Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Ζημίες €10 Εκ. στην ΑΗΚ Λόγω Ακατάλληλων Πασσάλων


Ζημίες €10 εκ. υπέστη η ΑΗΚ λόγω της τοποθέτησης ακατάλληλων πασσάλων, οι οποίοι δεν εμποτίστηκαν με ειδική χημική ουσία –συντηρητικό για να μην καταστρέφονται όταν εκτεθούν στο περιβάλλον.


Οι 33 χιλιάδες πάσσαλοι αγοράστηκαν το 2005 και τοποθετήθηκαν μέχρι το 2008 προς την τιμή των €4 εκ. Οι πάσσαλοι είναι διάσπαρτοι σε χωρία της υπαίθρου και μετά από έλεγχο διαπιστώθηκε πως οι 15 χιλ. ήταν ακατάλληλοι αφού στο παρελθόν σημειώθηκαν ατυχήματα.


Οι ακατάλληλοι πάσσαλοι έχουν σηματοδοτηθεί ενώ άλλες 2,5 χιλ. ακατάλληλοι πάσσαλοι βρίσκονται στις αποθήκες της αρχής.


Οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν για την επικινδυνότητα τους.



Αξίζει να σημειωθεί πως εξαιτίας της αστοχίας των πασσάλων η ζημιά της ΑΗΚ σε σχέση με την αγορά, την τοποθέτηση και αντικατάσταση τους φτάνει τα €10 εκ.


Το νέο διοικητικό συμβούλιο έδωσε ήδη οδηγίες στους νομικούς της συμβούλους για να κινήσουν δικαστική διαδικασία κατά της προμηθεύτριας εταιρείας και παράλληλα ο γενικός διευθυντής της ΑΗΚ διεξάγει διοικητική έρευνα για την πιθανότητα ευθυνών εκ μέρους της υπηρεσίας.


Μετά το πέρας της συζήτησης της έκθεσης της ελεγκτικής υπηρεσίας για την ΑΗΚ για το 2013, ο πρόεδρος της ΑΗΚ Όθωνας Θεοδουλου, δήλωσε πως το νέο ΔΣ ασχολήθηκε επιστάμενα με το θέμα και αποφάσισε να κινηθούν νομικά μέσα κατά του προμηθευτή για ανάκτηση των ποσών που ζημίωσε η ΑΗΚ.


Είπε, επίσης πως η διοικητική έρευνα που διεξάγεται θα ολοκληρωθεί σύντομα.


Ο πρόεδρος της επιτροπής ελέγχου και βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Γεωργίου δήλωσε πως το ΔΣ έδωσε οδηγίες για να διεξαχθούν επιπρόσθετες έρευνες.


Επίσης ο κ. Γεωργίου αναφέρθηκε σε επιστολή ανώτερου μηχανικού της ΑΗΚ, ο οποίος καλούσε την τότε διεύθυνση της ΑΗΚ να λάβει μέτρα για να μην υπάρξουν τραυματισμοί εργαζομένων του οργανισμού που ανεβαίνουν στους πασσάλους.


Σημείωσε, πώς τεχνίτης της ΑΗΚ ενώ βρισκόταν στο ακατάλληλο πάσσαλο αυτός έσπασε.


Πρώτιστο μέλημα όλων, τόνισε είναι η ασφάλεια των πολιτών και εργαζομένων.


Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Γιώργος Προκοπίου, δήλωσε πως η ΑΗΚ μετρά ζημίες €10 εκ., τονίζοντας την ανάγκη τιμωρίας όσων ευθύνονται για την υπόθεση.


Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, σημείωσε πως τίθεται θέμα ασφάλειας των εργαζομένων και του κοινού αφού στο παρελθόν σημειώθηκαν ατυχήματα.


Επίσης εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του γιατί ακόμη δεν άρχισε η διαδικασία αντικατάστασης των ακατάλληλων πασσάλων.


Στο πλαίσιο της συζήτησης αναφέρθηκε ότι κόστος της δωρεάν παροχής ηλεκτρονικού ρεύματος προς του Τουροκυπρίους ανέρχεται στα €270 εκ. ενώ κάθε χρόνο το κόστος αυξάνεται κατά €1,4 εκ.

Η διοίκηση της ΑΗΚ ενημέρωσε πως σύντομα αναμένονται εξελίξεις για το θέμα, αφού πρόκειται για πολιτικό ζήτημα.

(www.nomisma.com.cy, 30/09/2014)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου