρομο την παραμικρή ανακοίνωση από την πλευρά του Σαχ Ντενίζ στο Αζερμπαϊτζάν, παρόλο που η τελική απόφαση έχει αναβληθεί για το 2013. Τον τελευταίο καιρό, τον ρόλο του μάντη Τειρεσία έχει αναλάβει εκ μέρους του κονσόρτιουμ του Σαχ Ντενίζ η ΒΡ, η οποία σημειωτέον, συμμετέχει στον αγωγό SEEP και κατά συνέπεια βαραίνει ο λόγος της.

Ο πιο πρόσφατος χρησμός της ΒΡ ήρθε την περασμένη εβδομάδα και χαρακτήριζε την αρχική πρόταση του αγωγού Nabucco ως μη ρεαλιστική. Σημειώνουμε ότι η κοινοπραξία του Nabucco έχει καταθέσει πριν λίγο καιρό νέα πρόταση για τον λεγόμενο Nabucco West, ο οποίος θα ξεκινάει από τα τουρκικά σύνορα και θα καταλήγει στην Αυστρία. Οι εταιρείες που έχουν αναλάβει το έργο αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν στις βλέψεις τους, διότι η Άγκυρα και το Μπακού πρόκειται να κατασκευάσουν τον δικό τους αγωγό κατά μήκος της Τουρκίας, τον Trans Anatolian.

Την ίδια στιγμή όμως, οι εμπνευστές του Nabucco διατηρούσαν και την πιθανότητα υλοποίησης του έργου στην αρχική του μορφή, καθώς οι διαπραγματεύσεις των Τούρκων με τους Αζέρους καθυστερούν και η τελική απόφαση δεν έχει ακόμα ληφθεί για τον αγωγό της Ανατολίας. Πλέον όμως, η ΒΡ διευκρίνισε ότι ο Nabucco δεν πρόκειται να επιλεγεί και ότι μονάχα οNabucco West έχει πιθανότητες νίκης.

Αντιλαμβάνεται κανείς ότι καθοριστικό ρόλο για τις εξελίξεις έχει η στάση που θα κρατήσει η ΒΡ. Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά: Σκοπεύει η ΒΡ όντως να κατασκευάσει τον SEEP, ή απλά μπλοφάρει για να εξασφαλίσει ανταλλάγματα από τους Ευρωπαίους του Nabucco; Υπάρχει η δυνατότητα επιλογής και ενός αγωγού για τη βόρεια όδευση ( Nabucco ή SEEP) και του ΤΑΡ για το νότιο τμήμα των Βαλκανίων; Τα έχει βρει η ΒΡ με τους Αζέρους για την τελική απόφαση ή είναι ακόμα ανοικτό το ζήτημα;

Απαντήσεις σε αρκετά από αυτά τα ερωτήματα αναμένεται να δοθούν μέσα στους επόμενους μήνες με πρώτο σταθμό το καλοκαίρι, όταν και αναμένεται να υπογραφεί η συμφωνία για τον Trans Anatolian.
Πηγή energia.gr 

Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Διαβουλεύσεις της Γερμανικής Κυβέρνησης για το Δίκτυο Ηλεκτρισμού και τη Μείωση στις Ταρίφες των Φωτοβολταϊκών

Η γερμανική κυβέρνηση προχώρησε σήμερα σε ανακοινώσεις σχετικά με την ενεργειακή στρατηγική της χώρας, προκειμένου να καθησυχάσει όσους θεωρούν ότι η «πράσινη» στροφή καθυστερεί. Η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε σχετικά ότι αποσκοπεί σε καλύτερη συνεννόηση των πολιτικών ανάμεσα στις διαφορετικές περιοχές της Γερμανίας, τονίζοντας ότι υπάρχει ένα λεπτομερές σχέδιο ανάπτυξης.

Το βασικό πρόβλημα της Γερμανίας για τα επόμενα χρόνια είναι το πώς θα αντικαταστήσει την ισχύ των πυρηνικών αντιδραστήρων που θα αποσυρθούν το 2022, απόφαση που ελήφθη πέρυσι μετά το ατύχημα της Φουκουσίμα. Μέχρι στιγμής, δεν είναι σαφές με ποιόν τρόπο θα μπορούσαν οι ΑΠΕ από μόνες τους να αναπληρώσουν το κενό, καθώς η ισχύς δεν επαρκεί, ούτε και η χωρητικότητα του δικτύου.
Το τελευταίο αυτό ζήτημα των δικτύων, ήταν ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών που είχε η κυβέρνηση με τις τοπικές αυτοδιοικήσεις της χώρας, όπως σημείωσε η Μέρκελ. Επίσης, κρίσιμος είναι και ο γεωγραφικός παράγοντας, αφού η συγκέντρωση των πυρηνικών σταθμών σε ορισμένες περιοχές, απαιτεί ριζικό επανασχεδιασμό του συστήματος.
Τέλος, η Μέρκελ ανέφερε ότι στόχος είναι να αποφασιστεί μια νέα μείωση των εγγυημένων τιμών στα φωτοβολταϊκά πριν τον Ιούλιο.

Πηγή energia.gr 

«Τίποτα Δεν Σταματά στον Τομέα της Ενέργειας», Λέει το ΥΠΕΚΑ

Η προώθηση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού ανάθεσης των σεισμικών ερευνών στον Ιόνιο και τη νότια Κρήτη συγκαταλέγεται ανάμεσα στις κορυφαίες προτεραιότητες του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Δεν θα σταματήσει τίποτε από όσα έχουν ξεκινήσει στον τομέα της ενέργειας, μεταδίδουν κύκλοι του ΥΠΕΚΑ. Σε αυτό το πλαίσιο, πρόθεση του υπηρεσιακού υπουργού Γρηγόρη Τσάλτα είναι να συνεχισθούν οι διαδικασίες για τα σεισμικά δεδομένα, πράγμα που σημαίνει ότι θα επιδιωχθεί να κληθούν σε διαπραγματεύσεις οι οκτώ εταιρίες που εκδήλωσαν αρχικά ενδιαφέρον και να υποβάλουν οικονομικές προσφορές. Δεν αποκλείεται μάλιστα, σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΕΚΑ, η ανάθεση να γίνει πριν από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου.

Αντίθετα, για την επόμενη κυβέρνηση παραπέμπεται η στελέχωση του φορέα υδρογονανθράκων.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το open door για τον Πατραϊκό Κόλπο, το Κατάκολο και τα Ιωάννινα, δεν είναι στις προθέσεις του ΥΠΕΚΑ να αναβληθεί ο διαγωνισμός, όπως έχουν ζητήσει ορισμένοι ενδιαφερόμενοι επενδυτές, ενώ θα συνεχισθεί και η προετοιμασία της διαδικασίας για την προκήρυξη του διαγωνισμού ανάθεσης της έρευνας σε δέκα χερσαία οικόπεδα της χώρας.

Για την ενίσχυση του ΛΑΓΗΕ με δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων το ΥΠΕΚΑ προτίθεται να συνεχίσει τις σχετικές συζητήσεις με την τρόϊκα και εφόσον κριθεί επείγον θα προωθηθεί.

Σε ό,τι έχει να κάνει με γενικότερα ζητήματα, όπως είναι η κήρυξη ΑΟΖ κύκλοι του ΥΠΕΚΑ εκτιμούν ότι αυτό είναι απόφαση μιας πολιτικής και όχι μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης. Παρά το γεγονός ότι δεν προαπαιτείται οριοθέτηση ΑΟΖ για τις έρευνες υδρογονανθράκων, αρκεί η υφαλοκρηπίδα, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι, ωστόσο, αναγνωρίζουν ότι η τάση στην ευρύτερη περιοχή είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ, όπως έπραξε η Κύπρος με γειτονικά κράτη της. 


Πηγή energia.gr 

O Επαναπροσδιορισμός του Ενεργειακού Χάρτη της ΝΑ Ευρώπης στο Επίκεντρο του 6th SEEED του ΙΕΝΕ

Το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (IENE) εδραιώνει το ρόλο του ως περιφερειακός πόλος γόνιμης ανάλυσης και σύνθεσης των ενεργειακών ζητημάτων της ευρύτερης περιοχής. Αυτό προκύπτει από την εντυπωσιακή συμμετοχή κορυφαίων εταιριών, θεσμικών φορέων, οργανισμών και επαγγελματικών φορέων, από την Ελλάδα, την Ευρώπη και την Ασία στην έκτη, κατά σειρά, θεσμοθετημένη συνάντηση, που διοργανώνει το ΙΕΝΕ στη Θεσσαλονίκη, στις 30 και 31 Μαΐου, με θέμα τον επαναπροσδιορισμό του ενεργειακού χάρτη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (Redefining SE Europe’s Energy Map). 

Ανάμεσα στις ξένες εταιρίες που θα συμμετάσχουν στο διάλογο συγκαταλέγονται οι, Gazprom-Εxport, Edison, EON, η κοινοπραξία του αγωγού TAP, η αμερικανική εταιρία συμβούλων PFC Energy, ο τουρκικός όμιλος T-Dinamik, το γερμανο-τουρκικό joint venture Borusan Endw Energy, η κρατική εταιρία ηλεκτρισμού της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Elektroprivreda BIH, η σερβική JP Srbijagas, η βουλγαρική Bulgartransgaz EAD, η κροατική Plinacro Ltd και από το Ιράν η National Gas Export Co (NIGEC).

Την ελληνική επιχειρηματική σκηνή θα εκπροσωπήσουν, η ΔΕΗ, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η ΔΕΠΑ, ο όμιλος της ΕΛ.ΠΕ., ο όμιλος Μυτιληναίος μέσω της Protergia και της M&M, η Energean Oil & Gas και η Vestas Hellas.

Αντιπροσωπευτική θεωρείται και η θεσμική εκπροσώπηση στο διήμερο διάλογο του ΙΕΝΕ. Καταρχήν, θα είναι παρούσες οι Ρυθμιστικές Αρχές τεσσάρων χωρών, από την Ελλάδα, η ΡΑΕ, από την Τουρκία, η TEIAS, από τη Βουλγαρία, η ESO και από τη Σερβία, η AERS. 

Επίσης, οι Διαχειριστές, ΔΕΣΦΑ και ΑΔΜΗΕ, καθώς και η Prenos (αντίστοιχη του ΑΔΜΗΕ), από το Μαυροβούνιο.

Σε διεθνές επίπεδο, θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι, του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ενέργειας (WEC), της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Energy Community, Οργανισμού για τη συνεργασία και προώθηση δομικών αλλαγών στον ενεργειακό τομέα της Κεντρικής και Ν. Α. Ευρώπης, , με έδρα τη Βιέννη, της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης του Ευξείνου Πόντου (BST&DB), του Διεθνούς Επιμελητηρίου Εμπορίου, τμήμα Ιράν, η Ακαδημία Πετρελαϊκού Μάνατζμεντ Petroleum Management Academy, με έδρα τη Βιέννη, του Τεχνικού Πανεπιστημίου Μέσης Ανατολής της Τουρκίας και το think tank Regional Cooperation Council, από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. 

Από την Ελλάδα συμμετέχουν εκπρόσωποι του Αραβο-ελληνικού Επιμελητηρίου και του Ελληνο-ρωσικού Επιμελητηρίου.

Αξιόλογη είναι και η συμμετοχή επαγγελματικών φορέων στο συνέδριο του ΙΕΝΕ. Από την Ελλάδα, θα μιλήσουν εκπρόσωποι, του Ελληνικού Συνδέσμου Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας (ΕΣΣΗΘ) και του Συνδέσμου Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ), η ευρωπαϊκή ομοσπονδία προμηθευτών ενέργειας, EFET, από τη Ρουμανία, ο Σύνδεσμος Αιολικής Ενέργειας, Romanian Wind Energy Association και από τη Βουλγαρία, ο Σύνδεσμος Φωτοβολταϊκών, Bulgarian Photovoltaic Association.

Η κ. Χρύσα Αργυρίου θα εκπροσωπήσει τη Διεύθυνση Ενέργειας τη Κομισιόν, Τμήμα Εσωτερικής Αγοράς, με ευθύνη, τις υποδομές και τις περιφερειακές αγορές.

Τα θέματα που θα απασχολήσουν το διήμερο διάλογο στη Θεσσαλονίκη θεωρούνται επίκαιρα και ιδιαίτερα σημαντικά, βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της ευρωπαϊκής ενεργειακής στρατηγικής και απασχολούν τη διεθνή κοινότητα.

Πιο συγκεκριμένα, την πρώτη ημέρα του συνεδρίου του ΙΕΝΕ, για το πλαίσιο και τις προτεραιότητες των ενεργειακών υποδομών στην Ευρώπη θα συζητήσουν οι κ.κ. Γιάννης Δεσύπρης και Κωστής Σταμπολής, Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος και Γενικός Δ/ντής του ΙΕΝΕ αντίστοιχα, Jason Elliott, Senior Analyst, Emergency Policy Division, της ΙΕΑ, Dr Yurdakul Yigitguden, στέλεχος της Borusan Enbw Energy S.A., Marc Seris, Senior Director της PFC Energy και Narsi Ghorban, εκπρόσωπος του Διεθνούς Επιμελητηρίου Εμπορίου, τμήμα Ιράν.

Για τις δυνατότητες δημιουργίας μιας περιφερειακής αγοράς ηλεκτρισμού θα ανταλλάξουν απόψεις, η κ. Αργυρίου και η κ. Victoria Popovska, του ESO, με τους κ.κ., Simon Uzunov, επικεφαλής του Energy Community Secretariat, Γιώργο Κουτζούκο, πρόεδρο του ΑΔΜΗΕ, Serhat Metin, assistant manager του TEIAS και Andrea Siri, στέλεχος του EFET.

Οι επενδύσεις και οι προκλήσεις της αγοράς ηλεκτρισμού θα απασχολήσουν τους κ.κ., Αρθούρο Ζερβό, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, Aleksandar Mijuskovic, διευθυντή της Prenos, Mirsad Sabanovic, γενικό διευθυντή της Elektroprivreda BiH και Osman Sevaioglu, καθηγητή στο τμήμα Ηλεκτρικής Ενέργειας του Middle East Technical University, της Τουρκίας.

Για τις προκλήσεις στην αγορά πετρελαίου της Νοτιοανατολικής Ευρώπης θα αναφερθούν οι κ.κ., Πάνος Μπένος, μέλος του Δ.Σ. και οικονομικός διευθυντής της Energean Oil & Gas, Dr. Hans Hutta, γενικός διευθυντής της Petroleum Management Academy, Κωστής Οικονομόπουλος, από το ΙΕΝΕ, Νίκος Ζαχαριάδης, της ΕΛ.ΠΕ, Marc Seris από την PFC και ο Δρ. Ντίνος Νικολάου, εταίρος του ΙΕΝΕ.
Την εικόνα της επιχειρηματικότητας και του επενδυτικού κλίματος στην ενεργειακή αγορά της Ν.Α. Ευρώπης θα περιγράψουν οι κ.κ., Elio Ruggeri, της Edison και Dana Duica της RWA, Andrea Siri, του EFET, Χρήστος Φώλιας, πρόεδρος του Ελληνο-αραβικού Επιμελητηρίου, Henrikh Yeremyan, υπεύθυνος του τομέα ενέργειας της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης του Ευξείνου Πόντου, Χρήστος Δήμας, πρόεδρος του Ελληνο-ρωσικού Επιμελητηρίου, Marc Seris από την PFC Energy και Μίλτος Ασλάνογλου, Αντιπρόεδρος της ΡΑΕ.

Για τις στρατηγικές ενίσχυσης των ΑΠΕ, της ενεργειακής αποδοτικότητας και της συμπαραγωγής θα εκθέσουν τις θέσεις τους, η κ. Dana Duica, πρόεδρος της Romanian Wind Energy Association και οι κ.κ., Mustafa Tiris, γενικός διευθυντής της τουρκικής T-Dinamik Energy Co., Ντίνος Μπενρουμπή, γενικός διευθυντής της Protergia, Γιάννος Μιχόπουλος, αντιπρόεδρος της Vestas Hellas, Nikola Gasdov, πρόεδρος της Bulgaria Photovoltaic Association, Σωτήρης Δουκλιάς της δικηγορικής εταιρείας KGDI, Δρ. Γιάννης Τσιπουρίδης, διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες και Κώστας Θεοφύλακτος, πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας. 

Το φυσικό αέριο θα κυριαρχήσει κατά τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου του ΙΕΝΕ. Τις παραμέτρους για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και τα ζητήματα προμήθειας φυσικού αερίου θα αναπτύξουν οι κ.κ., Sergei L. Komlev, της Gazprom Export, Χάρης Σαχίνης, της ΔΕΠΑ, Gokhan Yardim, της τούρκικης Angoragaz Import Export Whole Shale Inc., Houssein Bidarmaghz, της National Gas Export Co, Νίκος Τσάφος, της Global Gas and North American Onshore PFC Energy, και Klaus Luber, της ΕΟΝ.

Οι κυριότερες υποδομές και οι αγωγοί μεταφοράς φυσικού αερίου στη Ν.Α. Ευρώπη, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της αγοράς, θα είναι το αντικείμενο που θα συζητήσουν οι κ.κ., Γιώργος Παπαρσένος, του ΔΕΣΦΑ, Kiril Temelkov, της Bulgartransgaz EAD, Elio Ruggeri, της Edison, Κώστας Καραγιαννάκος, της ΔΕΠΑ, Rikard Scoufias, του TAP, και Milan Zdravkovic, της Plinacro Ltd.

Για την ανάπτυξη και τις προκλήσεις της αγοράς φυσικού αερίου θα μιλήσουν οι κ.κ., Sergei L. Komlev, της Gazprom, Vladimir Durovic, της Plinacro Ltd, Νίκος Τσάφος, της Global Gas and North American Onshore PFC Energy, Rosen Simitchiev, της Bulgartransgas EAD, Μιχάλης Θωμαδάκης, από τη ΡΑΕ και Gokhan Yardim, της Angoragaz Import.

Το δύσκολο δρόμο που συνεπάγεται η οικοδόμηση μιας περιφερειακής ενεργειακής αγοράς θα περιγράψουν οι εκπρόσωποι δύο Ρυθμιστικών Αρχών της περιοχής, οι κ.κ. Nenad Stefanovic, από τον σερβικό AERS, και Μιχάλης Θωμαδάκης, από τη ΡΑΕ, ο γενικός διευθυντής της M & M Παναγιώτης Κανελλόπουλος, ο Rosen Simitchiev από την Bulgartransgaz και ο Miroslav Kukobat, από την Regional Cooperation Council.

Τις μελλοντικές προοπτικές της ενεργειακής αγοράς στη Ν.Α. Ευρώπη θα αναλάβουν να σχηματοποιήσουν οι κ.κ., Κωστής Σταμπολής από το ΙΕΝΕ, Slav Slavov, από το World Energy Council, Yurdakul Yigitguden, από την Borusan Enbw Energy SA, Simon Uzunov, από το Energy Community Secretariat, Milan Zdravkovic, από την JP Srbijagas, και Παναγιώτης Κανελλόπουλος, της M & M.

Κύριος χορηγός (lead sponsor) του 6th Energy Dialogue είναι η ΔΕΠΑ και χορηγοί οι εταιρείες Protergia S.A. του Ομίλου Μυτιληναίος και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Α.Ε., ενώ στους υποστηρικτές συγκαταλέγονται οι δικηγορικές εταιρείες KGDI και Γραφείο Λυκουρέζου, ο ΔΕΣΦΑ και η Siemens. 

Χορηγοί επικοινωνίας ανέλαβαν, οι εφημερίδες, Καθημερινή, New Europe και Herald Tribune, καθώς και το ενημερωτικό site Energia.gr


Πηγή energia.gr 

«Η ΔΕΗ Υποχρεώνεται να Πουλάει Κάτω του Κόστους της»


Αναφορικά με την Απόφαση 346/2012 της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), με την οποία καθορίζεται προσωρινή τιμή 42 €/M Wh για τη συνολική ενέργεια που καταναλώνει η ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ Α.Ε., η ΔΕΗ επισημαίνει τα ακόλουθα: 
· Σεβόμενη, κατά πάγια πρακτική, το θεσμικό ρόλο της ΡΑΕ, αποφεύγει να σχολιάζει Αποφάσεις της Αρχής.
· Εντούτοις, για τη συγκεκριμένη Απόφαση, η Επιχείρηση αισθάνεται υποχρεωμένη να υπογραμμίσει τα εξής :
- Η Απόφαση ανατρέπει το νομικό πλαίσιο της υποχρεωτικής Ημερήσιας Αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που έχει θεσπισθεί με προτάσεις της ίδιας της ΡΑΕ, θεωρώντας ότι ειδικά στην ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ δεν πρέπει να επιμερίζονται τα αναλογούντα σε αυτήν κόστη, που απορρέουν από τη λειτουργία της Αγοράς.
- Η Απόφαση υιοθετεί σχεδόν εξ ολοκλήρου τις απόψεις της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ και αγνοεί παντελώς τις τεκμηριωμένες επί του θέματος θέσεις της ΔΕΗ.
-  Η Απόφαση παραβλέπει τα οικονομικά στοιχεία της ΔΕΗ, τα οποία η ίδια η ΡΑΕ έχει επιβεβαιώσει, και επικαλείται ένα απροσδιόριστο κόστος αναφοράς, το οποίο όμως δεν τεκμηριώνει.
- Η Απόφαση προσδιορίζει ως τιμή διάθεσης της ηλεκτρικής ενέργειας στην ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ τα 42 €/ MWh, τιμή που πολύ απέχει από το μέσο ανταγωνιστικό κόστος της ΔΕΗ των 72,71 €/ MWh (στα όρια της Υψηλής Τάσης), το οποίο η ίδια η ΡΑΕ έχει εγκρίνει. Επίσης, είναι πολύ χαμηλότερη και από την ανταγωνιστική χρέωση των περίπου 62 €/ MWh που αντιστοιχεί στις μεταλλουργικές βιομηχανίες μεγάλης και σταθερής ζήτησης.
- Η Απόφαση αναφέρει ότι η ΔΕΗ δεν προέβη σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με την ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ, παρότι είναι γνωστό, ότι εδώ και αρκετά χρόνια τα δύο μέρη βρίσκονται σε συνεχείς διαπραγματεύσεις. 
- Η Απόφαση παραβλέπει το γεγονός ότι με βάση τις ρυθμίσεις της Αγοράς η ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ έχει εναλλακτικές λύσεις προμήθειας από την Αγορά ή μέσω εισαγωγών.
Είναι προφανές ότι η Απόφαση αυτή ζημιώνει τη ΔΕΗ, υποχρεώνοντάς την να πουλά κάτω του κόστους και ως εκ τούτου η ΔΕΗ προτίθεται να ασκήσει όλα τα προβλεπόμενα νόμιμα μέσα κατά της εν λόγω Απόφασης της ΡΑΕ ενώπιον κάθε Αρχής, Εθνικής ή Ευρωπαϊκής. 
Πηγή energia.gr 

Συρία: Απώλεια 4 δισ.δολ.Εξαιτίας των Κυρώσεων ΗΠΑ και ΕΕ Έχει η Δαμασκός στον Πετρελαϊκό Τομέα

Ο Σύρος υπουργός Πετρελαίου Σουφιάν Αλάου βεβαίωσε, σήμερα, ότι η χώρα του έχει υποστεί απώλεια περίπου 4 δισ.δολαρίων, εξαιτίας των κυρώσεων που εφαρμόζουν σε βάρος της συριακής κυβέρνησης η ΕΕ και οι ΗΠΑ.
Ο ίδιος κατηγόρησε, συγχρόνως, την ΕΕ και τις ΗΠΑ, ότι "ευθύνονται για τις ελλείψεις" παραγώγων του πετρελαίου μέσα στη Συρία.
"Ο συριακός πετρελαϊκός τομέας απώλεσε περίπου 4 δισ.δολάρια εξαιτίας των άδικων αμερικανικών και ευρωπαϊκών κυρώσεων, με τις οποίες εμποδίζεται η εισαγωγή πετρελαίου και η εξαγωγή του καθώς και παραγώγων του προϊόντος", τόνισε στη συνέντευξη τύπου που έδωσε στη Δαμασκό ο αξιωματούχος.
Αποκάλυψε μάλιστα ότι έχουν προκύψει "νέες δυσχέρειες" σε ό,τι αφορά τις ανάγκες που έχει η Συρία σε παράγωγα του πετρελαίου, ιδίως φυσικό αέριο οικιακής χρήσης.
"Τα μέτρα, τα οποία έχουν συναποφασίσει η ΕΕ κι οι ΗΠΑ προκαλούν αυτήν την κρίση.
Θέλουν να ασκήσουν πίεση στο συριακό λαό διευρύνοντας τις σε βάρος του κυρώσεις", επισήμανε ο Αλάου.
Βεβαίωσε παράλληλα ότι "οι νέες δυσχέρειες θα ξεπεραστούν", αποσαφηνίζοντας ότι για το οικιακό φυσικό αέριο οι εισαγωγές φθάνουν το 50% της κατανάλωσης.
Αποκάλυψε επίσης ότι η Συρία έχει προχωρήσει, ήδη, σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία, προκειμένου να εξασφαλίσει τις εισαγωγές στο μέλλον ποσοτήτων οικιακού φυσικού αερίου "σε βάση μακροπρόθεσμη".
Ανέφερε τέλος ότι, "τη Δευτέρα κατέπλευσε σε συριακό λιμάνι φορτηγό πλοίο από τη Βενεζουέλα, που μετέφερε 35 χιλιάδες τόννους μαζούτ".


Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Η Προστασία του Περιβάλλοντος και των Ελληνικών Θαλασσών στις Προτεραιότητες του ΥΠΕΚΑ

Παγώνουν μέχρι τις εκλογές οι κατεδαφίσεις των αυθαιρέτων από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, ενώ παράλληλα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε θέματα περιβάλλοντος και προστασίας των ελληνικών θαλασσών δείχνει η ηγεσία του, επικεφαλής της οποίας έχει τεθεί ως υπηρεσιακός υπουργός, ο πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου Γρηγόρης Τσάλτας.
Σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΕΚΑ, παρά τις περιορισμένες αρμοδιότητες της υπηρεσιακής κυβέρνησης, το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία, τη διατήρηση, τη διαφύλαξη και τη σωστή διαχείριση του περιβάλλοντος σε όλα τα θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του, στο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τις εκλογές, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα δοθεί σε ό,τι αφορά τη θαλάσσια κληρονομιά της χώρας συμπεριλαμβανομένων των υποθαλάσσιων και των παράκτιων περιοχών.

Παράλληλα, όπως τόνιζαν οι ίδιοι κύκλοι, το ΥΠΕΚΑ είναι υποχρεωμένο να παγώσει τις κατεδαφίσεις των αυθαιρέτων, μέχρι τη διενέργεια των εκλογών, αρμοδιότητα για την οποία είναι συνυπεύθυνοι και άλλοι φορείς, ενώ παράλληλα προωθούνται συγκεκριμένα προεδρικά διατάγματα που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο στο Συμβούλιο της Επικρατείας, τα οποία ωστόσο χρειάζονται έγκριση από τον πρωθυπουργό και το Υπουργικό Συμβούλιο.
Βασική προτεραιότητα του υπηρεσιακού υπουργού, ο οποίος ασχολείται περισσότερο από 40 χρόνια με το δίκαιο της θάλασσας, είναι η προστασία τόσο της υποθαλάσσιας όσο και της παράκτιας κληρονομιάς της χώρας, καθώς η Ελλάδα είναι η 9η χώρα σε επίπεδο μήκους ακτών, ενώ υπογραμμίστηκε το δικαίωμα σε εύκολα προσβάσιμες παραλίες στον οποιονδήποτε.
Επιβεβαιώνεται ακόμα η συνεργασία και το ενδιαφέρον που υπάρχει και από τον δήμο Αθηναίων για την μετεγκατάσταση του ΥΠΕΚΑ στο ιστορικό κτίριο του ΜΙΝΙΟΝ, τόσο για τη βελτίωση των υπηρεσιών και για την εξοικονόμηση πόρων, όσο και για την απογκετοποίηση του ιστορικού κέντρου της πόλης.
Σύμφωνα με τις πηγές του ΥΠΕΚΑ πρόθεση και επιθυμία του υπηρεσιακού υπουργού είναι να επιστρέψει στα ακαδημαϊκά του καθήκοντα μετά το τέλος της θητείας του, ενώ έως τότε ανοιχτές θα είναι οι πόρτες του υπουργείου για οποιονδήποτε ασχολείται με θέματα περιβάλλοντος.
Αύριο η ηγεσία του υπουργείου έχει προγραμματίσει συνάντηση με εκπροσώπους περιβαλλοντικών ΜΚΟ, στο έργο των οποίων πρόκειται να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση, καθώς στόχος είναι η δημιουργία ενός δικτύου συνεννόησης και συμπόρευσης για την ευαισθητοποίηση του κοινού.


Πηγή energia.gr 

Φουκουσίμα: Στα Επιτρεπτά Όρια Επέστρεψαν τα Επίπεδα της Ραδιενέργειας


Οι δόσεις ραδιενέργειας μετά το πυρηνικό δυστύχημα της Φουκουσίμα την περασμένη χρονιά ήταν κάτω από τα διεθνή επιτρεπτά όρια στην Ιαπωνία, εκτός από δύο περιοχές, και "πολύ μικρές" στις γειτονικές χώρες, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Η προκαταρκτική έκθεση ανεξάρτητων ειδικών κατέληξε στο συμπέρασμα πως κάτοικοι δύο περιοχών της Φουκουσίμα, όπου η ραδιενέργεια ήταν μεγάλη, είναι πιθανόν να δέχτηκαν μια δόση 10 ως 50 μιλισίβερτ (mSv) την χρονιά που ακολούθησε το δυστύχημα στο πυρηνικό εργοστάσιο.
Στην υπόλοιπη νομαρχία της Φουκουσίμα η δόση υπολογίζεται από 1 ως 10 μιλισίβερτ και στις άλλες περιοχές της χώρας από 0,1 ως 1 mSv. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η δόση ραδιενέργειας υπολογίστηκε κάτω από 0,1mSv.
Πηγή energia.gr 

Κλοπή Καλωδίων σε Αντλιοστάσιο της ΔΕΗ στα Πετρανά

Ζημιές στο αντλιοστάσιο της ΔΕΗ στα Πετρανά, προκάλεσε σπείρα ομογενών από την πρώην Σοβιετική Ένωση, η οποία ξήλωσε εκατοντάδες μέτρα καλωδίων χαλκού, τα οποία ετοιμαζόταν να φορτώσουν σε φορτηγάκι, αλλά έγιναν αντιληπτοί και τράπηκαν σε φυγή, ενώ συνελήφθη ένα μέλος της σπείρας.
Όπως αναφέρει σε άρθρο του ο Χρήστος Βήττας του e-ptolemeos.gr, η επιχείρηση κλοπής και η δολιοφθορά έγινε το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου στο ενδιάμεσο αντλιοστάσιο της ΔΕΗ σε ύψωμα δίπλα από τα Πετρανά, το οποίο λειτουργεί επικουρικά στο κεντρικό αντλιοστάσιο της λίμνης Πολυφύτου, από την οποία υδροδοτούνται και ψύκονται οι ατμοηλεκτρικοί σταθμοί της ΔΕΗ. Η ομάδα που αποτελούνταν από τέσσερις ομογενείς κατοίκους της ευρύτερης περιοχής Κοζάνης, πήγε το απόγευμα του Σαββάτου, εφοδιασμένοι με κόφτες και εργαλεία, καθώς και με φορτηγάκι, στο οποίο θα φόρτωναν και θα μετέφεραν τα κλοπιμαία.
Όμως οι δράστες έγιναν αντιληπτοί από τον φύλακα του αντλιοστασίου της ΔΕΗ της περιοχής Βαθυλάκου, ο οποίος ειδοποίησε την αστυνομία. Στο μεταξύ, τα επιτήδεια μέλη της σπείρας είχαν ξηλώσει διακόσια μέτρα καλωδίων, τα οποία ήταν έτοιμα να φορτώσουν στο φορτηγάκι, με το οποίο θα τα μετέφεραν και θα τα διέθεταν προς πώληση. Επιτόπου έσπευσαν αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας Κοζάνης και του Τμήματος Δίωξης Λαθρομετανάστευσης Σερβίων. Οι τέσσερις δράστες τράπηκαν σε φυγή. Οι τρεις επιβιβάστηκαν στο φορτηγάκι και εξαφανίστηκαν, ενώ ο τέταρτος δεν πρόλαβε να επιβιβαστεί στο αυτοκίνητο και διέφυγε πεζός. Λίγη ώρα αργότερα συνελήφθη στο σπίτι του στα Πετρανά. Από την προανάκριση προέκυψε ότι και τα υπόλοιπα τρία μέλη της σπείρας που διέφυγαν τη σύλληψη είναι ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ένωση.
Κατασχέθηκαν τα καλώδια που ξηλώθηκαν από το αντλιοστάσιο και αποδόθηκαν στη ΔΕΗ, πλην όμως το αντλιοστάσιο υπέστη ζημιές και πρέπει τα καλώδια να αντικατασταθούν.
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Κοζάνης, ενώ οι τρεις συνεργοί του αναζητούνται από τις αστυνομικές αρχές.


Πηγή energia.gr 

Νέο Τερματικό Πετρελαίου στα Στενά του Ορμούζ Σχεδιάζει το Ιράν


Το Ιράν πρόκειται να κατασκευάσει ένα νέο τερματικό πετρελαίου έξω από τα Στενά του Ορμούζ, ώστε να προστατεύσει τις εξαγωγές του από πιθανά προβλήματα εντός του Περσικού Κόλπου.
Ο επικεφαλής της εταιρείας διαχείρισης των τερματικών, Πιρούζ Μουσαβί, δήλωσε σχετικά ότι το νέο τερματικό θα υλοποιηθεί στο Μπαντάρ Τζασκ, στον Κόλπο του Ομάν, όπου θα συνδεθεί με το λιμάνι Νέκα της Κασπίας, μέσω αγωγού χωρητικότητας ενός εκατ. βαρελιών ανά ημέρα.
Πρόκειται για μια απόφαση που αντανακλά την ανησυχία της Τεχεράνης για την ένταση στις σχέσεις με τη Δύση, τη στιγμή που αμερικανικά πλοία κυκλοφορούν στον Περσικό. Ο Μουσαβί τόνισε ότι το νέο τερματικό θα έχει χωρητικότητα 20 εκατ. βαρελιών και θα στοιχίσει περί τα 2,2 δις δολάρια.
Πηγή energia.gr 

ΗΠΑ: Το Αέριο Θα Ξεπεράσει το Πετρέλαιο ως το 2030


Η έμφαση που δίνουν οι ΗΠΑ στο φυσικό αέριο τα τελευταία χρόνια είναι γνωστή, αλλά πλέον θεωρείται πιθανό ότι θα εκθρονίσει το πετρέλαιο μέχρι το 2030 ως η βασική ενεργειακή πηγή της χώρας.
Την άποψη αυτή διατύπωσαν ενεργειακοί όμιλοι σε συνέδριο που διοργανώθηκε στο Χιούστον. Πιο συγκεκριμένα, σε δημοσκόπηση της GL Noble Denton, το 56% των ερωτηθέντων απάντησε ότι το αέριο θα αντικαταστήσει το πετρέλαιο μέσα στα επόμενα 18 χρόνια, ενώ το 44% θεωρεί ότι το πετρέλαιο θα διατηρήσει την πρώτη θέση.
Σύμφωνα με τις επιχειρήσεις, τη διαφορά κάνει το μη συμβατικό αέριο, το οποίο πριν από δέκα χρόνια αντιστοιχούσε μόλις στο 2% της αμερικανικής παραγωγής, αλλά σήμερα έχει φτάσει στο 30% με αυξητικές τάσεις.
Πηγή energia.gr 

Αύριο η Απόφαση της ΡΑΕ για την Καταγγελία της Hellas Power


Εν συνεχεία παλαιότερης καταγγελίας της Hellas Power προς τη ΡΑΕ, με την οποία κατηγορεί τη ΔΕΗ και τον ΔΕΣΜΗΕ για αθέμιτες πρακτικές, η Αρχή αποφάσισε πριν από ένα μήνα να παρατείνει την προθεσμία για την λήψη της οριστικής απόφασης ως τις 24/5, δηλαδή αύριο, Πέμπτη.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της ΡΑΕ με ημερομηνία 24/4, η ΔΕΗ και ο ΔΕΣΜΗΕ δεν έχουν προχωρήσει μέχρι στιγμής σε διευκρινίσεις. Τέλος, θυμίζουμε ότι η Hellas Power έχει χαρακτηρίσει την «καταγγελία της Σύμβασης Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας ως προδήλως παράνομη, καταχρηστική και προσχηματική».
Πηγή energia.gr 

Ξέμεινε από Πετρέλαιο ο ΕΔΣΝΑ


«Ο Ενιαίος Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) λειτουργεί το Σταθμό Μεταφόρτωσης Σχιστού, έναν από τους μεγαλύτερους της Ευρώπης, ο οποίος υποδέχεται 5.500 τόνους οικιακών απορριμμάτων ανά εβδομάδα με ημερήσια φορτία αιχμήςπου φτάνουν τους 1.600 τόνους». Αυτό σημειώνει σχετικά ο ΕΔΣΝΑ στην ιστοσελίδα του, όμως,ελλείψει πετρελαίουδεν λειτουργούν τα οχήματα που έχει για να μεταφέρουν τα σκουπίδια στο ΧΥΤΑ Φυλής, με αποτέλεσμα περίπου τις τρεις τελευταίες εβδομάδας να μη δέχεται σκουπίδια ή τουλάχιστον τον όγκο που υποδεχόταν.
Την είδηση επιβεβαιώνει και ο δήμαρχος ενός εκ των δήμων που μεταφέρουν τα σκουπίδια τους στο ΣΜΑ Σχιστού, ο του ΚορυδαλλούΣταύρος Κασιμάτης: «Όντως, έτσι είναι, με αποτέλεσμα το κόστος μας για την καθαριότητα να τετραπλασιάζεται», σημειώνει μιλώντας στην aftodioikisi.gr. Το ίδιος αποκαλύπτει και ο δήμαρχος Αλίμου,Θάνος Ορφανός, συμπληρώνοντας επιπλέον: «Μας έχουν πει πως θα λειτουργήσει την προσεχή Παρασκευή. Οψόμεθα!». Το γεγονός, πάντως, ότι δέχεται τα σκουπίδια στο ΧΥΤΑ της περιοχής του άμεσα από τους δήμους, και όχι από το ΣΜΑ Σχιστού, επιβεβαιώσε και ο δήμαρχος ΦυλήςΔημήτρης Μπουραΐμης: «Όντως, έτσι είναι», είπε.
Να σημειωθεί πως ο ΣΜΑ Σχιστού δέχεται σκουπίδια από 20 δήμους της Αττικής, περίπου το 25% της «παραγωγής» οικιακών απορριμμάτων, μεταξύ των οποίων η Αγία Βαρβάρα, ο Άγιος Δημήτριος, το Αιγάλεω, η Νίκαια-Ρέντη, ο Άλιμος, η Δάφνη, η Καλλιθέα, το Κερατσίνι-Δραπετσώνα, το Παλαιό Φάληρο, το Πέραμα, η Νέα Σμύρνη, το Μοσχάτο-Ταύρος, ο Πειραιάς, η Σαλαμίνα, το Χαΐδαρι.
Η κάθε νταλίκα που διαθέτει (30 στον αριθμό) μεταφέρει στο ΧΥΤΑ Φυλής ποσότητα που αναλογεί σε 4-5 απορριμματοφόρα - εξ ου και το κόστος. (Αν βάλει κανείς και τον... παροπλισμό 4 μεγάλων και 2 μικρών μπουλντοζών που χρησιμοποιούνται για το θάψιμο των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Φυλής, και μπήκαν στηνεφεδρεία επί Χιωτάκη και συνεχίζεται να είναι επί ημερών Σγουρού, επειδή «δεν υπάρχουν ανταλλακτικά», τότε μπορεί να καταλάβει κανείς πόσο ανεβαίνει το κόστος για τον ήδη επιβεβαρυμένο προϋπολογισμό τού ΕΣΔΝΑ).
Για τις εργασίες αυτές, ο ΕΣΔΝΑ απασχολεί 100 άτομα στο ΣΜΑ Φυλής και 80 στο ΧΥΤΑ Φυλής, τους οποίους έχει να πληρώσει πάνω από 6 μήνες γιατί δεν έχει ψηφίσει προϋπολογισμό, με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται οι λειτουργικές ανάγκες του φορέα και να μην αμείβονται οι 200 συμβασιούχοι (εδώ).
Πέραν αυτού, μια άλλη δράση εξαιτίας του προσωρινού -έστω- κλεισίματος του ΣΜΑ Σχιστού πάει πίσω: αυτή τηςανακύκλωσης που γίνεται στους δήμους και αφορά σε ένα εκατομμύριο κατοίκους. Στο ΣΜΑ υπάρχει ειδικός χώρος για την ανακύκλωση χαρτιού, αλλά ούτε αυτά μεταφέρονται, όπως τα υπόλοιπα σκουπίδια.
Πηγή energia.gr 

ΕΕΑΑ: 478.000 Τόνοι Ανακυκλώσιμων Υλικών Αξιοποιήθηκαν το 2011


Τα ετήσια αποτελέσματα ανακύκλωσης του 2011 από τη λειτουργία των προγραμμάτων ανακύκλωσης υλικών συσκευασίας, τα οποία υλοποιούνται σε όλη την Ελλάδα με τη συνεργασία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ανακοίνωσε η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ).
Η δυσμενής οικονομική και κοινωνική συγκυρία επέφερεμείωση κατά 7% στο σύνολο των απορριμμάτων από συσκευασίεςπου παράγονται στη χώρα σε σύγκριση με το 2010, κυρίως εξαιτίας της πτώσης της κατανάλωσης των προϊόντων, ωστόσοη ανακύκλωση συσκευασιών συνέχισε σταθερή πορεία και το 2011.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των αποτελεσμάτων της ΕΕΑΑ,οι ποσότητες των υλικών που ανακυκλώθηκαν από το σύνολο των δραστηριοτήτων της ΕΕΑΑ ανήλθαν σε 478.000 τόνους(συμπεριλαμβανομένων και των ποσοτήτων από τα Βιομηχανικά και Εμπορικά Απόβλητα Συσκευασίας που πιστοποιούνται καθώς και του χαρτιού εντύπων που ανακτάται).
Οι ποσότητες αυτές αντί να οδηγηθούν στους χώρους ταφής απορριμμάτων αξιοποιήθηκαν στα27 Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών της ΕΕΑΑ σε όλη την Ελλάδα.Οι ποσότητες των αποβλήτων συσκευασίαςπου ανακυκλώθηκαν τόσο από τα έργα του μπλε κάδου αλλά και από δραστηριότητες της ΕΕΑΑ που ανακυκλώνουν συσκευασίες από δημοτικά απορρίμματα, όπως για παράδειγμα η συλλογή γυαλιού από εστιατόρια και ξενοδοχεία τα πολλαπλά ρεύματα από τα νησιά κλπ. ανήλθαν σε194.000 τόνους, δηλαδή περίπου στο ίδιο επίπεδο με το 2010 παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία.
Στο τέλος του 2011, συνολικά 241 Καλλικρατικοί ΟΤΑ σε όλη τη χώρα ήταν συμβεβλημένοι με το Σύστημα της ΕΕΑΑ με αποτέλεσμα τα έργα του μπλε κάδου ναεξυπηρετούν σχεδόν το 75% του συνολικού πληθυσμού της χώρας, δηλαδή περίπου 8 εκατομμύρια κατοίκους.Περισσότεροι από 125 χιλιάδες μπλε κάδοι και 370 οχήματα συλλογήςέχουν παραδοθεί στους ΟΤΑ για να χρησιμοποιηθούν στη συλλογή και αποκομιδή των ανακυκλώσιμων υλικών.
Κατά το 2011 η επέκταση του συστήματος της ΕΕΑΑ στα ελληνικά νησιά ήταν σημαντική, καθώς αναπτύχθηκαν έργα ανακύκλωσης σε22 νησιά, με αποτέλεσμα350.000 μόνιμοι κάτοικοι, αλλά και οι επισκέπτες των εν λόγω νησιών, να εξυπηρετούνται από το σύστημα του μπλε κάδου.
Ο αριθμός των συμβεβλημένων με το σύστημα επιχειρήσεων αυξήθηκε κατά 3%συγκριτικά με το 2010, καθώς πάνω από1.700 επιχειρήσειςαπό όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων συνεργάζονται ήδη με την ΕΕΑΑ.
Μέσα από τα προγράμματα ανακύκλωσης που λειτουργεί και στηρίζει οικονομικά η ΕΕΑΑ σε πανελλαδική κλίμακα, δημιούργησε περίπου1.900 άμεσες θέσεις εργασίαςστη συλλογή και τη διαλογή ανακυκλώσιμων υλικών.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότιτο μέσο λειτουργικό κόστος ανάκτησης των έργων του μπλε κάδου είναι σημαντικά χαμηλότερο από το μέσο ευρωπαϊκόκαι από τα μικρότερα στην Ευρώπη. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στη μεθοδολογία (μπλε κάδος) που εφαρμόζει η ΕΕΑΑ.
Πηγή energia.gr 

Φόβοι στην Ευρώπη για Νέα Ατυχήματα Τύπου Τσερνομπίλ και Φουκουσίμα

Καταστροφικά πυρηνικά ατυχήματα όπως αυτά που συνέβησαν στο Τσερνομπίλ της Ουκρανίας και στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, είναι πολύ πιο πιθανό να συμβούν ξανά στο μέλλον, από ό,τι θεωρούσαν έως τώρα οι επιστήμονες, σύμφωνα με μία νέα αξιολόγηση του σχετικού κινδύνου που έκαναν Γερμανοί ερευνητές, οι οποίοι καλούν να υπάρξει μία αναθεώρηση προς τα πάνω των πιθανοτήτων κατάρρευσης μίας πυρηνικής εγκατάστασης.

Το πρόσφατο ατύχημα της Φουκουσίμα έχει ανανεώσει το διεθνές ενδιαφέρον για τους πιθανούς κινδύνους της πυρηνικής ενέργειας και η νέα γερμανική έρευνα πυροδοτεί περαιτέρω τις ανησυχίες για μια νέα καταστροφική τήξη του πυρήνα κάποιου αντιδραστήρα. Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Χημείας Μαξ Πλανκ στο Μάιντς, με επικεφαλής τον διευθυντή Γιος Λέλιβελντ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό ατμοσφαιρικής χημείας και φυσικής "Atmospheric Chemistry and Physics", υπολόγισαν ότι τέτοια ατυχήματα είναι δυνατό να συμβούν μία φορά κάθε δέκα έως 20 χρόνια, δηλαδή περίπου 200 φορές συχνότερα σε σχέση με τις έως τώρα εκτιμήσεις, όπως αυτή που είχε κάνει η αρμόδια Πυρηνική Ρυθμιστική Αρχή των ΗΠΑ το 1990. Οι νέοι υπολογισμοί λαμβάνουν υπόψη, μεταξύ άλλων, τον αριθμό των υπαρχόντων σήμερα πυρηνικών αντιδραστήρων (440 σε λειτουργία, ενώ άλλοι 60 σχεδιάζονται), τις συνολικές ώρες λειτουργίας τους και τα μέχρι τώρα σοβαρά ατυχήματα.

Οι Γερμανοί επιστήμονες εξάλλου, χρησιμοποιώντας ένα υπολογιστικό μοντέλο για τις συνθήκες της ατμόσφαιρας και τις μετεωρολογικές συνθήκες, εκτιμούν ότι, σε περίπτωση ενός τέτοιου καταστροφικού περιστατικού, περίπου το ήμισυ (50%) του ραδιενεργού καισίου-137 θα εξαπλωθεί σε μία περιοχή πάνω από 1.000 χιλιόμετρα μακριά από τις εγκαταστάσεις του κατεστραμμένου αντιδραστήρα. Μόνο το 8% έως 10% αναμένεται να πέσει σε ακτίνα μικρότερη των 50 χιλιομέτρων, ενώ το 25% του καισίου-137 θα εξαπλωθεί πέρα ακόμα και από τη ζώνη των 2.000 χλμ., πράγμα που σημαίνει ότι ένα μελλοντικό σοβαρό ατύχημα σχεδόν σίγουρα θα έχει μεγάλες διεθνείς επιπτώσεις και πάλι.

Η νέα έρευνα δείχνει ότι η Δυτική Ευρώπη είναι πιθανό να μολυνθεί περίπου μία φορά κάθε περίπου 50 χρόνια από ακτινοβολία άνω των 40.000 μπεκερέλ του ραδιενεργού ισοτόπου καισίου-137 ανά τετραγωνικό μέτρο. Αυτό ακριβώς είναι το όριο που, σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), χαρακτηρίζει μία περιοχή ως μολυσμένη από ραδιενέργεια. Το καίσιο-137 είναι προϊόν της πυρηνικής σχάσης του ουρανίου (του καυσίμου των αντιδραστήρων), έχει ημι-ζωή 30 ετών και αποτέλεσε βασικό συστατικό της ραδιενεργού ρύπανσης τόσο στο Τσερνομπίλ όσο και στη Φουκουσίμα.

Σύμφωνα με τις γερμανικές εκτιμήσεις, τον μεγαλύτερο κίνδυνο στην Ευρώπη διατρέχουν οι πυκνοκατοικημένες περιοχές της νοτιοδυτικής Γερμανίας και γενικότερα κοντά στα σύνορα Γαλλίας, Βελγίου και Γερμανίας, όπου υπάρχουν πολλοί ενεργοί πυρηνικοί σταθμοί. Αν ένα νέο σοβαρό ατύχημα (με τήξη πυρήνα αντιδραστήρα) συμβεί στη Δυτική Ευρώπη, υπολογογίζεται ότι θα μολυνθούν περίπου 28 εκατ. άνθρωποι με ραδιενέργεια άνω των 40.000 μπεκερέλ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Ακόμα μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος στην πιο πυκνοκατοικημένη ανατολική Ασία, όπου εκτιμάται ότι η ραδιενέργεια ενός ατυχήματος θα μόλυνε περίπου 34 εκατ. ανθρώπους, ενώ στη νότια Ασία και στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ η μόλυνση θα έπληττε 14 έως 21 εκατ. άτομα.



Μετά από αυτές τις εκτιμήσεις, όπως είπε ο Λέλιβελντ, ο οποίος συνεργάζεται επίσης με το Ινστιτούτο της Κύπρου στη Λευκωσία, θα ήταν σκόπιμο όχι μόνο η Γερμανία και οι γειτονικές χώρες να κλείσουν τους αντιδραστήρες τους, αλλά να υπάρξει σταδιακά μία συντονισμένη σταδιακή απαλλαγή από την πυρηνική ενέργεια σε παγκόσμιο επίπεδο.


Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Η WWF Καλεί για Πράσινη Λύση στην Κρίση


Μια ολοκληρωμένη, περιβαλλοντικά και κοινωνικά βιώσιμη διέξοδο από την οικονομική κρίση, ώστε να διατηρηθεί το φυσικό κεφάλαιο που υποστηρίζει την επιτυχημένη οικονομική ανάκαμψη, απαιτείται επειγόντως, υποστηρίζει η περιβαλλοντική οργάνωση WWF, εν όψει της Άτυπης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που πραγματοποιείται αύριο στις Βρυξέλλες.

Σε ανοιχτή επιστολή προς τους αρχηγούς των κρατών, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Ευρωκοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το WWF καλεί επειγόντως τους Ευρωπαίους ηγέτες να λάβουν τις σωστές αποφάσεις για βιώσιμες οικονομικές μεταρρυθμίσεις και πακέτα τόνωσης της οικονομίας και για αντιμετώπιση της κρίσης ως ευκαιρίας για στροφή προς ένα δρόμο αειφορίας.

Οι πολιτικές διαρθρωτικής προσαρμογής και τα μέτρα λιτότητας που επιβάλλονται στην Ελλάδα έχουν ξεκάθαρα αρνητική περιβαλλοντική διάσταση. Η οπισθοδρόμηση σε πιλοτικές και νομοθεσία για το περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη τώρα εξαπλώνεται και σε άλλες χώρες της ΕΕ, όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Ιρλανδία.

Το WWF επισημαίνει ότι «η κρίση δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως αποκλειστικά δημοσιονομική. Αντανακλά ένα στρεβλό οικονομικό πρότυπο, το οποίο βασίζεται σε ένα υπερβολικά μοχλευμένο τραπεζικό σύστημα και στην κακή διαχείριση της εθνικής οικονομίας αλλά και των φυσικών πόρων. Είναι ένα σύστημα που στηρίζεται στη συνεχή μεγέθυνση, την υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων και την υπερκατανάλωση και έχει δημιουργήσει ένα διαρκώς αυξανόμενο οικολογικό έλλειμμα. Οι πολιτικές που εφαρμόζονται τώρα μεγαλώνουν αυτό το οικολογικό έλλειμμα, διογκώνοντας το μακροπρόθεσμο κόστος περιβαλλοντικής αποκατάστασης. Έτσι, τίθεται εν αμφιβόλω η δέσμευση της Ευρώπης για αποδοτική διαχείριση των φυσικών πόρων, οικολογική καινοτομία και βιωσιμότητα».

“Μια σπασμωδική και απερίσκεπτη επιστροφή στο σημερινό και μη βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο. Ειδικά για την Ελλάδα, όπου η περιβαλλοντική διάσταση των μέτρων του Μνημονίου είναι εμφανώς αρνητική, είναι ευκαιρία να δούμε πως πραγματικός πλούτος της χώρας είναι το περιβάλλον και οι φυσικοί μας πόροι και πως η καταστροφή τους υποσκάπτει τις ίδιες τις προοπτικές της χώρας για οικονομική βιωσιμότητα και περιβαλλοντική καινοτομία, αλλά και την υγεία και ποιότητα ζωής όλων». δηλώνει ο Δημήτρης Καραβέλλας, Διευθυντής του WWF Ελλάς.

Η ανοιχτή επιστολή του WWF εντοπίζει τις ακόλουθες προτεραιότητες πολιτικής και καλεί τα κράτη της Ευρώπης, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωβουλή να δεσμευθούν για:

1. Διαμόρφωση νέων οικονομικών αρχών σε αυτή την εποχή ανεπάρκειας των φυσικών πόρων, όπως η εσωτερίκευση του περιβαλλοντικού κόστους και η ανάπτυξη δεικτών περιβαλλοντικής και κοινωνικής ευημερίας, ως βάσης για τη διαμόρφωση πολιτικής και τη λήψη αποφάσεων
2. Πολιτικές για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, οι οποίες υποστηρίζουν και δεν καταστρέφουν τη βιοποικιλότητα
3. Ένταξη δεικτών αειφορίας στα πακέτα οικονομικής στήριξης που διαμορφώνονται για οικονομικά προβληματικές χώρες, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία
4. Τέλος στις περιβαλλοντικά καταστροφικές επιδοτήσεις και αναπροσανατολισμός αυτών των πόρων προς την αειφορία και επενδύσεις με υψηλό δείκτη βιωσιμότητας
5. Περικοπή στις επενδύσεις σε υποδομές υψηλής έντασης άνθρακα
6. Επαναβεβαίωση της σημασίας ενός ισχυρού συστήματος περιβαλλοντικής αδειοδότησης, το οποίο είναι απαραίτητο για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των αναπτυξιακών προγραμμάτων και επενδύσεων
7. Ισχυροποίηση του το Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών, αυξάνοντας το ποσοστό μείωσης εκπομπών από 20% σε 30% για το 2020 (σε σύγκριση με το έτος βάσης 1990), και υιοθέτηση μιας οδηγίας για την ενεργειακή αποδοτικότητα που θα εξασφαλίζει την επίτευξη του στόχου εξοικονόμησης ενέργειας κατά 20% στην τελική κατανάλωση ∙
8. Αναπροσανατολισμός του Προϋπολογισμού της ΕΕ μακριά από μη βιώσιμες πολιτικές και με κατεύθυνση ‘πράσινες’ πολιτικές.

Δείτε εδώ την ανοιχτή επιστολή του WWF.
Πηγή energia.gr 

Θεσσαλονίκη: Κυκλώματα Κλέβουν Υλικά Ανακύκλωσης

Με μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου σχεδιάζει να απαντήσει η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης στις κλοπές ανακυκλώσιμου υλικού μέσα από τους μπλε κάδους, ένα φαινόμενο που το τελευταίο διάστημα τείνει να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Σύμφωνα με τον Real, η δημοτική αρχή κάνει λόγο για κυκλώματα που κλέβουν τα υλικά, όπως χαλκό, μέταλλο και χαρτί μέσα από τους μπλε κάδους ανακύκλωσης και στη συνέχεια τα μεταπωλούν, δημιουργώντας με τις ενέργειες τους αυτές σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της πόλης.

Πρόκειται για μεμονωμένα άτομα αλλά και οργανωμένα κυκλώματα που γυρίζουν με καροτσάκια στους δρόμους και αφού αφαιρέσουν από τους κάδους τα ανακυκλώσιμα υλικά που χρειάζονται, στη συνέχεια αφήνουν τα υπόλοιπα σκουπίδια πεταμένα στο οδόστρωμα.

Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του δήμου Θεσσαλονίκης, Θανάσης Παππάς, με δηλώσεις του στο ΑΜΠΕ ανέφερε πως η κλοπή από τους μπλε κάδους είναι πλέον συχνό φαινόμενο και η κατάσταση που δημιουργούν είναι ιδιαίτερα ενοχλητική.

«Υπάρχει μεγάλη παραβατικότητα από άτομα που γυρίζουν στους δρόμους με καροτσάκια. Έχουν κατακλύσει την πόλη. Οι δράστες μπαίνουν ολόκληροι μέσα στους κάδους για να κλέψουν τα υλικά και στη συνέχεια αφήνουν τα σκουπίδια πεταμένα κάτω. Δεν είναι εικόνα αυτή και δεν βοηθάει τον τουρισμό», είπε ο κ. Παππάς.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο εξετάζονται από τη νομική υπηρεσία τρόποι ώστε να λυθεί το πρόβλημα: «Θα πρέπει να γίνουν κάποιες πρωτοβουλίες με τα προξενεία της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας και τη γενική αστυνομική διεύθυνση, γιατί αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Θα πρέπει και το ΣΔΟΕ να ερευνήσει τα συγκεκριμένα κυκλώματα, γιατί κάποιοι πουλούν τα υλικά και κάποιοι τα αγοράζουν».

Το θέμα όσον αφορά τις νομικές κινήσεις για το συχνό φαινόμενο της κλοπής ανακυκλώσιμων υλικών θα συζητηθεί αύριο στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου Θεσσαλονίκης. 

Πηγή energia.gr 

Το Όζον Εμφανίστηκε Φέτος Πρώιμα στη Θεσσαλονίκη

Υψηλές και μάλλον ασυνήθιστες συγκεντρώσεις όζοντος καταγράφουν τον φετινό Μάιο οι σταθμοί μέτρησης της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, οδηγώντας τους αρμόδιους σε σχέδια περί λήψης έκτακτων μέτρων στο πολεοδομικό συγκρότημα.

Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έφτασε έως τον προθάλαμο της εφαρμογής των μέτρων βλέποντας τις τιμές του όζοντος να ξεπερνούν το όριο ενημέρωσης του κοινού που είναι τα 180 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, απευθύνοντας παράλληλα συστάσεις να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις των ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού (ηλικιωμένοι, άτομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις, μικρά παιδιά).

Το επεισόδιο ατμοσφαιρικής ρύπανσης με τις υψηλές τιμές όζοντος, αν και εξακολούθησε για ορισμένες ημέρες στις αρχές Μαΐου, δεν είχε συνέχεια, όπως συνέβη τον περασμένο Νοέμβριο, όταν οι αρμόδιοι έπειτα από αλλεπάλληλες υπερβάσεις των ορίων και για αρκετές ημέρες προχώρησαν στη λήψη μέτρων ήπιας μορφής. «Οι συγκεντρώσεις όζοντος τον Μάιο και οι συνεχείς υπερβάσεις των ορίων συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων το φθινόπωρο δείχνουν ότι η ρύπανση της ατμόσφαιρας είναι εδώ και μάλλον χρειάζεται μια διαφορετική αντιμετώπιση και λήψη μέτρων. Η εικόνα είναι ακόμη ένα καμπανάκι που κάποιοι πρέπει να λάβουν σήμερα υπ’ όψιν τους», σχολιάζουν σε εργασία τους τα μέλη της επιστημονικής ομάδας που συγκρότησε πριν από λίγο καιρό το ΤΕΕ/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας και ασχολήθηκε με τα προβλήματα των ρύπων στην ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης. Οι υψηλές τιμές όζοντος που παρατηρήθηκαν αρχές του μήνα αποδόθηκαν στη μεγάλη ηλιοφάνεια και στις υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το όζον δεν είναι πρωτογενής ρύπος, αλλά δημιουργείται από άλλους. Η Περιφέρεια ανακοίνωσε ότι οι υψηλότερες τιμές που καταγράφηκαν ήταν 194 μικρογραμμάρια στον σταθμό μέτρησης του Ελευθερίου-Κορδελιού και 203 στον σταθμό μέτρησης της Αγίας Σοφίας. Οι τιμές αυτές, ωστόσο, δημιούργησαν έναν προβληματισμό στους αρμόδιους του Δήμου Θεσσαλονίκης που μετρούν τους ίδιους ρύπους στους δικούς του σταθμούς.

Οι μετρήσεις στους σταθμούς στην οδό Βενιζέλου και στο Επταπύργιο δεν συμφωνούν με αυτές της Περιφέρειας, αφού κατέγραψαν 50 και 70 μικρογραμμάρια αντίστοιχα την ίδια χρονική περίοδο.

«Είναι υψηλές τιμές για το κέντρο της Θεσσαλονίκης» σχολίασε μιλώντας στην «Κ» ο προϊστάμενος του τμήματος Περιβάλλοντος κ. Μάξιμος Πετρακάκης. Το όζον εξουδετερώνεται στο κέντρο από άλλους ρύπους και ενώσεις, π.χ. τα οξείδια του αζώτου που εκπέμπονται από τα οχήματα και γι’ αυτό συνήθως το βρίσκουμε σε υψηλές συγκεντρώσεις στις παρυφές της πόλης, κοντά στο δάσος του Σέιχ-Σου, στο Επταπύργιο, στο Πανόραμα, στην Τούμπα κ.α. Είναι παράδοξο να εμφανίζονται τόσο υψηλές τιμές στο κέντρο Μάιο μήνα...».

Το όζον θεωρείται ένας ρύπος των προαστίων, μάλιστα στη βιβλιογραφία καταγράφεται ως «ρύπος των καθαρών προαστίων». Μεταφέρεται από το κέντρο προς τα προάστια, όπου λόγω του καθαρού περιβάλλοντος δεν συναντά άλλες χημικές ενώσεις που θα το εξουδετερώσουν.

Ανίχνευση μέσω φυτών

«Η ανίχνευση υψηλών συγκεντρώσεων είναι εύκολη και χωρίς μετρητές, αν παρατηρήσει κανείς τη συμπεριφορά φυτών όπως ο καπνός, η άμπελος και η πατάτα που είναι ευπαθή στην παρουσία του. Τα φύλλα αυτών των φυτών εμφανίζουν χαρακτηριστικές κηλίδες λόγω αδυναμίας να αναπτυχθούν κι ως δείκτες θα μπορούσαν να φυτεύονται σε παρτέρια και πάρκα» επισημαίνει ο κ. Πετρακάκης.

Οζον τους θερινούς μήνες και αιωρούμενα σωματίδια (PM-10) τον Νοέμβριο για τη Θεσσαλονίκη; «Το όζον χρειάζεται παρακολούθηση και προσοχή. Περισσότερο από τα αιωρούμενα σωματίδια, επειδή οδεύουμε σε θερμότερα καλοκαίρια με μεγαλύτερη ηλιοφάνεια λόγω κλιματικής αλλαγής. Αν και δεν είναι καινούριος ρύπος, είναι ένας ρύπος του μέλλοντος και μαζί με το βενζόλιο είναι στην κορυφή της λίστας των ρύπων, ένας ρύπος του ευρωπαϊκού Νότου και της Μεσογείου» τονίζει ο προϊστάμενος του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Οσον αφορά τα PM-10 «επί του παρόντος εξακολουθεί να είναι το σημαντικότερο περιβαλλοντικό πρόβλημα της Θεσσαλονίκης. Πιθανόν να μειωθούν, όπως είδαμε να μειώνεται το διοξείδιο του θείου με τα νέας τεχνολογίας αυτοκίνητα. Θα βρεθεί τρόπος. Το 2010 μετά τη χρήση του φυσικού αερίου στην πόλη μειώθηκε, αλλά αυξήθηκε πάλι το 2011 πιθανόν λόγω της χρήσης καυσόξυλων στα τζάκια, αλλά και των μεγαλυτέρων αναγκών θέρμανσης τον χειμώνα που πέρασε», κατέληξε ο κ. Πετρακάκης.

Δύο άνεμοι, τα καλύτερα «απορρυπαντικά» της πόλης

Η βροχή συνοδευόμενη από ένα ελαφρύ αεράκι είναι το καλύτερο «απορρυπαντικό» για την ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης. «Γι’ αυτό, μετά από βροχή και αέρα μπορεί κανείς να δει βαθιά μέσα στον Θερμαϊκό, τα Πιέρια και τον Ολυμπο από την πλατεία Αριστοτέλους» επισημαίνουν οι ειδικοί.

Κι ο Βαρδάρης; Είναι ένας μύθος που «καθαρίζει» μόνο στα τραγούδια του Παπάζογλου και του Βίρβου; «Οχι» απαντάει ο κ. Μάξιμος Πετρακάκης του Τμήματος Περιβάλλοντος του Δήμου Θεσσαλονίκης. «Ο Βαρδάρης είναι ο δυνατός άνεμος της Θεσσαλονίκης, αλλά δεν είναι ο πιο συχνός. Οι υπολογισμοί που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια τον θέλουν να φυσάει συνολικά περί τις 30 ημέρες τον χρόνο» προσθέτει. Ωστόσο, κατά την περίοδο που αυτός επισκέπτεται την πόλη, φουνταριστός από τα στενά του Αξιού είναι και η περίοδος (Νοέμβριος - Ιανουάριος) που σημειώνονται τα περισσότερα επεισόδια υπέρβασης των αιωρούμενων επεισοδίων. Συνεπώς το «φύσηξε ο Βαρδάρης και καθάρισε» ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και ίσως χρειαζόταν να φυσάει περισσότερο.

Επιστήμονες του ΑΠΘ έχουν παρατηρήσει μείωση των ημερών συχνότητας του Βαρδάρη από 50 - 60 το 2003 σε 20 ημέρες από το 2007 και έπειτα, αλλά εικάζουν ότι πρόκειται για φαινόμενο μάλλον παροδικό που δεν σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή. Οι επιστήμονες του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ επισημαίνουν ότι η μείωση των ημερών που φυσάει ο Βαρδάρης είναι ένα «μυστήριο» που χρήζει μελέτης και διερεύνησης.

Μερικές φορές, πάντως, ο Βαρδάρης το παρακάνει. Κατά τη διάρκεια ενός φθινοπώρου πριν από το 2000 οι υπηρεσίες του δήμου είχαν μετρήσει περισσότερες από 1.000 λεύκες στο έδαφος ή πάνω σε αυτοκίνητα, γεγονός που έκανε τους αρμόδιους να στραφούν σε είδη που να αντέχουν στις ριπές του και να συμβάλλουν στη συγκράτηση ρύπων.

Ο άνεμος πάντως που καθαρίζει συχνότερα την ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης και κυρίως αυτή του κέντρου είναι η μπουκαδούρα, ένας ασθενής νοτιάς που πνέει από την πλευρά του Θερμαϊκού και είναι πολύ συχνός τους καλοκαιρινούς μήνες. Η Θεσσαλονίκη, σε αντίθεση με το Αιγαίο και την Αττική, λόγω του σημείου που είναι χτισμένη, δεν επηρεάζεται από τα μελτέμια του καλοκαιριού.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 19/05/2012)