Σάββατο 12 Μαΐου 2012

Chevron και Shell Φέρονται ως Νικήτριες στο Διαγωνισμό για το Shale Gas στην Ουκρανία


Η έμφαση που δίνουν οι αμερικανικοί ενεργειακοί όμιλοι στο shale gas είναι γνωστή και πλέον προσπαθούν να αναλάβουν έργα και σε άλλες περιοχές του πλανήτη, όπως στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Στα πλαίσια αυτά, η Ουκρανία είναι πιθανό να συνεργαστεί με τη βρετανο-ολλανδική Shell και την αμερικανική Chevron, για την ανίχνευση και εκμετάλλευση κοιτασμάτων σχιστολιθικού φυσικού αερίου.
Το Κίεβο ευελπιστεί πως με τον τρόπο αυτό θα μπορέσει να περιορίσει την εξάρτηση της χώρας από το φυσικό αέριο της Ρωσίας. Άλλωστε, η Ουκρανία θεωρείται η τρίτη μεγαλύτερη σε εκτιμώμενα κοιτάσματα σχιστολιθικού αερίου στην Ευρώπη. Οι ΗΠΑ τα εκτιμούν σε 1,2 τρισ. κυβικά μέτρα, ενώ η ίδια η Ουκρανία από 2 έως 4,5 τρισ. κυβικά μέτρα.
Στον σχετικό δημόσιο διαγωνισμό οι Shell και Chevron είναι πιθανό να αναδειχθούν νικήτριες, αν και έχουν να ανταγωνιστούν την ιταλική Eni, την αμερικανική Exxon Mobil και τη ρωσική TNK-BP. Οι δύο υπό διερεύνηση περιοχές, Γιουζίβσκα (ανατολικά) και Ολέσκα (δυτικά), απαιτούν 250-300 εκατ. δολάρια και 150-200 εκατ. δολάρια αντίστοιχα σε επενδύσεις για την ανίχνευση κοιτασμάτων. Οι εταιρείες που θα επιλεγούν, θα συνάψουν συμφωνία με την κρατική Nadra Ukrainy και την ιδιωτική SPK-GeoService.
Σύμφωνα με δηλώσεις Ουκρανού αξιωματούχου, οι Shell και Chevron έχουν υπερισχύσει και απομένει η τυπική ανακοίνωση.
Πηγή energia.gr 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου