Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Συρία: Απώλεια 4 δισ.δολ.Εξαιτίας των Κυρώσεων ΗΠΑ και ΕΕ Έχει η Δαμασκός στον Πετρελαϊκό Τομέα

Ο Σύρος υπουργός Πετρελαίου Σουφιάν Αλάου βεβαίωσε, σήμερα, ότι η χώρα του έχει υποστεί απώλεια περίπου 4 δισ.δολαρίων, εξαιτίας των κυρώσεων που εφαρμόζουν σε βάρος της συριακής κυβέρνησης η ΕΕ και οι ΗΠΑ.
Ο ίδιος κατηγόρησε, συγχρόνως, την ΕΕ και τις ΗΠΑ, ότι "ευθύνονται για τις ελλείψεις" παραγώγων του πετρελαίου μέσα στη Συρία.
"Ο συριακός πετρελαϊκός τομέας απώλεσε περίπου 4 δισ.δολάρια εξαιτίας των άδικων αμερικανικών και ευρωπαϊκών κυρώσεων, με τις οποίες εμποδίζεται η εισαγωγή πετρελαίου και η εξαγωγή του καθώς και παραγώγων του προϊόντος", τόνισε στη συνέντευξη τύπου που έδωσε στη Δαμασκό ο αξιωματούχος.
Αποκάλυψε μάλιστα ότι έχουν προκύψει "νέες δυσχέρειες" σε ό,τι αφορά τις ανάγκες που έχει η Συρία σε παράγωγα του πετρελαίου, ιδίως φυσικό αέριο οικιακής χρήσης.
"Τα μέτρα, τα οποία έχουν συναποφασίσει η ΕΕ κι οι ΗΠΑ προκαλούν αυτήν την κρίση.
Θέλουν να ασκήσουν πίεση στο συριακό λαό διευρύνοντας τις σε βάρος του κυρώσεις", επισήμανε ο Αλάου.
Βεβαίωσε παράλληλα ότι "οι νέες δυσχέρειες θα ξεπεραστούν", αποσαφηνίζοντας ότι για το οικιακό φυσικό αέριο οι εισαγωγές φθάνουν το 50% της κατανάλωσης.
Αποκάλυψε επίσης ότι η Συρία έχει προχωρήσει, ήδη, σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία, προκειμένου να εξασφαλίσει τις εισαγωγές στο μέλλον ποσοτήτων οικιακού φυσικού αερίου "σε βάση μακροπρόθεσμη".
Ανέφερε τέλος ότι, "τη Δευτέρα κατέπλευσε σε συριακό λιμάνι φορτηγό πλοίο από τη Βενεζουέλα, που μετέφερε 35 χιλιάδες τόννους μαζούτ".


Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου