Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

Πρόταση της Gazprom προς την Κομισιόν για Μεταβατική Εξαίρεση του South Stream Από την Κοινοτική Νομοθεσία


Νέα πρόταση στην Κομισιόν κατέθεσε η Gazprom με στόχο την εξαίρεση των ρωσικών αγωγών φυσικού αερίου που περνούν από το έδαφος της Ε.Ε. από τους περιορισμούς που επιβάλλει η κοινοτική νομοθεσία. Αυτό αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο Interfax, το οποίο επικαλείται σημερινές δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Gazprom Αλεξέι Μίλλερ από τις Βρυξέλλες. 

Ο κ. Μίλλερ φέρεται να δήλωσε ότι η σχετική έγγραφη πρόταση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει την εξαίρεση «έργων αμοιβαίου ενδιαφέροντος» από τους κοινοτικούς κανόνες, οι οποίοι επιβάλλουν περιορισμούς στις ποσότητες φυσικού αερίου που διοχετεύουν οι ιδιοκτήτριες εταιρείες των αγωγών, μέχρι οι επενδυτές να έχουν ανταποδοτικό κέρδος από τις επενδύσεις τους. Η κοινοπραξία της Gazprom και των λοιπών εταίρων της στον South Stream ξεκίνησαν την κατασκευή του αγωγού εντός του Δεκεμβρίου. Ο αγωγός προγραμματίζεται να μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία προς την Δυτική Ευρώπη μέσω Μαύρης Θάλασσας από το 2015. 
Η Ρωσία καλύπτει το 25% των ευρωπαϊκών αναγκών σε φυσικό αέριο. 
Ο κ. Μίλλερ πρόσθεσε ότι η Gazprom επιδιώκει να πετύχει πλήρη χρήση του αγωγού OPAL, που συνδέει τον Nord Stream με το κυρίως γερμανικό δίκτυο φυσικού αερίου, στους επόμενους έξι μήνες, σύμφωνα με το Interfax. Σήμερα η Gazprom χρησιμοποιεί μόνο το 50% της δυναμικότητας του OPAL.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου