Κυριακή 13 Μαΐου 2012

Παγκόσμιο το Ενδιαφέρον για την Κυπριακή ΑΟΖ – Ενεργειακοί Κολοσσοί Υπέβαλαν Προτάσεις


Στο υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου έγινε η επίσημη τελετή λήξης υποβολής των αιτήσεων για τη χορήγηση των αδειών αναζήτησης, εξερεύνησης και παραγωγής υδρογονανθράκων στα 12 οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ. Καταβλήθηκαν τα δικαιώματα για 15 αιτήσεις από 5 εταιρείες και 10 κοινοπραξίες. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν οικόπεδα για τα οποία υποβλήθηκαν πέραν της μιας αίτησης ή κάποιες εταιρείες που έχουν ενδιαφερθεί για πέραν του ενός οικοπέδου.
Όπως αναφέρουν τα κυπριακά ΜΜΕ, προτάσεις υπέβαλαν τελικά ηχηρά ονόματα για τα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ από χώρες όπως Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Λίβανος, Ισραήλ, Κορέα, Μαλαισία, Κύπρος, Νορβηγία, Γαλλία, Ολλανδία, με εταιρείες ή κοινοπραξίες όπως η Total, ΑTP, Novatek, Petrogaz κ.ά. 
Το ενδιαφέρον που επιδείχθηκε στις διεθνείς παρουσιάσεις ήταν μεγάλο καθώς υποβλήθηκαν και απαντήθηκαν στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εμπορίου 115 ερωτήσεις. Από ότι έγινε γνωστό στο παρά πέντε υπήρχε έντονο ενδιαφέρον και αγοράστηκαν τα σεισμογραφικά δεδομένα.
Οι αιτήσεις θα αξιολογηθούν από τη Συμβουλευτική Επιτροπή στην οποία σύμφωνα με τη νομοθεσία συμμετέχουν οι γενικοί διευθυντές των υπουργείων Εμπορίου, Οικονομικών, Εξωτερικών και Γεωργίας και Φυσικών Πόρων, ο Γενικός Εισαγγελέας, ο διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας ακι η διευθύντρια του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης.
Η επιτροπή θα συμβουλεύεται, αν χρειαστεί, τους τεχνοκράτες του Υπουργείου Εμπορίου και το γαλλικό οίκο Beisip, τον οποίο συμβουλεύεται η Κυπριακή Δημοκρατία για ζητήματα υδρογονανθράκων από το 2005.
Ο Νεοκλής Συλικιώτης, ο οποίος ανακοίνωσε τα ονόματα των αιτητών, σημείωσε ότι αυτό «είναι αποτέλεσμα τριών διαδοχικών κυβερνήσεων (Κληρίδη, Παπαδόπουλου, Χριστόφια) οι οποίες εργάστηκαν για να προσφέρουν στον τόπο και στον λαό μας και τις επόμενες γενιές των Κυπρίων».
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου