Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

Γερό Μπάσιμο της Τουρκίας για τα Πετρέλαια του Κουρδιστάν


Οι Τούρκοι βρίσκονται σε επαφές με τους Κούρδους του Βορείου Ιράκ με σκοπό να επενδύσουν τεράστια ποσά στην ανάπτυξη της πετρελαϊκής παραγωγής της περιοχής. Η προτεινόμενη συμφωνία θα αφορά όλα τα στάδια από την εξόρυξη μέχρι τη μεταφορά του μαύρου χρυσού, με στόχο την δημιουργία ενός νέου ενεργειακού διαδρόμου που θα μπορούσε να αποφέρει μέχρι τα τέλη της δεκαετίας εισαγωγές έως και 3 εκατ. βαρελιών πετρελαίου ανά ημέρα, καθώς και 10 δις. κ.μ. φυσικού αερίου ετησίως. 
Όπως είναι φυσικό, η κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ στην Βαγδάτη εναντιώνεται σφοδρά στη συγκεκριμένη εξέλιξη, καθώς θα ενδυναμώσει το Κουρδιστάν και τις πιθανότητές του να γίνει ανεξάρτητο κράτος. Επίσης, οι όποιες συμφωνίες κλείνουν οι Κούρδοι από μόνοι τους, οδηγούν σε μείωση των εσόδων για το Ιράκ. 


Προς το παρόν πάντως, οι Κούρδοι δεν δείχνουν να επηρεάζονται και συνεχίζουν τις κινήσεις τους τόσο σε συνεργασία με τους Τούρκους, όσο και με δυτικές πετρελαϊκές, όπως η ExxonMobil. Αναφορικά με την πρόταση της Άγκυρας, αυτή προβλέπει την σύσταση κοινοπραξίας υπό τον έλεγχο της ΤΡΑΟ, η οποία θα αποκτήσει τα δικαιώματα εκμετάλλευσης σε πέντε πετρελαιοπηγές στην περιοχή των Κούρδων. Σημειώνεται ότι ορισμένα από αυτά τα οικόπεδα τα ελέγχει σήμερα η ExxonMobil
Είναι προφανές ότι η όλη υπόθεση έχει έντονο γεωπολιτικό παρασκήνιο, καθώς οι Κούρδοι θεωρούν το πετρέλαιο ως το μέσο για την ανεξαρτησία τους. Παρόλα αυτά, η Άγκυρα έχει τονίσει επανειλημμένα στο παρελθόν ότι δεν στηρίζει την οποιαδήποτε εδαφική ανακατανομή στο Ιράκ, ώστε να περιορίσει σε ένα βαθμό την τριβή με την Βαγδάτη.

Τέλος, σύμφωνα με τους Financial Times, τα πιθανά αποθέματα πετρελαίου του Κουρδιστάν ανέρχονται σε 45 δις. βαρέλια και αυτό αποτελεί ισχυρό κίνητρο τόσο για την Τουρκία, όσο και για ξένες εταιρείες μικρού και μεγάλου μεγέθους. 
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου