Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Pike Research: Στροφή στις ΑΠΕ από τον Κλάδο της Εξόρυξης και των Μεταλλευμάτων


Η εξορυκτική βιομηχανία αναμένεται να επενδύσει μεγάλα ποσά στα επόμενα χρόνια στην ανάπτυξη των ΑΠΕ, όπως επισημαίνει σε μελέτη της η εταιρεία αναλύσεων Pike Research. Οι επενδύσεις αυτές εκτιμώνται σε 8,4 δις δολάρια ως το 2016 και 20 δις ως το 2020, καθώς μεγάλοι διεθνείς όμιλοι στα μεταλλεύματα αντιμετωπίζουν ως πηγή κέρδους τις ΑΠΕ και επιδιώκουν να επεκταθούν σε αυτές.
Επίσης, άλλος ένας λόγος είναι ότι οι εταιρείες του κλάδου βρίσκονται εδώ και χρόνια υπό πίεση από τις κυβερνήσεις και την κοινή γνώμη ώστε να γίνουν πιο «πράσινες» στη λειτουργία τους. Κατά συνέπεια, αρκετές από αυτές καταστρώνουν αναπτυξιακές στρατηγικές με βιώσιμο χαρακτήρα, συμπεριλαμβάνοντας και τις ΑΠΕ.
«Με ώθηση τις συνεχώς αυξανόμενες τιμές των εμπορευμάτων, η κεφαλαιοποίηση του κλάδου έχει αυξηθεί κατά 26% και οι διοικήσεις των επιχειρήσεων εξόρυξης έχουν γίνει πιο δεκτικές σε εναλλακτικούς τρόπους εξασφάλισης και κατανάλωσης ενέργειας», σημειώνει η Pike. «Αντίστοιχα, ο κλάδος έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει το ενεργειακό κόστος και την κλιματική αλλαγή από θέση οικονομικής ισχύος», προσθέτει.
Στα πλαίσια της έρευνας, προβλέπεται και ένα πιο επιθετικό σενάριο, στο οποίο οι επενδύσεις θα μπορούσαν να φτάσουν τα 15,6 δις δολάρια το 2016 και τα 30 δις δολάρια ετησίως ως το 2020, αν το γενικότερο οικονομικό κλίμα βελτιωθεί. Όσον αφορά τη γεωγραφική κατανομή, οι περισσότερες επενδύσεις (9,4 δις) αναμένονται από την περιοχή της Ασίας, η οποία έχει αυξήσει το μερίδιό της στην εξόρυξη στο 44% τα τελευταία 10 χρόνια.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου