Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Εκτιμώμενη Μείωση Τιμών Θέρμανσης στη Βουλγαρία το Νέο Έτος


Μεταξύ 3–7% εκτιμά ο κ. Angel Semerdzhiev, πρόεδρος της βουλγαρικής Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και Υδάτων, ότι θα μειωθούν οι τελικές τιμές καταναλωτή για παροχή θέρμανσης και ζεστού νερού στη Βουλγαρία από 01.01.2013.
Ειδικά για τη Σόφια, η μείωση των τιμών υπολογίζεται στο 7%, ενώ μικρότερες θα είναι οι μειώσεις στο Burgas, τη Βάρνα και τη Φιλιππούπολη. Όπως ανακοίνωσε ο παροχέας φυσικού αερίου, Bulgargas,
οι τιμές του φυσικού αερίου θα μειωθούν κατά 9,8% έναντι αρχικής πρότασης μείωσης 9,3% της Bulgargas. Συγκεκριμένα, η SWERC καλεί την Bulgargas να ζητά από το α’ τρίμηνο 2013 BGN 656,47 για κάθε 1000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, τιμή μειωμένη κατά BGN 71,89 στα 1000 κυβικά μέτρα), αλλά η κάθε εταιρεία θέρμανσης θα ορίσει ακολούθως την τελική μείωση στα καταναλωτικά τιμολόγια, που μπορεί να προσεγγίζει αλλά να μην ταυτίζεται με το ως άνω ποσοστό.

Η μείωση αυτή των τιμών καθίσταται εφικτή μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με την προμηθεύτρια εταιρία φυσικού αερίου Gazprom (ρωσικών συμφερόντων) για έκπτωση το 2013. Σημειώνεται, τέλος, ότι αρκετές εταιρείες θέρμανσης, όπως η Toplofikatsiya Sofia, είναι υπερχρεωμένες έναντι της Bulgargas και αυτός είναι ένας από τους λόγους, που εκτιμάται ότι η μείωση της τιμής του φυσικού αερίου δε θα «περάσει» στο σύνολό της στον τελικό καταναλωτή. Συγκεκριμένα, η Toplofikatsiya Sofia οφείλει στην Bulgargas BGN 167 εκατ. (περίπου € 85 εκατ.). Ο διευθύνων σύμβουλος της Bulgargas, κ. Dimitar Gogov, δήλωσε σχετικά ότι ο κρατικός πάροχος φυσικού αερίου δεν αντιμετωπίζει τους πελάτες του ως εχθρούς, αλλά και αυτοί, από την πλευρά τους, δε θα πρέπει να αντιμετωπίζουν την εταιρεία του ως δωρητή.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου