Υψηλό είναι το ενδιαφέρον στην αποκρατικοποίηση των ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ. Οι μη δεσμευτικές προσφορές που έχουν υποβληθεί στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), υποδηλώνουν ένα τίμημα και για τις δύο επιχειρήσεις που ενδεχομένως να ξεπεράσει και το 1 δισ. ευρώ. Και σύμφωνα με στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ, εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά, δεν αποκλείεται, μόνον η αποκρατικοποίηση των ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, να φέρει έσοδα ικανά για να καλυφθεί ένα σημαντικό μέρος του στόχου που έχει τεθεί για τα έσοδα του Ταμείου και του Ελληνικού Δημοσίου για το 2013. Υπενθυμίζεται ότι ο στόχος εσόδων για την επόμενη χρονιά είναι 2,5 έως 2,6 δισ. ευρώ.
Στο μεταξύ ξεκαθαρίζει το σκηνικό και προς το τι ενδιαφέρει τις εταιρείες που μετέχουν στον σχετικό διαγωνισμό. Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, η ρωσική Gazprom και η ελληνική M&M Gas Co, που αποτελεί κοινή εταιρεία των ομίλων Μυτιληναίου και Μότορ Οϊλ, ενδιαφέρονται αποκλειστικά για τη ΔΕΠΑ. H κρατική εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν Socar και η κοινοπραξία των PPF και ΓΕΚ Τέρνα ενδιαφέρονται αποκλειστικά για τη ΔΕΣΦΑ. Τέλος, η ρωσική Negusneft είναι ο μόνος επενδυτής που ενδιαφέρεται για την απόκτηση και των δύο επιχειρήσεων, δηλαδή του 100% της ΔΕΠΑ και του 65% της ΔΕΣΦΑ. Το θετικό για το Ταμείο και την κυβέρνηση είναι ότι, οι τέσσερις στους πέντε ενδιαφερομένους για τις ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ έχουν ιδιαίτερα «βαθιές τσέπες» και η επίτευξη ενός ικανοποιητικού τιμήματος για τον πωλητή δεν θ’ αποτελέσει ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση.
Η επιλογή δε του επενδυτή, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα κριθεί αποκλειστικά με βάση το τίμημα. Παράγοντες της αγοράς παραδέχονται πιέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τη κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή της Gazprom στον σχετικό διαγωνισμό. Η Κομισιόν επικαλείται την εξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης από Ρώσους προμηθευτές φυσικού αερίου, αλλά η ελληνική πλευρά διαμηνύει ότι αυτό δεν αποτελεί προτεραιότητα για την ίδια. «Είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αποκλειστεί κάποιος ενδιαφερόμενος, σε ένα πλειοδοτικό διαγωνισμό με κριτήρια πέραν του προσφερόμενου τιμήματος», αναφέρουν στελέχη της αγοράς.
Η καθυστέρηση που έχει σημειωθεί στην αποκρατικοποίηση έχει να κάνει κυρίως με τις στρεβλώσεις στην αγορά ενέργειας και κυρίως με το χρηματοδοτικό έλλειμμα που έχει προκληθεί, λόγω της υπερβολικής χρηματοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Το χρηματοδοτικό αυτό έλλειμμα θα πρέπει πρώτα να κλείσει και άλλος τρόπος, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, δεν υπάρχει παρά η μείωση της τιμής της μονάδας ενέργειας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Και αυτό είναι κάτι που ήδη συμβαίνει και θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες.
Τέλος, στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ παρατηρούσαν ότι οι δεσμευτικές προσφορές για τις ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ προγραμματίζεται να υποβληθούν προς το τέλος Φεβρουαρίου, με στόχο να υπάρξει μια συμφωνία με τον προτιμητέο επενδυτή, μέχρι τέλος Μαρτίου. Η υπογραφή της σχετικής σύμβασης αναμένεται να γίνει προς τον Ιούνιο, αφού η σύμβαση εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο και (πολύ πιθανώς) κυρωθεί από την ελληνική Βουλή.
(από την εφημερίδα "Καθημερινή")
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου