Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Αισιοδοξία της Μόσχας για Συμφωνία με το Κίεβο Εντός της Εβδομάδος για το Φυσικό Αέριο


Αισιόδοξος εμφανίστηκε χθες, Τρίτη, ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας εντός της εβδομάδος για το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των οφειλών του Κιέβου προς τη Μόσχα αναφορικά με το φυσικό αέριο.

Όπως ανέφερε ο Νόβακ, η Ουκρανία είναι πρόθυμηη να πληρώσει 3,1 δις δολάρια, αν και δεν έχουν ακόμη συμφωνηθεί το χρονοδιάγραμμα και η τιμή του φυσικού αερίου δεν. Η Μόσχα η καταβολή των οφειλών του Κιέβου να πραγματοποιηθεί σε δύο δόσεις και, ειδικότερα, να πληρώσει η ουκρανική πλευρά 2 δισεκατομμύρια δολάρια προτού ξεκινήσει εκ νέου η παροχή αερίου – που έχει διακοπή από τον Ιούνιο- και 1,1 δισεκατομμύριο δολάρια ως το τέλος του 2014. Ωστόσο, το Κίεβο επιμένει στην καταβολή τριών δόσεων, με την πρώτη να πραγματοποιείται αφού ξεκινήσει και πάλι η παροχή αερίου.


Ας σημειωθεί ότι, τα δύο μέρη, μετά από διαπραγματεύσεις που διαρκούν από το καλοκαίρι και διεξάγονται υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοίνωσαν ότι σημείωσαν προόδους στην τελευταία τους συνάντηση την προηγούμενη εβδομάδα στο Βερολίνο.
Ο Νόβακ τόνισε ότι το Κίεβο πρέπει να πληρώσει τουλάχιστον ένα μέρος από το χρέος του, ύψους 5,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στη ρωσική κρατική εταιρεία Gazprom προτού αυτή αρχίσει και πάλι να παραδίδει αέριο στην Ουκρανία.

«Είναι θέμα αρχής για εμάς να πληρωθεί ένα μέρος του χρέους προτού ξεκινήσει η παροχή», δήλωσε ο Νόβακ στους δημοσιογράφους στη διάρκεια επίσκεψής του στην πόλη Ατιράου του Καζακστάν μαζί με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.



Πηγή energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου