Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

Η Ασαφής Έννοια του Δημοσίου Συμφέροντος και η ΔΕΗ ως Αποδιοπομπαίος Τράγος


Η έννοια του «δημοσίου συμφέροντος» εντοπίζεται συχνά σε κανονιστικές διατάξεις, υποτίθεται για να προστατεύσει τα πραγματικά συμφέροντα του τόπου απέναντι σε ερμηνείες του δικαίου και αποφάσεις που ενδέχεται να ανοίξουν τον δρόμο σε επικίνδυνες πράξεις. Παρόλα αυτά, είναι συχνό το φαινόμενο να χρησιμοποιείται ο όρος αυτός επίτηδες προκειμένου να υπάρχει ασάφεια και να μπορούν οι αρχές να ερμηνεύσουν όπως θέλουν εκείνες το νόμο. Μια τέτοια περίπτωση είναι και η πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου για το τέλος ακινήτων και τη ΔΕΗ. 
Το υπουργείο Οικονομικών, λοιπόν, πέτυχε μια κυβερνητική νίκη στη δικαστική μάχη για το τέλος ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ), καθώς κατάφερε να διατηρήσει μέχρι το Μάρτιο τη νομιμότητα της είσπραξής του μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Το βασικό επιχείρημα άλλωστε του κ. Στουρνάρα ήταν ότι ο Άρειος Πάγος θα έπρεπε να ακυρώσει την προηγούμενη απόφαση του Πρωτοδικείου για λόγους δημοσίου συμφέροντος. 


Είναι όμως πράγματι στο συμφέρον του τόπου η είσπραξη του ΕΕΤΗΔΕ από τη ΔΕΗ; Ακόμα και αν με τον τρόπο αυτό προκαλούνται δισεπίλυτα οικονομικά προβλήματα στην ζωτικής σημασίας αυτή επιχείρηση; Ακόμα και αν οδηγεί σε ύφεση την αγορά ενέργειας εν γένει; 
Ουσιαστικά, αυτό που έχει καταφέρει η κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες και ιδίως τις τελευταίες ημέρες είναι να μετατρέψει την ΔΕΗ σε αποδιοπομπαίο τράγο. Τις προάλλες, ο Αρθούρος Ζερβός κλήθηκε στη Βουλή για να δώσει απαντήσεις σχετικά με τις αυξήσεις του ρεύματος που δρομολογούνται από τις αρχές του 2013. Ακολούθησε κατακραυγή κατά του προέδρου της ΔΕΗ από τα ΜΜΕ και τα κόμματα, αλλά στην πραγματικότητα πόσες από αυτές τις αυξήσεις είναι επιλογή της ίδιας της ΔΕΗ και πόσες αποτελούν επιταγές του μνημονίου; Άλλωστε, ο ίδιος ο Ζερβός έχει καταφερθεί στο παρελθόν ενάντια στην επιλογή της κυβέρνησης να εισπράττει το ΕΕΤΗΔΕ μέσω της ΔΕΗ, αν και ομολογουμένως το έχει πράξει λίγες φορές στην προσπάθειά του να κρατήσει τις αναγκαίες ισορροπίες και να εξασφαλίσει την ομαλή λειτουργία της Επιχείρησης (και δι' αυτής την αδιάκοπη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος). 
Εν κατακλείδι, το θέμα είναι ότι με τις πρόσφατες εξελίξεις η κυβέρνηση στρέφει τα φώτα μακριά από την ίδια και αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη αντί να αντιμετωπίσει την πραγματική αιτία του προβλήματος είσπραξης των δημοσίων εσόδων, δηλαδή την αναποτελεσματικότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και την φοροδιαφυγή.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου