Σάββατο 12 Μαΐου 2012

IEA: Προσωρινή Κάμψη Τιμών Έφεραν οι Δυσάρεστες Προβλέψεις για Ανάπτυξη σε ΗΠΑ και Ευρώπη

«Φρέναρε» η ανοδική πορεία της τιμής του αργού τον Απρίλιο, με συνέπεια, στις αρχές Μαΐου να έχουν πέσει κατά 10 με 12 δολ. το βαρέλι. Αυτό αναφέρει η μηνιαία Έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) για τον μήνα Μάιο, που δημοσιεύθηκε σήμερα. Ο ΙΕΑ αποδίδει την κάμψη των τιμών στα απογοητευτικά στοιχεία για την πορεία των οικονομιών των ΗΠΑ και της Ε.Ε., αλλά και στα εμφανή σημάδια ύφεσης στις σχέσεις της διεθνούς κοινότητας με το Ιράν, αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του τελευταίου. Ας σημειωθεί ότι σήμερα οι τιμές του Brent κυμαίνονται στα 111,58 για το Brent και στα 95,52 για το WTI.

O IEA επισημαίνει ότι η παγκόσμια προσφορά αργού αυξήθηκε κατά 600 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα κατά τον περασμένο μήνα φτάνοντας τα 91 εκατ. βαρέλια ημερησίως, αυξημένη κατά 3,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Η παραγωγή του OPEC αυξήθηκε κατά 410 χιλιάδες βαρέλια ημερησίως, φτάνοντας τα 31,85 εκατ. βαρέλια την ημέρα, χάρη στις υψηλότερες επιδόσεις του Ιράκ, της Νιγηρίας και της Λιβύης.
Το πρόγραμμα ποσοστώσεων του πετρελαϊκού καρτέλ αυξήθηκε κατά 200 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα, φτάνοντας τα 30,9 εκατ. βαρέλια ημερησίως για το τρίτο τρίμηνο του 2012, ενώ για το τελευταίο τρίμηνο του έτους η αύξηση ορίστηκε στα 400 χιλιάδες βαρέλια, με τη συνολική ποσότητα να φτάνει τα30,7 εκατ. βαρέλια για το εν λόγω τρίμηνο. Ο μέσος όρος για το 2012 συνολικά κυμαίνεται πλέον στα 30,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Η παραγωγή εκτός OPEC αυξήθηκε κατά 100 χιλιάδες βαρέλια, φτάνοντας τον Απρίλιο τα 52,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα, λόγω εποχιακής αύξησης στην παραγωγή βιοκαυσίμων η οποία αντιστάθμισε μειώσεις στην παραγωγή του Καναδά και του Ηνωμένου Βασιλείου. Η έκθεση του ΙΕΑ τονίζει ότι, παρά τις συνεχείς διακοπές παραγωγής σε χώρες εκτός ΟΟΣΑ το 2012, η αύξηση παραγωγής στην Βόρεια Αμερική αναμένεται να κυμανθεί στα 600.000 βαρέλια την ημέρα για το υπόλοιπο του έτους, αυξάνοντας την παραγωγή των χωρών σε ετήσιο επίπεδο, στα 53,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Η κατανάλωση πετρελαίου σε όλον τον κόσμο αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,9% (ή 800 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα) το 2012, φτάνοντας τα 90,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα, με την άνοδο να αποδίδεται κυρίως στις εκτός ΟΟΣΑ χώρες, η οποία αντισταθμίζει τις απώλειες από την κατανάλωση στον ανεπτυγμένο χώρο. Μετά τη σχεδόν μηδενική άνοδο, σε ετήσιο επίπεδο, το τελευταίο τρίμηνο του 2011, η παγκόσμια αύξηση της ζήτησης προβλέπεται να αυξηθεί σταδιακά καθ’ όλο το τρέχον έτος, με αποτέλεσμα η συνολική αύξηση, στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, να φτάσει το 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα. 

Αύξηση σημείωσαν και τα βιομηχανικά αποθέματα των χωρών του ΟΟΣΑ κατά 13,5 εκατ. βαρέλια τον Μάρτιο του 2012, φτάνοντας τα 2.649 εκατ. βαρέλια, γεγονός που αύξησε συνολικά τα αποθέματα πάνω από τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2011. Επιπλέον, η έκθεση του ΙΕΑ δείχνει ότι η κάλυψη μελλοντικής ζήτησης έχει σημειώσει άνοδο κατά 0,5 ημέρες, φτάνοντας τις 60,3 ημέρες κάλυψης, 3 ημέρες πάνω από τον μέσο όρο της πενταετίας. Τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι υπήρξε αύξηση 5,1 εκατ. βαρελιών στα αποθέματα του Απριλίου.

Οι παγκόσμιες διυλιστικές ροές άγγιξαν εποχικό «χαμηλό» 73,4 εκατ. βαρελιών την ημέρα τον Απρίλιο, λόγω εργασιών συντήρησης. Από τον Μάιο αναμένεται ραγδαία ανάκαμψη, καθώς ο τομέας της διύλισης επανέρχεται σε πλήρη λειτουργία και θα μπορεί να καλύψει την εποχιακά αυξημένη ζήτηση. Τέλος, ο ΙΕΑ τονίζει ότι σε επίπεδο τριμήνου, οι παγκόσμιες διυλιστικές ροές αναμένεται να μειωθούν από 74,8 εκατ. βαρέλια το πρώτο τρίμηνο του 2012 σε 74,3 εκατ. βαρέλια το δεύτερο τρίμηνο του έτους, αυξημένα κατά 150 χιλιάδες και 440 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα αντιστοίχως σε σχέση με τα περυσινά επίπεδα.


Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου