Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

Προς «Ένεση» 200 Εκατ. Ευρώ από τη Δόση των 34,3 Δις για την Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας


Καταφύγιο στην δόση των 34,3 δις ευρώ αναζητά το ΥΠΕΚΑ προκειμένου να αντιμετωπίσει το ζήτημα του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ, που ταλανίζει των χώρο της αγοράς ενέργειας. Για τον λόγο αυτό προσανατολίζεται προς την υποβολή αιτήματος προς το ΥΠΟΙΚ για την απόδοση ποσού ύψους 200 εκατ. ευρώ από τα χρήματα της δόσης. Ταυτόχρονα, το τελευταίο διάστημα εκτυλίσσεται ένα «πινγκ-πονγκ» απόδοσης ευθυνών πάνω στο θέμα της ρευστότητας της αγοράς ανάμεσα στους βασικούς της «παίκτες». 
Αφορμή για την νέα διελκυστίνδα αντιπαραθέσεων στάθηκε η επιστολή της ΔΕΠΑ στους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς, με την οποία τους καλούσε σε διακανονισμό οφειλών, ύψους 336 εκατ. ευρώ. Ακολούθησε επιστολή του προέδρου του ΕΣΑΗ κ. Αναστάσιο Καλλιτσάντση προς τη ΔΕΠΑ η οποία αποδίδει την ευθύνη για το όλο πρόβλημα στην καταχρηστική, όπως αναφέρει, συμπεριφορά της ΔΕΗ. Μάλιστα, η επιστολή κάνει λόγο και για ανοχή ή και ενδεχόμενη σύμπραξη του ΛΑΓΗΕ και του ΑΔΜΗΕ. Στην επιστολή τονίζεται ότι η ΔΕΗ μετακυλύει το έλλειμμα ουσιαστικά στη ΔΕΠΑ, αφού καθυστερεί τις πληρωμές σε ΛΑΓΗΕ και ΑΔΜΗΕ, ενώ δεν εξοφλεί τις οφειλές της κατά προτεραιότητα προς τον Λειτουργό της αγοράς και τον Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς, που αποτελούν θυγατρικές της. Σύμφωνα με τον ΕΣΑΗ αυτό οδηγεί τη ΔΕΗ στο να αντλεί άτοκα κεφάλαια από τους ανταγωνιστές της και άρα από τη ΔΕΠΑ για να εξυπηρετήσει τις δικές της ανάγκες.
Ο ΕΣΑΗ με την επιστολή Καλλιτσάντση προειδοποιεί ότι τα μέλη του θα προβούν άμεσα σε κάθε νόμιμη ενέργεια, ακόμη και σε καταγγελία στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Ας σημειωθεί ότι η ΔΕΠΑ, με χθεσινή της ανακοίνωση, τονίζει ότι δεν υπάρχει ουδεμία οφειλή της ΔΕΗ προς αυτήν. 
Τέλος, όσον αφορά το θέμα της ενίσχυσης των 200 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ, αυτό αναμένεται σύντομα να τεθεί υπ’ όψιν του Υπουργείου Οικονομικών, καθώς, όπως διαπιστώθηκε και την Τετάρτη στη σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ υπό την προεδρία του κ. Μάκη Παπαγεωργίου με τη συμμετοχή της ΡΑΕ, του ΕΣΑΗ και της ΔΕΠΑ, κάτι τέτοιο αποτελεί πλέον επιτακτική ανάγκη.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου