Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Ινδία - Στροφή στην Πυρηνική Ενέργεια για την Παραγωγή Ηλεκτρισμού


Στην πυρηνική ενέργεια στρέφεται ο νέος πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι, προκειμένου να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση της χώρας, η οποία επιδεινώθηκε μετά την ανάκληση περισσοτέρων από 200 αδειών ανθρακωρυχείων.
Προκειμένου να εξασφαλίσει την παραγωγή των δύο τρίτων της ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζεται για την κάλυψη των αναγκών της η Ινδία βασίζεται στον άνθρακα και μετά την ανάκληση των ορυχείων οι διακοπές ρεύματος αποτελούν ολοένα και πιο κοινό φαινόμενο λόγω της οικονομικής άνθησης και της διόγκωσης της μεσαίας τάξης της χώρας.



Επίσης ενώ η Ινδία διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα αποθέματα θορίου στον πλανήτη (και η χρήση του οποίου θεωρείται κατά πολύ ασφαλέστερη σε σχέση με το ουράνιο), δεν έχει καταφέρει ακόμα να εξελίξει την κατάλληλη τεχνολογία για να το αξιοποιήσει.
Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, σχεδόν 400 εκατομμύρια Ινδοί δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρισμό, ενώ οι 20 πυρηνικοί σταθμοί παραγωγής ενέργειας παράγουν λιγότερο από 2% της συνολικής ενέργειας που καταναλώνεται στη χώρα. Η κυβέρνηση του Μόντι έχει στόχο να αυξήσει αυτό το ποσοστό στο 25% έως το 2050.
Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει διεθνείς και εγχώριες αντιδράσεις. «Οι ανησυχίες για τις ενεργειακές διαταραχές που δημιουργήθηκαν μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τα ανθρακωρυχεία, δείχνουν πόσο αναξιόπιστη είναι η εξάρτηση από μία μόνο πηγή ενέργειας», δήλωσε ο Ινδός περιβαλλοντολόγος Αμίτ Μπαντάρι.

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου