Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Shale Gas: Στα Χνάρια των ΗΠΑ και η Ρωσία;


Οι ΗΠΑ δεν θα είναι η μόνη χώρα που επωφελείται από τη μέθοδο της υδραυλικής ρωγμάτωσης, γνωστής και ως fracking, χάρη στην οποία σημείωσε αλματώδη άνοδο η αμερικανική παραγωγή shale gas. Αντίθετα, στον ίδιο δρόμο φαίνεται ότι μπαίνει και η Ρωσία, η οποία ήδη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός φυσικού αερίου στον κόσμο, ενώ η μέθοδος αυτή θα τις δώσει τη δυνατότητα να εξερευνήσει και "γηρασμένες" ή λιγότερο ανεπτυγμένες ως τώρα περιοχές. 

Όπως αναφέρει πρόσφατη έκθεση της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών (EIA) των ΗΠΑ, οι ρωσικές ενεργειακές Rosneft και Gazprom Neft έχουν αυξήσει την αποτελεσματικότητα της άντλησης από παλαιότερα πεδία στην Δυτική Σιβηρία, τη βασική πηγή του ρωσικού φυσικού αερίου, εφαρμόζοντας τεχνολογίες όπως οριζόντια εξόρυξη και πολυεπίπεδη υδραυλική ρωγμάτωση. Ωστόσο, όπως παρατηρεί η ΕΙΑ, η περαιτέρω αύξηση της παραγωγής αργού και φυσικού αερίου στην Δυτική Σιβηρία θα χρειαστεί σημαντικές επενδύσεις. "Κατά συνέπεια, η Ρωσία εξετάζει την ανάπτυξη σημαντικών αλλά λιγότερο προσβάσιμων αποθέματα σε λιγότερο ανεπτυγμένες ως τώρα περιοχές", τονίζει η έκθεση.

Η έκθεση αναφέρει ότι το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής αργού και φυσικού αερίου της Ρωσίας πραγματοποιείται στην Δυτική Σιβηρία, περιοχή της Κεντρικής Ρωσίας που εκτείνεται από τα βόρεια σύνορα του Καζακστάν ως τον Αρκτικό Ωκεανό. Το 2013, η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Δυτική Σιβηρία ανήλθαν σε 6,2 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου ημερησίως και 21,1 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (Tcf) φυσικού αερίου, αντίστοιχα, κάτω από τα μέγιστα επίπεδα παραγωγής, τα οποία έχουν να σημειωθούν από τη δεκαετία του 1980.
"Ωστόσο, οι νέες τεχνολογίες, οι αναπτυσσόμενες ασιατικές αγορές, και οι δυτικές κυρώσεις πιθανόν να αλλάξουν την ισορροπία ανάμεσα στις διάφορες ρωσικές περιφέρειες όσον αφορά την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου σε μακροπρόθεσμη βάση", παρατηρεί η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών (EIA) των ΗΠΑ, ενώ προσθέτει ότι η ρωσική κυβέρνηση έχει προσφέρει φοροαπαλλαγές και χαμηλότερα τιμολόγια εξαγωγών σε ρωσικές εταιρείες που έχουν επεκτείνει τις δραστηριότητες στην Ανατολική Σιβηρία, την ΒΔ Ρωσία και την Αρκτική.

 

 Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου