Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Οι ΗΠΑ Επιβάλλουν Δασμούς στα Κινεζικά Φωτοβολταϊκά


Το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου έκρινε την Πέμπτη ότι οι Κινέζοι κατασκευαστές φωτοβολταϊκών παραβιάζουν τους διεθνείς κανόνες εμπορίου και κατά συνέπεια αποφάσισε να εφαρμόσει εισαγωγικούς δασμούς προκειμένου να προστατευτεί η εγχώρια βιομηχανία. Πρόκειται για την πιο πρόσφατη πράξη στον εμπορικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στις δύο οικονομικές υπερδυνάμεις.
Το υπουργείο, στα πλαίσια αυτά, αποφάσισε να θεσμοθετήσει δασμούς της τάξης του 31,22% στα εισαγόμενα φωτοβολταϊκά της Suntech και 31,14% στα συστήματα της Trina Solar. Συνολικά, 59 κινεζικές εταιρείες αντιμετωπίζουν πλέον ταρίφα 31,18%σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση. Τα μέτρα αυτά θα ισχύσουν με αναδρομική ισχύ 90 ημερών, πράγμα που σημαίνει ότι οι εισαγωγείς θα πρέπει να πληρώσουν για τις εισαγωγές που πραγματοποίησαν από τα μέσα Φεβρουαρίου και μετά.
«Η αμερικανική κυβέρνηση αντιστέκεται στις μεγάλες κινεζικές εταιρείες της ηλιακής ενέργειας», δήλωσε σχετικά ο Γκόρντον Μπρίνσερ, πρόεδρος του συνδέσμου SolarWorld, ο οποίος υπέβαλε και το σχετικό αίτημα προς το υπουργείο τον περσινό Οκτώβριο. «Οι προσεκτικές αποφάσεις του υπουργείου θα βοηθήσουν να αντιμετωπιστεί η παράνομη δραστηριότητα της Κίνας», πρόσθεσε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εντός των ΗΠΑ υπάρχουν δύο διαφορετικές απόψεις για το θέμα, με τις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν κινεζικά συστήματα να αντιδρούν στις ταρίφες, ενώ από την άλλη, οι παραγωγοί αμερικανικών φωτοβολταϊκών είναι σύμφωνοι. 
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου