Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

Η Σημασία των Ερευνών στη Δυτική Ελλάδα


Με την ολοκλήρωση των παρουσιάσεων την περασμένη εβδομάδα στην αρμόδια επιτροπή του ΥΠΕΚΑ από τις εταιρείες που συμμετέχουν στον διαγωνισμό Open Door για τις έρευνες υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα, ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας. Το υπουργείο έχει πλέον όλα τα απαραίτητα στοιχεία και τις διευκρινίσεις από πλευράς εταιρειών που θα του επιτρέψει την κατάρτιση shortlist με τα επικρατέστερα κοινοπρακτικά σχήματα, τα οποία στη συνέχεια, βάσει των προσφορών που έχουν καταθέσει, θα κληθούν σε διαπραγματεύσεις και ενδεχομένως στην υποβολή βελτιωμένων προσφορών, βάσει της ακολουθούμενης διεθνούς πρακτικής, προκειμένου να επιλεγούν οι ανάδοχοι συγκεκριμένων παραχωρήσεων. 
Να υπενθυμίσουμε ότι το ΥΠΕΚΑ το περασμένο καλοκαίρι προκήρυξε τρεις συγκριμένες ερευνητικές περιοχές στη Δυτική Ελλάδα, οι οποίες περιλαμβάνουν γνωστά κοιτάσματα και πετρελαιοπιθανές περιοχές στο Κατάκολο, στην περιοχή Ιωαννίνων και στον Πατραϊκό Κόλπο. Υπήρξε εγχώριο και διεθνές ενδιαφέρον με αποτέλεσμα να υποβληθούν προσφορές από οκτώ διαφορετικές κοινοπραξίες. Πιο συγκεκριμένα υπεβλήθησαν προσφορές από τις εξής κοινοπραξίες: 


ΙΩΑΝΝΙΝΑ
ΕΛ .ΠΕ . – Edison (Ιταλία ) – Melrose Resources (Βρετανία )
Energean Oil (εκμεταλλεύεται το κοίτασμα του Πρίνου) – Petra Petroleum (Καναδάς) και Schlumberger (από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο τεχνικών υπηρεσιών για έρευνες υδρογονανθράκων)
Arctic Hunter – KO Enterprises
Chariot 

ΚΑΤΑΚΟΛΟ
Energean Oil – Trajan Oil & Gas (Βρετανία ) – Schlumberger (strategic technical partner)
Grekoil 

ΠΑΤΡΑΪΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ 
− ΕΛ.ΠΕ – Edison – Melrose
− Chariot
− Energean Oil – Trajan Oil & Gas– Schlumberger 

Στις αμέσως επόμενες εβδομάδες και αφού καταρτισθεί το shortlist των εταιρειών από την επιτροπή αξιολόγησης του ΥΠΕΚΑ, οι εταιρείες που θα έχουν περάσει στην β’ φάση του διαγωνισμού θα κληθούν να εξειδικεύσουν περαιτέρω τα προτεινόμενα από αυτές ερευνητικά προγράμματα και τον τρόπο διαχείρισης των κοιτασμάτων σε περίπτωση που εντοπίσουν εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα, όπερ και το πλέον πιθανό, βάσει των μέχρι σήμερα γνωστών γεωλογικών και γεωφυσικών δεδομένων. Βάσει των μέχρι σήμερα μελετών και στοιχείων από παλαιότερες γεωτρήσεις προκύπτει ότι Πατραϊκός και Ιωάννινα μπορεί μεταξύ τους να διαθέτουν απολήψιμα κοιτάσματα της τάξης των 400 εκατ. βαρελιών ισοδύναμου πετρελαίου, ενώ το δυναμικό του Κατάκολου, που είναι ήδη γνωστό από το 1984, όταν ανακαλύφθηκε το κοίτασμα, δεν υπερβαίνει τα 10.0 εκατ. βαρέλια. Το ερώτημα, το οποίο και θ’ απαντηθεί αφού πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες γεωτρήσεις, παραμένει για τον δείκτη επιτυχίας στην εξόρυξη των κοιτασμάτων, ο οποίος συνήθως κυμαίνεται στο 10-15%.
Γεωλόγοι πετρελαίου που έχουν γνώση της περιοχής της Δ. Ελλάδας και έχουν μελετήσει τις ανωτέρω τρεις περιοχές εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για τη θετική κατάληξη του διαγωνισμού Open Door, του πρώτου που πραγματοποιείται στην Ελλάδα με τη συγκεκριμένη διαδικασία. Η επιτυχής έκβαση του εν λόγω διαγωνισμού έχει τεράστια σημασία για την υπόθεση των ερευνών υδρογονανθράκων στη χώρα μας η οποία επανακάμπτει στον τομέα του upstream μετά 15ετή αδικαιολόγητης απουσίας. Η ανάληψη ερευνητικού έργου σε πρώτη φάση και η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων ακολούθως μετά θα δώσει νέα πνοή σ’ ένα κλάδο της πετρελαϊκής βιομηχανίας, όπως είναι αυτός του upstream, ο οποίος χαρακτηρίζεται από ένταση κεφαλαίου και έχει μεγάλες δυνατότητες για τη δημιουργία απασχόλησης. 
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εταιρεία Energean Oil & Gas που συμμετέχει και στα τρία οικόπεδα του διαγωνισμού Open Door, η οποία ως γνωστό είναι η μοναδική εταιρεία με παραγωγική δραστηριότητα και εμπειρία στην Ελλάδα, έχοντας την ευθύνη παραγωγής του κοιτάσματος του Πρίνου. Αν και οι ποσότητες που παράγονται σήμερα στον Πρίνο θεωρούνται μικρές για τα διεθνή δεδομένα, μόλις 2.5000 βαρέλια την ημέρα (αλλά με προοπτική αυτή ν’ αυξηθεί στα 8.000 με 10.000 κατά τα επόμενα δύο χρόνια αφού πραγματοποιηθούν οι προγραμματισμένες επενδύσεις) εν τούτοις απασχολεί άμεσα σε μόνιμη βάση, μέσω της Kavala Oil, της οποίας είναι βασικός μέτοχος, 280 άτομα και αρκετά περισσότερα μέσω εργολαβιών σε τοπικό επίπεδο. Άρα οι επιπτώσεις στον τομέα της απασχόλησης από μία επιτυχή εκμετάλλευση των κοιτασμάτων στη Δυτική Ελλάδα κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικές ενώ δεν είναι ευκαταφρόνητες οι προσδοκώμενες ν’ αντηληθούν ποσότητες πετρελαίου και φ. αερίου. Πράγμα που θα συμβάλλει στην ενίσχυση των κρατικών εσόδων και γενικότερα στην οικονομική ανάπτυξη σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. 
Παράγοντες της αγοράς με τους οποίους επικοινώνησε το energia.gr προσπαθώντας ν’ αξιολογήσει την βαρύτητα του διαγωνισμού Open Door, παρατηρούν ότι και οι τρεις περιοχές παρουσιάζουν αρκετές ιδιομορφίες και δυσκολίες η κάθε μία από ερευνητικής και παραγωγικής άποψης λόγω κυρίως του χαμηλού πορώδους που παρατηρείται στα ασβεστολιθικά πετρώματα που απαντώνται στη Δυτική Ελλάδα. Με εξαίρεση το Κατάκολο το οποίο αποτελεί βεβαιωμένο κοίτασμα (proven reserve) και έχει εντοπισθεί σε μικρό βάθος πλησίον της ακτής, μετά από παλαιότερες έρευνες όπου και έγινε test καύσης, οι άλλες δύο περιοχές δηλ. ο Πατραϊκός Κόλπος και τα Ιωάννινα παρουσιάζουν σημαντικές δυσκολίες λόγω κυρίως του μεγάλου βάθους όπου απαντώνται τα κοιτάσματα και των υψηλών πιέσεων που έχουν παρατηρηθεί σε παλαιότερες γεωτρήσεις. Για αυτό το λόγο η Energean, έχει συνεταιρισθεί με την Petra Petroleum (με έδρα τον Καναδά) η οποία διαθέτει σημαντική εμπειρία στην περιοχή αφού στελέχη της και επιστημονικό προσωπικό είχαν λάβει μέρος τον Α’ Γύρο Παραχωρήσεων στην περιοχή την περίοδο 1998/1999, που ως γνωστό είχε οργανωθεί από την ΔΕΠ-ΕΚΥ. Αλλά και στον Πατραϊκό Κόλπο, στην κοινοπραξία της Energean συμμετέχει και άλλη εξειδικευμένη εταιρεία η Trajan Oil με εκτενή εμπειρία και γνώση σε γεωτρήσεις offshore. Και στις δύο περιπτώσεις, δηλαδή των Ιωαννίνων και Πατραϊκού, η Energean θα συνεργασθεί με την διεθνώς αναγνωρισμένη εταιρεία oil services την Schlumberger, η οποία θεωρείται leader στις γεωτρήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Αλλά και τα ΕΛΠΕ που συμμετέχουν και αυτά στον διαγωνισμό Open Door, έχοντας υποβάλλει προσφορές για τον Πατραϊκό Κόλπο και τα Ιωάννινα, έχουν συνεταιρισθεί με άλλες πλέον εξειδικευμένες εταιρείες όπως η Ιταλική Edison και η Βρετανική Melrose, που διαθέτουν αντίστοιχη μεγάλη εμπειρία και ένα επιτυχημένο track record. 
«Εάν εξαιρέσουμε την Energean Oil & Gas και τα ΕΛΠΕ και τις συνεργαζόμενες με αυτές ξένες εταιρείες, οι άλλες μικρές και χωρίς ιδιαίτερη εμπειρία εταιρείες που συμμετέχουν στο διαγωνισμό δρουν μάλλον ανασταλτικά στην όλη διαδικασία αξιολόγησης. Μπορεί οι εταιρείες αυτές να έχουν κάποια τυπικά προσόντα, και για αυτό δεν μπορούμε να τους κλείσουμε την πόρτα, αλλά απέχουν πολύ από τις απαιτούμενες δυνατότητες για έρευνα και ανάπτυξη των σύνθετων και δύσκολων κοιτασμάτων όπως αυτά που απαντώνται στην Δυτική Ελλάδα. Παρ’ όλα αυτά η συμμετοχή τους στον εν λόγω διαγωνισμό είναι ενδεικτική του πολύ μεγάλου ενδιαφέροντος που έχει προκληθεί σε παγκόσμιο επίπεδο μετά την επανάκαμψη της Ελλάδας στον τομέα του upstream. Για αυτό και είναι λογικό να περιμένουμε ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον και κινητικότητα εταιρειών μόλις ολοκληρωθούν οι υπό εξέλιξη σεισμικές έρευνες offshore και ανακοινωθεί το χρονοδιάγραμμα για τον Β’ Διεθνή Γύρο Παραχωρήσεων» παρατηρεί ένας από τους πλέον γνωστούς παράγοντες του χώρου που θέλησε εν τούτοις να κρατήσει την ανωνυμία του.
Σε κάθε περίπτωση η επιτυχής και γρήγορη ολοκλήρωση του διαγωνισμού Open Door στην Δ. Ελλάδα θεωρείται από τους περισσότερους εκπροσώπους των εταιρειών της αγοράς ως συνθήκη sina non quo για την συνολική πρόοδο των ερευνών υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. Το Open Door σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση των σεισμικών σε Ιόνιο και Νότια Κρήτη την ερχόμενη Άνοιξη, δημιουργούν πλέον ένα τελείως νέο σκηνικό για τις έρευνες υδρογονανθράκων στη χώρα μας, προσφέροντας μία συγκεκριμένη προοπτική. Για αυτό οι περισσότεροι παράγοντες της αγοράς του upstream που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις στην Ελλάδα ομιλούν για το 2013 ως το πλέον κρίσιμο έτος που θα επηρεάσει καθοριστικά την ερευνητική προσπάθεια και τις δυνατότητες παραγωγής στον Ελλαδικό χώρο για τις επόμενες δεκαετίες. Υπό αυτή την έννοια το διακύβευμα του διαγωνισμού Open Door είναι πολύ μεγάλο και αναμένεται να επηρεάσει καταλυτικά τις ευρύτερες εξελίξεις για το πετρέλαιο στην Ελλάδα.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου