Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Βουλγαρία: Περιορισμένο το Ενδιαφέρον για το Επικείμενο Δημοψήφισμα για την Πυρηνική Ενέργεια

Περιορισμένο είναι το ενδιαφέρον των πολιτών της Βουλγαρίας για το επικείμενο δημοψήφισμα σχετικά με την ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας στη χώρα μέσω της κατασκευής νέων πυρηνικών ομάδων.

Σύμφωνα με τους Βούλγαρους σχολιαστές αυτό οφείλεται στην άγνοια του μέσου πολίτη για τα πολύπλοκα θέματα γύρω από την πυρηνική τεχνολογία, αλλά και στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην καθημερινότητα των απλών πολιτών.


Ένας άλλος παράγοντας που, σύμφωνα με δημοσιεύματα του βουλγαρικού Τύπου, επηρεάζει αρνητικά το δημόσιο ενδιαφέρον για το θέμα είναι η στάση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Όπως υπενθυμίζεται στα δημοσιεύματα, κύριος πολιτικός στόχος της πρωτοβουλίας του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος για τη διενέργεια ενός δημοψηφίσματος, στο οποίο οι πολίτες θα καλούνταν να ταχθούν “υπέρ” ή “κατά” του Μπέλενε, ήταν να εκφραστεί η αντίθεση των πολιτών στην πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης να τερματίσει την κατασκευή της συγκεκριμένης μονάδας. 
Συνέπεια αυτής της απόφασης ήταν η ανάδοχος εταιρεία της Ρωσίας Atomstroyexport, η οποία κέρδισε πριν από έξι χρόνια τον διεθνή διαγωνισμό του βουλγαρικού Δημοσίου για την κατασκευή του Μπέλενε, να καταθέσει αγωγή σε αρμόδιο διεθνές δικαστήριο διεκδικώντας αποζημίωση της τάξεως του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ από τη Βουλγαρία.Στη συζήτηση, στη βουλγαρική βουλή, περί τα τέλη Οκτωβρίου, η κυβερνητική πλειοψηφία, επικαλούμενη περιοριστικές διατάξεις της βουλγαρικής νομοθεσίας, κατάφερε να απαλείψει την περίπτωση του Μπέλενε από το ερώτημα του δημοψηφίσματος.

Κατά την άποψη των Βουλγάρων αναλυτών, με τον τρόπο αυτό το στοιχείο της πολιτικής αντιπαράθεσης και, κατά συνέπεια, το ενδιαφέρον προς το δημοψήφισμα έχουν υποβαθμιστεί αισθητά.

Ως αρνητικός «καταλύτης» λειτουργεί και ο εξαιρετικά ανεβασμένος πήχης συμμετοχής στην επικείμενη διαδικασία, αφού για να γίνει αποδεκτό το αποτέλεσμα θα πρέπει να προσέλθουν στις κάλπες τόσοι ψηφοφόροι όσοι και στις τελευταίες κοινοβουλευτικές εκλογές.

Ωστόσο, όπως δήλωσε στη δημόσια ραδιοφωνία της Βουλγαρίας ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής Μπίσερ Τραγιάνοφ, στην περίπτωση που στις κάλπες, στις 27 Ιανουαρίου, προσέλθει έστω και το 20% του εκλογικού σώματος, το πρώτο δημοψήφισμα στα δημοκρατικά χρονικά της Βουλγαρίας θα έχει νόημα και πρακτική αξία.

Ο κ. Τραγιάνοφ προσπάθησε κατ' αυτόν τον τρόπο να διαψεύσει τις ευρύτατα διαδεδομένες ερμηνείες ότι η διαδικασία της 27ης Ιανουαρίου δεν θα είναι παρά μία ανούσια σπατάλη πόρων. Και μάλιστα, ουκ ολίγων, για τα δεδομένα της Βουλγαρίας.

Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις της αρμόδιας διαρκούς κοινοβουλευτικής επιτροπής Ενέργειας, τα έξοδα για το δημοψήφισμα αναμένεται να ανέλθουν σε 40 εκατομμύρια λέβα (περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ).

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου