Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Στα Μέσα του 2013 η Ολοκλήρωση του Αγωγού Πετρελαίου του Κουρδιστάν


Το Κουρδιστάν θεωρεί ότι από τον Αύγουστο του 2013 θα αρχίσει να εξάγει πετρέλαιο μέσω του νέου αγωγού που κατασκευάζεται προς τα τουρκικά σύνορα, σε μια κίνηση που αποτελεί νέα πράξη αμφισβήτησης ενάντια στη Βαγδάτη.
Όπως είναι γνωστό, οι σχέσεις του Κουρδιστάν με την ιρακινή κυβέρνηση είναι τεταμένες λόγω της πετρελαϊκής παραγωγής της ημι-αυτόνομης περιοχής και των σχετικών δικαιωμάτων. Η Βαγδάτη ζητά όλες οι ποσότητες να εξάγονται μέσω της κεντρικής κυβέρνησης, ενώ οι Κούρδοι προχωρούν μόνοι τους στην εκμετάλλευση και πώληση του ορυκτού πλούτου, αποκομίζοντας απευθείας κέρδη.
«Τον Αύγουστο του 2013 θα είμαστε σε θέση να εξάγουμε αργό άμεσα από τις πετρελαιοπηγές μας», τόνισε ο Κούρδος υπουργός Πετρελαίου, Αστί Χαουράμι, στα πλαίσια συνεδρίου το προηγούμενο σαββατοκύριακο. «Θα είμαστε υπεύθυνοι για την εξαγωγή του πετρελαίου, το οποίο θα συνεχίσει να είναι ιρακινό πετρέλαιο», σημείωσε ο ίδιος.
Ο υπουργός πρόσθεσε ότι η πρώτη φάση του αγωγού θα ολοκληρωθεί τον φετινό Οκτώβριο και η δεύτερη φάση θα τον συνενώσει με τον αγωγό Κιρκούκ-Τσεϊχάν, χωρητικότητας 1 εκατ. βαρελιών ανά ημέρα. Επίσης, ανακοίνωσε ότι το Κουρδιστάν φιλοδοξεί να κατασκευάσει και δεύτερο αγωγό προς το Τσεϊχάν ως το 2014.
Πηγή energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου