Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Δυο Νέοι Διαγωνισμοί Διαχείρισης Απορριμμάτων

Δύο νέοι διαγωνισμοί για τη διαχείριση απορριμμάτων μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) προκηρύχθηκαν τις τελευταίες ημέρες καθώς η Ελλάδα προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποφύγει τα βαριά πρόστιμα από τη λειτουργία παράνομων χωματερών.

Ο πρώτος διαγωνισμός αφορά στην υλοποίηση υποδομών ολοκληρωμένης διαχείρισης αστικών αποβλήτων του νομού Αιτωλοακαρνανίας. Ο ανάδοχος θα αναλάβει, μέσω σύμπραξης διάρκειας 27 ετών, την επεξεργασία 110.000 τόνων απορριμμάτων ετησίως.

Η επιλογή του ιδιωτικού ομίλου θα γίνει με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου, ενώ αντίστοιχη μέθοδος θα χρησιμοποιηθεί και στο δεύτερο διαγωνισμό που αφορά στη διαχείριση απορριμμάτων του νομού Ηλείας. Και σ' αυτή την περίπτωση ο ιδιώτης θα υπογράψει σύμβαση παραχώρησης διάρκειας 27 ετών, ενώ θα αναλάβει τη διαχείριση 100.000 τόνων απορριμμάτων ετησίως.

Ηδη έχουν προκηρυχθεί αντίστοιχοι διαγωνισμοί για τη διαχείριση απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και στο νομό Σερρών, ενώ παρατηρείται σημαντική καθυστέρηση στην Αττική.

Οι τέσσερις διαγωνισμοί για την κατασκευή και λειτουργία τεσσάρων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων στο Λεκανοπέδιο επρόκειτο να προκηρυχθούν αρχικά στα τέλη του 2011. Εξαιτίας των αντιδράσεων από τους εργαζομένους στους δήμους, μέχρι στιγμής δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις, παρά τις επαναλαμβανόμενες εξαγγελίες του υπουργείου Περιβάλλοντος. 

(από www.euro2day.gr, 21/05/2012) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου