Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Ξέμεινε από Πετρέλαιο ο ΕΔΣΝΑ


«Ο Ενιαίος Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) λειτουργεί το Σταθμό Μεταφόρτωσης Σχιστού, έναν από τους μεγαλύτερους της Ευρώπης, ο οποίος υποδέχεται 5.500 τόνους οικιακών απορριμμάτων ανά εβδομάδα με ημερήσια φορτία αιχμήςπου φτάνουν τους 1.600 τόνους». Αυτό σημειώνει σχετικά ο ΕΔΣΝΑ στην ιστοσελίδα του, όμως,ελλείψει πετρελαίουδεν λειτουργούν τα οχήματα που έχει για να μεταφέρουν τα σκουπίδια στο ΧΥΤΑ Φυλής, με αποτέλεσμα περίπου τις τρεις τελευταίες εβδομάδας να μη δέχεται σκουπίδια ή τουλάχιστον τον όγκο που υποδεχόταν.
Την είδηση επιβεβαιώνει και ο δήμαρχος ενός εκ των δήμων που μεταφέρουν τα σκουπίδια τους στο ΣΜΑ Σχιστού, ο του ΚορυδαλλούΣταύρος Κασιμάτης: «Όντως, έτσι είναι, με αποτέλεσμα το κόστος μας για την καθαριότητα να τετραπλασιάζεται», σημειώνει μιλώντας στην aftodioikisi.gr. Το ίδιος αποκαλύπτει και ο δήμαρχος Αλίμου,Θάνος Ορφανός, συμπληρώνοντας επιπλέον: «Μας έχουν πει πως θα λειτουργήσει την προσεχή Παρασκευή. Οψόμεθα!». Το γεγονός, πάντως, ότι δέχεται τα σκουπίδια στο ΧΥΤΑ της περιοχής του άμεσα από τους δήμους, και όχι από το ΣΜΑ Σχιστού, επιβεβαιώσε και ο δήμαρχος ΦυλήςΔημήτρης Μπουραΐμης: «Όντως, έτσι είναι», είπε.
Να σημειωθεί πως ο ΣΜΑ Σχιστού δέχεται σκουπίδια από 20 δήμους της Αττικής, περίπου το 25% της «παραγωγής» οικιακών απορριμμάτων, μεταξύ των οποίων η Αγία Βαρβάρα, ο Άγιος Δημήτριος, το Αιγάλεω, η Νίκαια-Ρέντη, ο Άλιμος, η Δάφνη, η Καλλιθέα, το Κερατσίνι-Δραπετσώνα, το Παλαιό Φάληρο, το Πέραμα, η Νέα Σμύρνη, το Μοσχάτο-Ταύρος, ο Πειραιάς, η Σαλαμίνα, το Χαΐδαρι.
Η κάθε νταλίκα που διαθέτει (30 στον αριθμό) μεταφέρει στο ΧΥΤΑ Φυλής ποσότητα που αναλογεί σε 4-5 απορριμματοφόρα - εξ ου και το κόστος. (Αν βάλει κανείς και τον... παροπλισμό 4 μεγάλων και 2 μικρών μπουλντοζών που χρησιμοποιούνται για το θάψιμο των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Φυλής, και μπήκαν στηνεφεδρεία επί Χιωτάκη και συνεχίζεται να είναι επί ημερών Σγουρού, επειδή «δεν υπάρχουν ανταλλακτικά», τότε μπορεί να καταλάβει κανείς πόσο ανεβαίνει το κόστος για τον ήδη επιβεβαρυμένο προϋπολογισμό τού ΕΣΔΝΑ).
Για τις εργασίες αυτές, ο ΕΣΔΝΑ απασχολεί 100 άτομα στο ΣΜΑ Φυλής και 80 στο ΧΥΤΑ Φυλής, τους οποίους έχει να πληρώσει πάνω από 6 μήνες γιατί δεν έχει ψηφίσει προϋπολογισμό, με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται οι λειτουργικές ανάγκες του φορέα και να μην αμείβονται οι 200 συμβασιούχοι (εδώ).
Πέραν αυτού, μια άλλη δράση εξαιτίας του προσωρινού -έστω- κλεισίματος του ΣΜΑ Σχιστού πάει πίσω: αυτή τηςανακύκλωσης που γίνεται στους δήμους και αφορά σε ένα εκατομμύριο κατοίκους. Στο ΣΜΑ υπάρχει ειδικός χώρος για την ανακύκλωση χαρτιού, αλλά ούτε αυτά μεταφέρονται, όπως τα υπόλοιπα σκουπίδια.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου