Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014

Ταξίδι Αστραπή του Λακκοτρύπη στην Αίγυπτο Υπό τις Απειλές της Τουρκίας


ΟΛΙΓΟΩΡΗ επίσκεψη στο Κάιρο πραγματοποίησε ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, επιστρέφοντας από τον Ομάν στην Κύπρο. Όπως μεταδίδεται από το Κάιρο, στο αεροδρόμιο τον Κύπριο αξιωματούχο υποδέχθηκε ο Υπουργός Πετρελαίων και Ορυκτών Πόρων, κ. Sherif Ismail.
Επίσημες πηγές του Υπουργείου Πετρελαίων της Αίγυπτου ανέφεραν ότι ο Κύπριος υπουργός συνέχισε τις συνομιλίες που είχε πραγματοποιήσει τον περασμένο μήνα, για τους τρόπους ενίσχυσης των διμερών σχέσεων μεταξύ Αιγύπτου και Κύπρου στον τομέα πετρελαίων και φυσικού αερίου και ιδιαίτερα στους τομείς έρευνας και εξόρυξης στην περιοχή της Μεσογείου. Συζητήθηκε επίσης το ενδεχόμενο ανάπτυξης του φυσικού αερίου στην Κύπρο, με χρήση των διαθέσιμων στην Αίγυπτο υποδομών και παραγωγικών εγκαταστάσεων, η ανταλλαγή τεχνικής εμπειρογνωμοσύνης.

Τέλος, εξετάσθηκε και η πρόοδος στα προγράμματα έρευνας και εξερεύνησης που εφαρμόζονται σήμερα στην Κύπρος.
Στο μεταξύ, στην αντίπερα όχθη, ο Τούρκος Υπουργός ΕΕ Βολκάν Μποζκίρ εξέφρασε την αντίθεσή του στην εκμετάλλευση του φυσικού αερίου από την Κυπριακή Δημοκρατία. Σε δηλώσεις του είπε ότι «είμαστε οπωσδήποτε εναντίον του να χρησιμοποιήσει μόνο η διοίκηση της νοτίου Κύπρου το φυσικό αέριο», κατά την έκφρασή του.
Σε ειδική τελετή υπογραφής του πρωτοκόλλου συνεργασίας του υπουργείου του με το τουρκικό υπουργείο οικονομικών για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο Τούρκος Υπουργός υποστήριξε ότι αυτό δεν είναι δίκαιο και θα βλάψει τις διαπραγματεύσεις οι οποίες συνεχίζονται για τη λύση του Κυπριακού. «Γι` αυτό το λόγο, επιμένουμε αυτές οι πηγές να χρησιμοποιηθούν από κοινού και να διατεθεί όλος αυτός ο πλούτος για ολόκληρο το νησί», είπε ο Βολκάν Μποζκίρ.
Πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να χρησιμοποιηθούν οι φυσικές πηγές ως βοηθητικό στοιχείο για τη λύση του Κυπριακού. Ο Μποζκίρ είπε ότι «μόλις επιτραπεί το άνοιγμα των 14 κεφαλαίων τα οποία έχουν κλείσει εξαιτίας του κυπριακού προβλήματος, η Τουρκία θα είναι σε θέση να τα ανοίξει μέσα σε δέκα μήνες».

(http://mignatiou.com, 03/10/2014)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου