Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

ΕΕΑΑ: 478.000 Τόνοι Ανακυκλώσιμων Υλικών Αξιοποιήθηκαν το 2011


Τα ετήσια αποτελέσματα ανακύκλωσης του 2011 από τη λειτουργία των προγραμμάτων ανακύκλωσης υλικών συσκευασίας, τα οποία υλοποιούνται σε όλη την Ελλάδα με τη συνεργασία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ανακοίνωσε η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ).
Η δυσμενής οικονομική και κοινωνική συγκυρία επέφερεμείωση κατά 7% στο σύνολο των απορριμμάτων από συσκευασίεςπου παράγονται στη χώρα σε σύγκριση με το 2010, κυρίως εξαιτίας της πτώσης της κατανάλωσης των προϊόντων, ωστόσοη ανακύκλωση συσκευασιών συνέχισε σταθερή πορεία και το 2011.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των αποτελεσμάτων της ΕΕΑΑ,οι ποσότητες των υλικών που ανακυκλώθηκαν από το σύνολο των δραστηριοτήτων της ΕΕΑΑ ανήλθαν σε 478.000 τόνους(συμπεριλαμβανομένων και των ποσοτήτων από τα Βιομηχανικά και Εμπορικά Απόβλητα Συσκευασίας που πιστοποιούνται καθώς και του χαρτιού εντύπων που ανακτάται).
Οι ποσότητες αυτές αντί να οδηγηθούν στους χώρους ταφής απορριμμάτων αξιοποιήθηκαν στα27 Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών της ΕΕΑΑ σε όλη την Ελλάδα.Οι ποσότητες των αποβλήτων συσκευασίαςπου ανακυκλώθηκαν τόσο από τα έργα του μπλε κάδου αλλά και από δραστηριότητες της ΕΕΑΑ που ανακυκλώνουν συσκευασίες από δημοτικά απορρίμματα, όπως για παράδειγμα η συλλογή γυαλιού από εστιατόρια και ξενοδοχεία τα πολλαπλά ρεύματα από τα νησιά κλπ. ανήλθαν σε194.000 τόνους, δηλαδή περίπου στο ίδιο επίπεδο με το 2010 παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία.
Στο τέλος του 2011, συνολικά 241 Καλλικρατικοί ΟΤΑ σε όλη τη χώρα ήταν συμβεβλημένοι με το Σύστημα της ΕΕΑΑ με αποτέλεσμα τα έργα του μπλε κάδου ναεξυπηρετούν σχεδόν το 75% του συνολικού πληθυσμού της χώρας, δηλαδή περίπου 8 εκατομμύρια κατοίκους.Περισσότεροι από 125 χιλιάδες μπλε κάδοι και 370 οχήματα συλλογήςέχουν παραδοθεί στους ΟΤΑ για να χρησιμοποιηθούν στη συλλογή και αποκομιδή των ανακυκλώσιμων υλικών.
Κατά το 2011 η επέκταση του συστήματος της ΕΕΑΑ στα ελληνικά νησιά ήταν σημαντική, καθώς αναπτύχθηκαν έργα ανακύκλωσης σε22 νησιά, με αποτέλεσμα350.000 μόνιμοι κάτοικοι, αλλά και οι επισκέπτες των εν λόγω νησιών, να εξυπηρετούνται από το σύστημα του μπλε κάδου.
Ο αριθμός των συμβεβλημένων με το σύστημα επιχειρήσεων αυξήθηκε κατά 3%συγκριτικά με το 2010, καθώς πάνω από1.700 επιχειρήσειςαπό όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων συνεργάζονται ήδη με την ΕΕΑΑ.
Μέσα από τα προγράμματα ανακύκλωσης που λειτουργεί και στηρίζει οικονομικά η ΕΕΑΑ σε πανελλαδική κλίμακα, δημιούργησε περίπου1.900 άμεσες θέσεις εργασίαςστη συλλογή και τη διαλογή ανακυκλώσιμων υλικών.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότιτο μέσο λειτουργικό κόστος ανάκτησης των έργων του μπλε κάδου είναι σημαντικά χαμηλότερο από το μέσο ευρωπαϊκόκαι από τα μικρότερα στην Ευρώπη. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στη μεθοδολογία (μπλε κάδος) που εφαρμόζει η ΕΕΑΑ.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου