Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Οι Χρησμοί του Σαχ Ντενίζ


Με μεγάλη αγωνία και ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθούν οι κοινοπραξίες των αγωγών που ανταγωνίζονται για το Νότιο Διάδρομο την παραμικρή ανακοίνωση από την πλευρά του Σαχ Ντενίζ στο Αζερμπαϊτζάν, παρόλο που η τελική απόφαση έχει αναβληθεί για το 2013. Τον τελευταίο καιρό, τον ρόλο του μάντη Τειρεσία έχει αναλάβει εκ μέρους του κονσόρτιουμ του Σαχ Ντενίζ η ΒΡ, η οποία σημειωτέον, συμμετέχει στον αγωγό SEEP και κατά συνέπεια βαραίνει ο λόγος της.

Ο πιο πρόσφατος χρησμός της ΒΡ ήρθε την περασμένη εβδομάδα και χαρακτήριζε την αρχική πρόταση του αγωγού Nabucco ως μη ρεαλιστική. Σημειώνουμε ότι η κοινοπραξία του Nabucco έχει καταθέσει πριν λίγο καιρό νέα πρόταση για τον λεγόμενο Nabucco West, ο οποίος θα ξεκινάει από τα τουρκικά σύνορα και θα καταλήγει στην Αυστρία. Οι εταιρείες που έχουν αναλάβει το έργο αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν στις βλέψεις τους, διότι η Άγκυρα και το Μπακού πρόκειται να κατασκευάσουν τον δικό τους αγωγό κατά μήκος της Τουρκίας, τον Trans Anatolian.

Την ίδια στιγμή όμως, οι εμπνευστές του Nabucco διατηρούσαν και την πιθανότητα υλοποίησης του έργου στην αρχική του μορφή, καθώς οι διαπραγματεύσεις των Τούρκων με τους Αζέρους καθυστερούν και η τελική απόφαση δεν έχει ακόμα ληφθεί για τον αγωγό της Ανατολίας. Πλέον όμως, η ΒΡ διευκρίνισε ότι ο Nabucco δεν πρόκειται να επιλεγεί και ότι μονάχα οNabucco West έχει πιθανότητες νίκης.

Αντιλαμβάνεται κανείς ότι καθοριστικό ρόλο για τις εξελίξεις έχει η στάση που θα κρατήσει η ΒΡ. Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά: Σκοπεύει η ΒΡ όντως να κατασκευάσει τον SEEP, ή απλά μπλοφάρει για να εξασφαλίσει ανταλλάγματα από τους Ευρωπαίους του Nabucco; Υπάρχει η δυνατότητα επιλογής και ενός αγωγού για τη βόρεια όδευση ( Nabucco ή SEEP) και του ΤΑΡ για το νότιο τμήμα των Βαλκανίων; Τα έχει βρει η ΒΡ με τους Αζέρους για την τελική απόφαση ή είναι ακόμα ανοικτό το ζήτημα;

Απαντήσεις σε αρκετά από αυτά τα ερωτήματα αναμένεται να δοθούν μέσα στους επόμενους μήνες με πρώτο σταθμό το καλοκαίρι, όταν και αναμένεται να υπογραφεί η συμφωνία για τον Trans Anatolian.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου