Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Όμιλος Μυτιληναίου: Ακριβότερη Κατά 30% η Προσωρινή Τιμή για την Αλουμίνιον


Με ικανοποίηση, καταρχήν, υποδέχεται ο όμιλος Μυτιληναίου τον καθορισμό προσωρινής τιμής από τη ΡΑΕ για την τιμολόγηση του ηλεκτρικού ρεύματος που καταναλώνει η Αλουμίνιον. Η σχετική απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής ελήφθη μετά από σχετικό αίτημα της Αλουμίνιον, που υποβλήθηκε στις αρχές Μαρτίου, καθώς καθυστερούσε η διαδικασία ορισμού διαιτητικών αρχών και επειδή η ΔΕΗ κωλυσιεργούσε στην έναρξη διαπραγματεύσεων με την εταιρία.
Ωστόσο, πηγές του ομίλου Μυτιληναίος που μίλησαν στο energia επισημαίνουν ότι η τιμή των 42 ευρώ/ Mwh που όρισε η ΡΑΕ, πλέον των χρεώσεων ΥΚΩ, τέλος ΑΠΕ, χρέωσης για τη χρήση του δικτύου μεταφοράς και άλλων φόρων, εξακολουθεί να είναι υψηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που ισχύει για τον ανταγωνισμό. Η διαφορά αυτή ποσοστιαία υπολογίζεται στο 30%.
Η τιμή των 42 ευρώ κινείται σήμερα στα όρια της ΟΤΣ και θα ισχύσει έως την έκδοση της απόφασης της διαιτησίας, η οποία εκτιμάται ότι θα εκδοθεί το αργότερο ως το ερχόμενο Φθινόπωρο. Πάντως, θεωρείται ότι το σκεπτικό της ΡΑΕ είναι συνεπές με τον τρόπο τιμολόγησης που υποδεικνύει στη ΔΕΗ η Ρυθμιστική Αρχή από το 2010 και επαναλαμβάνει τις υποδείξεις της Ε.Ε. για την κατάργηση των ρυθμιζομένων τιμολογίων (Α150, χωρίς πλαφόν). Η τιμολόγηση των μεγάλων πελατών (υψηλή και μέση τάση), υπογραμμίζει η ΡΑΕ, θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων της ΔΕΗ με τη συγκεκριμένη κατηγορία καταναλωτών και να βασίζεται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Η ΔΕΗ, όπως προκύπτει από την απόφαση της ΡΑΕ, όφειλε να προσαρμοσθεί πολύ νωρίτερα στις υποδείξεις αυτές και να μην εφαρμόζει οριζόντια τιμολόγηση στους πελάτες υψηλής τάσης, με συνέπεια να επιτείνονται οι σταυροειδείς επιδοτήσεις μεταξύ τους. Για παράδειγμα, η Λάρκο, με βάση τα χαρακτηριστικά της, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς σχολιάζοντας την απόφαση, εκτιμάται ότι θα έπρεπε να πληρώνει κατά τι ακριβότερα το ηλεκτρικό ρεύμα σε σχέση με την Αλουμίνιον, ενώ άλλες ενεργοβόρες βιομηχανίες που έχουν αιχμές (Βιοχάλκο, Χαλυβουργία) θα έπρεπε να πληρώνουν διαφορετικά.
Σε κάθε περίπτωση η αγορά αναγνωρίζει ότι με τη συγκεκριμένη απόφαση της η ΡΑΕ, όπως και με την προηγούμενη για τη Χαλυβουργία, επιβεβαιώνει το ρόλο της ως Ρυθμιστή της αγοράς.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου