Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Ο ΕΣΜΥΕ Ζητά Αλλαγή των Υπουργικών Αποφάσεων για τα Μικρά Υδροηλεκτρικά

Να αλλάξουν οι υπουργικές αποφάσεις που εμποδίζουν την ανάπτυξη των μικρών υδροηλεκτρικών μονάδων ζητά ο Σύνδεσμος των Μικρών Υδροηλεκτρικών (ΕΣΜΥΕ), με ανακοίνωσή του. Ο ΕΣΜΥΕ θεωρεί ότι η εφαρμοζόμενη έχει καθηλώσει τον κλάδο, με αποτέλεσμα την τελευταία εξαετία να έχει αξιοποιηθεί ενεργειακά μόνον το 10% του διαθέσιμου μικροϋδροηλεκτρικού δυναμικού της χώρας.

Την ίδια στιγμή, στην ίδια ανακοίνωση, επισημαίνεται ότι στην Ευρώπη των «27» η αντίστοιχη αξιοποίηση υπερβαίνει το 60%. Χαρακτηριστικό της «εχθρικής στάσης» που, όπως υποστηρίζουν, έχει το υπουργείο Περιβάλλοντος απέναντί τους, είναι ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν εκδοθεί μόνον τρεις άδειες εγκατάστασης για μικρές υδροηλεκτρικές μονάδες από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και 4-5 άδειες από τις περιφέρειες, για τις οποίες μάλιστα οι σχετικές αποφάσεις εκκρεμούσαν για 5-8 χρόνια.

Το κυριότερο από τα γραφειοκρατικά εμπόδια που αντιμετωπίζουν τα μικρά υδροηλεκτρικά, σύμφωνα με τον ΕΣΜΥΕ, είναι η υπουργική απόφαση με τα κριτήρια χωροθέτησης (ΥΑ 196978), για την οποία πριν από τις εκλογές είχε ξεκινήσει μία προσπάθεια ριζικής τροποποίησης, που όμως έμεινε μετέωρη.


Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου