Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Delek: Οι Κύπριοι Δεν Συνειδητοποιήσατε τι Θησαυρό Έχετε


"Η Κύπρος είναι μια χώρα με ορισμένους πολύ σοφούς άνδρες, οι οποίοι συνειδητοποιούν πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της ενέργειας και ειδικότερα του φυσικού αερίου για τη χώρα. Είχαμε πολλές φορές συναντήσεις με άνδρες όπως τον Σόλωνα Κασίνη τον οποίο εκτιμώ για τις εξυπνάδα και τις γνώσεις του" τα λόγια του CΕΟ της Delek στο INBNews.
Ο Γιόσι Αμπού τόνισε πως για να προκύψουν θετικά για τον τόπο θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει η κατασκευή τερματικού αποθήκευσης και εξαγωγής του φυσικού αερίου. Κληθείς να απαντήσει στην ερώτηση πότε θα έχει τα πρώτα οφέλη από το φυσικό αέριο η Κύπρος, ο κ. Αμπού απάντησε: "Θεωρώ ότι ακόμη και τυο 2014 θα μπορεί η χώρα να εκμεταλλεύεται το δικό της φυσικό αέριο από το οικόπεδο 12 βεβαίως. Παράλληλα, οι διαδικασίες για τον δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων θα προχωρήσεων πιο σύντομα σε σύγκριση με τον πρώτο λόγω και της εμπειρίας που υπάρχει".
Το φυσικό αέριο βοήθησε στην κρίση
Αναφερόμενος στην οικονομία του Ισραήλ, τις διεθνείς συνθήκες αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος ο Γιόσι Αμπού αιφνιδίασε τονίζοντας: "Δεν έχετε συνειδητοποιήσει πόσο σημαντικό είναι το φυσικό αέριο που διαθέτει η χώρα σας. Θα πρέπει να σας τονίσω πως όταν ξεκινούσε η μεγάλη ύφεση μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers το Ισραήλ είχε ακριβή στοιχεία για το οικόπεδο Ταμάρ. Το εν λόγω οικόπεδο ΄δεν είναι το μεγαλύτερο από πλευράς κοιτασμάτων τεμάχιο αλλά τα ευρήματα των ερευνών ήταν αρκετά για να διατηρήσουν καλή ψυχολογία στην ισραηλινή οικονομία αλλά και ξένο επενδυτικό ενδιαφέρον".
Πολλαπλά οφέλη από την ενέργεια
Ο επικεφαλής της εταιρείας ερευνών και γεωτρήσεων Delek, σημειώνει παράλληλα ότι το κυπριακό φυσικό αέριο -τόσο του οικοπέδου 12 όσο και των άλλων τεμαχίων στην ΑΟΖ- είναι αρκετά για ενέργεια, εξαγωγές και βέβαια μεγάλα κέρδη. "Το φυσικό αέριο δεν έχει κέρδη μόνο από τις εξαγωγές, αλλά και από την εξοικονόμηση ενέργειας λόγω μειωμένης χρήσης μαζούτ. Από την πρώτη ημέρα μετάβασης από το μαζούτ στο φυσικό αέριο το ηλεκτρικό θα έχει μειωμένη τιμή κατά 30% με 40%. Μια τέτοια κατάσταση αφήνει περισσότερα χρήματα για επενδύσεις στις εταιρείες και για αγορές στα νοικοκυριά. Παράλληλα, οι επενδύσεις εταιρειών σε ακίνητα, το επιστημονικό ανθρώπινο δυναμικό και η ευρύτερη οικονομική και ευημερία είναι τα πλέον σημαντικά κεφάλαια από την εξεύρεση και εκμετάλλευση του φυσικού αερίου. Θέτοντας χρονικό ορίζοντα για εξασφάλιση των πρώτων κυβικών φυσικού αερίου από την Κύπρο ο CEO της Delek σημείωσε ότι η διετία 2014-16 θα είναι κρίσιμης σημασίας.
Ευλογία η Noble
Μιλώντας για την συνεργάτιδα εταιρεία της Delek, την αμερικανική Noble, ο Γιόσι Αμπού δήλωσε χαρακτηριστικά: "Το Ισραήλ και η Κύπρος είναι ευλογημένες που συνεργάζονται με την Noble. Είναι μια εταιρεία με εμπειρία δεκαετιών και παγκόσμια φήμη. Εμείς έχουμε κερδίσει πολλά από τη συνεργασία μας για τα οικόπεδα στην ισραηλινή ΑΟΖ".
Πηγή sigmalive.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου