Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Μ. Παπαγεωργίου: Κινούμαστε με Γνώμονα την Εξάλειψη των Ελλειμμάτων και την Προστασία των Καταναλωτών



Στα ελλείμματα της αγοράς ενέργειας και στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για εξάλειψή τους αναφέρθηκε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, κ. Μ. Παπαγεωργίου, προχθές, στο συνέδριο του Ελληνικού Ινστιτούτου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης. Επίσης, δήλωσε ότι γίνεται προσεκτικός σχεδιασμός από κοινού με τη ΡΑΕ για τα τιμολόγια ηλεκτρισμού.
Ο κ. Παπαγεωργίου δήλωσε τα εξής σχετικά με τα ελλείμματα:
«Προχωρήσαμε στη λήψη μίας σειράς αποφάσεων για να μειώσουμε σταδιακά το έλλειμμα του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα προσαρμογής, ώστε μέχρι το τέλος του 2014, το έλλειμμα να έχει εκμηδενιστεί.

Προαπαιτούμενο που δεν προκύπτει μόνο από τις συμβατικές μας δεσμεύσεις και τις δικές μας οικονομικές - και άμεσα πιεστικές – ανάγκες. Αναδεικνύεται από τις πραγματικές συνθήκες της αγοράς.Για να προσελκύσουμε όμως επενδύσεις είναι απολύτως αναγκαίο να ενδυναμώσουμε το θεσμικό πλαίσιο. Και αυτό κάνουμε.Μέσα από την αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου, πετυχαίνουμε ένα διπλό στόχο:
Από τη μία πλευρά, την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, ώστε οι συμμετέχοντες να ανταποκρίνονται σε υποχρεώσεις που αναδεικνύουν τις υγιείς επενδύσεις.
Και από την άλλη, απομακρύνουμε τα εμπόδια. Ενθαρρύνουμε τον ανταγωνισμό ανάμεσα σε όλους τους συμμετέχοντες στην αγορά, μικρούς και μεγάλους, αυξάνοντας το βαθμό επιλογών του τελικού καταναλωτή.
Μία σταθερή και υγιής ενεργειακή αγορά είναι απαραίτητη συνθήκη για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων στο οποίο επιμένουμε, και προχωρούμε. Και οι αποκρατικοποιήσεις αποτελούν ταυτόχρονα κομβικό κομμάτι στη σταθεροποίηση και εξυγίανση της αγοράς ενέργειας.Πρωταρχικός στόχος του προγράμματος δεν είναι μόνον να εξισορροπήσουμε ελλείμματα».
Παράλληλα, ο υφυπουργός αναφέρθηκε και στις επικείμενες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ:
«Είχαμε δεσμευτεί πως δε θα προβούμε σε νέες αυξήσεις των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος μέσα στο τρέχον έτος. Ήταν η δέσμευσή μας προς τους Έλληνες πολίτες που κάνουν τεράστιες θυσίες.
Για τον επόμενο χρόνο, με την υποχρέωση για απελευθέρωση των τιμολογίων, γίνεται ειδικός σχεδιασμός και συνυπολογίζονται πολλές παράμετροι, μέσα από προσεκτική μελέτη και των προτάσεων της Ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής.
Ώστε αφενός μεν να καλυφθεί το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αφετέρου δε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας και να προστατευθούν οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Οι προτεραιότητές μας δεν αλλάζουν. Άλλωστε, ανέφερα και πριν πως η Ενέργεια δεν είναι ένας κλάδος απομονωμένος από τους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας.
Το ενεργειακό κόστος για τις επιχειρήσεις είναι ένας από τους σημαντικότερους – και σε ορισμένους κλάδους ο σημαντικότερος – παράγοντας κόστους. Σήμερα, που η εσωτερική ζήτηση είναι σημαντικά μειωμένη, που η ανάγκη για εξωστρέφεια και διεθνή ανταγωνιστικότητα είναι παράγοντας επιβίωσης, δρομολογούμε ρεαλιστικές λύσεις. Σε μία προσπάθεια στήριξης των ελληνικών επιχειρήσεων και αποφυγής απώλειας θέσεων εργασίας.
Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και το πρόγραμμα δημοπρασιών αερίου της ΔΕΠΑ που έχει ήδη ανακοινωθεί».
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου