Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

Η Αυτοκαταστροφική Φορολογική Πολιτική και το Πετρέλαιο Θέρμανσης


Η νοοτροπία και η πρακτική προσέγγιση της κυβέρνησης όσον την αύξηση των δημοσίων εσόδων έχει αποδειχτεί πλέον εντελώς αυτοκαταστροφική: Κυριαρχεί η άποψη ότι πρέπει να μαζευτούν χρήματα επειγόντως και αδιακρίτως, χωρίς όμως να υπάρχει ένας λεπτομερής ή έστω στοιχειώδης σχεδιασμός για το πώς θα γίνει αυτό δίχως να πληγεί υπέρμετρα η κοινωνία. Για να επιτευχθεί ο σκοπός αυξάνονται διαρκώς οι φόροι και ένας τομέας όπου αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές είναι το πετρέλαιο θέρμανσης.
Τα τελευταία χρόνια γίναμε μάρτυρες μιας απίστευτης αύξησης στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, καθώς σε σύγκριση με το 2008-09, αυτή έχει σχεδόν τριπλασιαστεί μετά την φετινή εξίσωση των φόρων. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς οικονομολόγος για να προβλέψει εκ των προτέρων ότι αν έχεις μια αγορά όπου η ζήτηση παραμένει σταθερή (στην καλύτερη περίπτωση) και τριπλασιάσεις με τεχνητό τρόπο την τιμή του εν λόγω αγαθού, τότε θα οδηγηθείς σε ραγδαία μείωση των πωλήσεων, άρα και των εσόδων για το Δημόσιο. Κι όμως, οι διαδοχικές ηγεσίες του υπουργείου Οικονομικών έπραξαν ακριβώς αυτό και να τώρα που καταλήγουν να έχουν λιγότερα έσοδα από ότι θα είχαν σε αντίθετη περίπτωση.
Το υπουργείο δεν φαίνεται να κατανοεί και κάτι ακόμα: Η διεθνής εμπειρία φανερώνει ότι η αύξηση των φόρων δεν οδηγεί σε αύξηση των εσόδων, αλλά απεναντίας αποτελεί πρόσθετο κίνητρο για την φοροδιαφυγή, ιδίως σε μια αγορά όπως η ελληνική. 
Η πολιτική που ακολουθήθηκε όμως απέτυχε ακόμα και να πετύχει τον -υποτίθεται- βασικό της στόχο, δηλαδή την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας. Ως γνωστόν, οι λαθρέμποροι έχουν τη δυνατότητα να συνεχίζουν την παράνομη δραστηριότητά τους με άλλους τρόπους, παρακάμπτοντας τα εμπόδια.
Δυστυχώς, παραδείγματα πολιτικών αποφάσεων αντίστοιχα με τα παραπάνω μπορεί κανείς να βρει παντού, από τον κλάδο της οικοδομής, μέχρι και την ενέργεια, αφού και στον μέχρι πρότινος ακμαίο τομέα των ΑΠΕ έχουμε οδηγηθεί σε μια αντίστοιχη κατάσταση.
Το ερώτημα είναι: Αφού εξ αρχής όλα αυτά τα μέτρα απέτυχαν να αυξήσουν τα δημόσια έσοδα και διέλυσαν στην πορεία ολόκληρους κλάδους της οικονομίας, γιατί η κυβέρνηση τα συνεχίζει;
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου