Κυριακή 13 Μαΐου 2012

«Προ των Πυλών» η Στασιμότητα στον Κλάδο των Φωτοβολταϊκών στην Ευρώπη

Προβληματισμός αναπτύσσεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την περαιτέρω ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών. Ήδη, εκτιμάται ότι στα επόμενα δύο χρόνια θα καταγραφεί επιβράδυνση έως στασιμότητα στις ευρωπαϊκές αγορές, σε αντίθεση με την έκρηξη ανάπτυξης που παρουσίασαν τα φωτοβολταϊκά κατά τα τελευταία χρόνια.

Σε έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Φωτοβολταϊκών Βιομηχανιών επισημαίνεται ότι η ανάπτυξη που παρουσίασαν τα συστήματα αυτά θα είναι δύσκολο να διατηρηθεί στα επόμενα δύο χρόνια. Ως αιτίες η έκθεση επικαλείται την οικονομική κρίση, τον ισχυρό παγκόσμιο ανταγωνισμό, το απρόβλεπτο ρυθμιστικό περιβάλλον και την απροθυμία των τραπεζών να ανοίξουν νέους κρουνούς χρηματοδότησης. «Ο ταχύς ρυθμός ανάπτυξης δεν προβλέπεται για το μέλλον», υπογραμμίζεται κατηγορηματικά στην έκθεση.

Στην Ευρώπη πέρυσι προστέθηκαν 21,9 GW από φωτοβολταϊκά, έναντι 13,4 GW του 2010. Η ηλιακή ενέργεια αντιστοιχεί μόλις στο 2% της ζήτησης ηλεκτρισμού στην Ε.Ε., που αυξάνεται στο 4% κατά τις ώρες αιχμής. Κορυφαία αγορά ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη το 2011 αναδείχθηκε η Ιταλία, με 9,3 GW της ηλεκτρικής ενέργειας συνδεδεμένα.

Ο μόνος τρόπος για να διασφαλισθεί και να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή βιομηχανία φωτοβολταϊκών, σύμφωνα με την έκθεση, είναι να δημιουργηθούν νέες αγορές στην παγκόσμια αγορά.
Πάντως, εκτός από τα εγγενή προβλήματα οι ευρωπαϊκές εταιρίες φωτοβολταϊκών έχουν να αντιμετωπίσουν και τις αθέμιτες πρακτικές ντάμπινγκ από την Κίνα, η οποία έχει διοχετεύσει 30 δισ. δολ. σε δάνεια στην τοπική βιομηχανία ηλιακής ενέργειας. Οι εταιρίες αυτές αλωνίζουν την Ευρώπη, με φθηνά προϊόντα, σε βάρος των εγχώριων βιομηχανιών. Μέχρι στιγμής η Ε.Ε. δεν έχει δρομολογήσει κάποια επίσημη αντίδραση και οι όποιες ενέργειες παραμένουν σε επίπεδο σχεδιασμού. 
Υπάρχουν βέβαια και ψύχραιμες φωνές, όπως ο γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Φωτοβολταϊκών Βιομηχανιών Reinhold Buttgereit, ο οποίος υποστηρίζει ότι χωρίς παγκόσμιο ανταγωνισμό και φθηνές κινεζικές μονάδες φωτοβολταϊκών δεν θα ήμασταν τόσο κοντά στην ισοτιμία του δικτύου, όπως τώρα.


Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου