Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

3,8 Εκατ. Ευρώ για Βιοκλιματικές Αναβαθμίσεις στον Δήμο Σερρών


Ο Δήμαρχος Σερρών ανακοίνωσε ότι στις 10 Δεκεμβρίου 2012 εγκρίθηκε το ποσό των 3.800.000€ για την πρόταση που κατέθεσε ο Δήμος Σερρών στις 9 Δεκεμβρίου 2011 με τίτλο "ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΕΙΣ ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΣΕΡΡΩΝ".

Η πρόταση κατατέθηκε στα πλαίσια της πρόσκλησης του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (Κ.Α.Π.Ε.Ε), για τη χρηματοδότηση έργων "Βιοκλιματικών Αναβαθμίσεων Δημόσιων Ανοιχτών Χώρων" από το επιχειρησιακό πρόγραμμα ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ 2007-2013.

Να σημειωθεί ότι στο εν λόγω πρόγραμμα αξιολογήθηκαν προτάσεις από 78 Δήμους και χρηματοδοτούνται άμεσα 15 Δήμοι με το συνολικό ποσό των 60.000.000€. Ο Δήμος Σερρών κατέλαβε την ενδέκατη θέση μεταξύ των 15 Δήμων που χρηματοδοτούνται άμεσα ενώ άλλοι 6 Δήμοι θα χρηματοδοτηθούν από το προϊόν των εκπτώσεων των πρώτων 15 Δήμων.


Ο Δήμαρχος Σερρών κατά τη διάρκεια της συνέντευξης αναφέρθηκε στους στόχους, στις δράσεις και στα οφέλη του συγκεκριμένου έργου.

Το πρόγραμμα έχει ως στόχο τη βιοκλιματική αναβάθμιση περιοχών που παρουσιάζουν έντονο θερμικό πρόβλημα στη διάρκεια της θερινής περιόδου.

Ως τέτοια περιοχή στο Δήμο Σερρών επιλέχθηκε η περιοχή που βρίσκεται στον αστικό ιστό της πόλης των Σερρών, συγκεκριμένα οι δρόμοι γύρω από την οδό Δυτικής Θράκης.

Συγκεκριμένα η περιοχή οριοθετείται από τις οδούς Χρυσοστόμου Σμύρνης, Μεραρχίας, Ιουστινιανού, Γ. Παπανδρέου, Διον. Σολωμού, Αν. Θράκης, Δυτικής Θράκης, Αγησιλάου, Ανδριανουπόλεως, Βουρλών, Μουδανιών, Στρυμόνος, Νικομηδείας, Δυτ. Θράκης. Γειτονεύει με την περιοχή ενός δικτύου πεζοδρόμων που πλαισιώνουν την κεντρική πλατεία (πλ. Ελευθερίας) και το κτίριο του Δημαρχείου. Σε άμεση επαφή με την περιοχή παρέμβασης βρίσκονται ο χώρος της πρώην δημοτικής αγοράς, ο Ιερός Ναός του Τιμίου Σταυρού, Τράπεζες.

Τι περιλαμβάνει το έργο, ώστε η περιοχή αυτή που ασφυκτιά από μπετόν να γίνει ανθρώπινη:

  • Πίδακες νερού, ψηλή βλάστηση, υπαίθριους ανεμιστήρες, χώρους πρασίνου, φυτεμένα στέγαστρα, πύργοι δροσισμού, στοιχεία νερού, ώστε το δροσιστικό αποτέλεσμα να είναι γενικευμένο και αισθητό.
  • Δημιουργία μικρών θεματικών πάρκων (του νερού, του ήλιου ή του αέρα) σε ελεύθερους και πεζοδρομημένους χώρους.
  • Διαμόρφωση των δρόμων και βελτίωση της στάθμευσης οχημάτων με δημιουργία χώρων στάθμευσης σημειακά.
  • Διαμόρφωση πεζοδρομίων σε χώρους προσπέλασης, περιπάτου των πεζών, με χρήση υδάτινων στοιχείων, πρασίνου, σκιασμού.
  • Διέλευση διαδρομής ποδηλατοδρόμου.
  • Αντικατάσταση υλικών επικάλυψης και ασφάλτου με νέα ψυχρά υλικά.
  • Εγκατάσταση ηλεκτρικού εξοπλισμού με χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση.
  • Κάλυψη ενεργειακών αναγκών των προτεινόμενων επεμβάσεων με τοποθέτηση μικρής φωτοβολταϊκής μονάδας.

Τα αναμενόμενα οφέλη από το έργο είναι πολλαπλά όπως:
  • Βελτίωση του μικροκλίματος της περιοχής.
  • Βελτίωση των επιπέδων θερμικής άνεσης των κατοίκων, των εργαζομένων και των επισκεπτών.
  • Συμβολή στην αποφυγή των κυκλοφοριακών φόρτων και στην προώθηση των εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης (πεζή μετακίνηση, χρήση ποδηλάτου).
  • Μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου