Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Σε ισχύ μέχρι το 2020 το Πρωτόκολλο του Κιότο

Σχεδόν 200 κράτη επέκτειναν σήμερα την ισχύ του Πρωτοκόλλου του Κιότο για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών ως το 2020, αποτρέποντας μια νέα αποτυχία στις προσπάθειες που καταβάλλει ο ΟΗΕ για δύο δεκαετίες, οι οποίες ωστόσο δεν έχουν επιτύχει ακόμη τον στόχο τους να σταματήσει η αύξηση των παγκόσμιων εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Η οκταετής επέκταση πέραν του 2012 του αποδυναμωμένου αυτού σχεδίου του ΟΗΕ για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη το διατηρεί ζωντανό ως το μόνο νομικά δεσμευτικό σχέδιο για την καταπολέμηση του φαινομένου αυτού. Ωστόσο η απόφαση αυτή υπονομεύτηκε από την αποχώρηση της Ρωσίας, της Ιαπωνίας και του Καναδά, οπότε αυτοί που το συνυπογράφουν αναλογούν τώρα μόνον στο 15% των παγκοσμίων εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

"Σας ευχαριστώ όλους για την καλή θέληση και την σκληρή εργασία για να προχωρήσει η διαδικασία", δήλωσε ο προεδρεύων της διάσκεψης του ΟΗΕ, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Κατάρ Αμπντάλα μπιν Χαμάντ αλ Ατίγια στο τέλος των μαραθώνιων συνομιλιών στην Ντόχα.
Ωστόσο ο εκπρόσωπος της Μόσχας Όλεγκ Σαμάνοφ δήλωσε ότι η Ρωσία, μαζί με την Λευκορωσία και την Ουκρανία, αντιτίθενται στην απόφαση για την επέκταση του Πρωτοκόλλου του Κιότο πέραν του 2012. Η Ρωσία ήθελε λιγότερο αυστηρά όρια όσον αφορά τη χρήση του "θερμού αέρα", όπως είναι γνωστό το πλεόνασμα που υπάρχει βάσει του Πρωτοκόλλου του Κιότο στις ποσοστώσεις των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, το οποίο για τον CO2 αντιστοιχεί σε 13 δισεκατομμύρια τόνους.
Πολλές χώρες, κυρίως αναπτυσσόμενες, ανησυχούν για τη χρήση αυτών των πιστώσεων "θερμού αέρα", επιχειρηματολογώντας ότι θα επιτρέψουν τη μείωση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου μόνον στα χαρτιά.
Εξάλλου ένα σύνολο αποφάσεων που ελήφθησαν στη διάσκεψη στην Ντόχα αναβάλει επίσης ως το 2013 την συζήτηση για τα αιτήματα των αναπτυσσόμενων χωρών για περισσότερα χρήματα ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Όλες οι πλευρές δηλώνουν ότι οι αποφάσεις της Ντόχα υπολείπονται κατά πολύ από τους στόχους που είχαν θέσει οι επιστήμονες για αποφασιστικότερη δράση που θα βοηθούσε να αποτραπούν περισσότεροι καύσωνες, αμμοθύελλες, πλημμύρες, ξηρασίες και μεγαλύτερη άνοδος της στάθμης της θάλασσας.
Η νέα συμφωνία για επέκταση του Πρωτοκόλλου του Κιότο για 8 χρόνια θα εφαρμοστεί από το 2013, διευκρίνισε ο αλ Ατίγια. Το Πρωτόκολλο του Κιότο υποχρέωνε περίπου 35 βιομηχανικές χώρες να μειώσουν την εκπομπή των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά μέσο όρο τουλάχιστον 5,2% κάτω από τα επίπεδα του 1990 την περίοδο 2008-2012.
Οι ΗΠΑ δεν το επικύρωσαν ποτέ και οι κύριοι υποστηρικτές του είναι η ΕΕ και η Αυστραλία. 
Φέτος οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αναμένεται να αυξηθούν κατά 2,6% και είναι περισσότερο από 50% υψηλότερες από ό,τι ήταν το 1990. Η πρόσφατη αύξηση προέρχεται κυρίως από τις αναδυόμενες οικονομίες, των οποίων ηγούνται η Κίνα και η Ινδία.
Η διάρκειας δύο εβδομάδων διάσκεψη του ΟΗΕ στην πρωτεύουσα του Κατάρ προγραμματιζόταν να ολοκληρωθεί χθες, αλλά οι συνομιλίες συνεχίστηκαν ως σήμερα.

Πηγή agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου