Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Η Εκδίκηση του Σταθερού Ρεύματος - Η Κίνα Επενδύει 3,7 Δις Δολάρια στην Κατασκευή Γραμμής HVDC


Στα τέλη του 19ου αιώνα διεξήχθη η μεγάλη μάχη των «ρευμάτων» ανάμεσα στον Τόμας Έντισον ( DC) και στον μεγαλοφυή Νικολά Τέσλα ( AC), η οποία ανέδειξε νικητή τον δεύτερο, με αποτέλεσμα να επικρατήσει το εναλλασσόμενο ρεύμα στα ηλεκτρικά δίκτυα όλου του πλανήτη. Πλέον όμως, η τεχνολογία HVDC (Σταθερό ρεύμα υπερυψηλής τάσης) αποτελεί την καλύτερη επιλογή για μεταφορά του ηλεκτρισμού σε μεγάλες αποστάσεις και για το λόγο αυτό, η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια για την αναβάθμιση μέρους του εθνικού της δικτύου.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο του είδους του παγκοσμίως, το οποίο έχει ως σκοπό να ενώσει την επαρχία Χάμι με την πόλη Ζενγκζού, με μια γραμμή μήκους 2.210χμ, ισχύος 800 kV. Ασφαλώς, πρόκειται για ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο, που φανερώνει την προσήλωση του Πεκίνου στις υποδομές του ηλεκτρισμού.
Η γραμμή θα μεταφέρει ηλεκτρισμό από τα δυτικά και τα βόρεια της χώρας, όπου βρίσκεται η περισσότερη εγκατεστημένη ισχύς, προς το κέντρο και τα ανατολικά, όπου βρίσκονται τα μεγάλα αστικά κέντρα. Συνολικά, το Πεκίνο δρομολογεί την κατασκευή τεσσάρων γραμμών εναλλασσόμενου ρεύματος και τριών σταθερού ρεύματος, οι οποίες θα απαιτήσουν ακόμα μεγαλύτερα ποσά στα επόμενα χρόνια.
Σύμφωνα με τον διαχειριστή του ηλεκτρικού δικτύου της Κίνας, υπάρχει η δυνατότητα σημαντικού οικονομικού, ενεργειακού και περιβαλλοντικού οφέλους από τη λειτουργία της νέας γραμμής, καθώς ελαχιστοποιούνται οι απώλειες κατά τη μεταφορά. Όλα αυτά, τη στιγμή που η Κίνα κατατάσσεται ως έβδομη χειρότερη παγκοσμίως στις απώλειες ηλεκτρισμού στο δίκτυο.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου