Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014

ΕΕ: «Όχι» σε Δεσμευτικούς Στόχους για το Κλίμα Από Έξι Χώρες της Κεντρικής και Ανατ. Ευρώπης


Την αντίθεσή τους στη θέσπιση δεσμευτικών στόχων για τις ΑΠΕ και την εξοικονόμηση ενέργειας εκφράζουν με κοινή τους δήλωση οι Υπουργοί και υφυπουργοί Περιβάλλοντος έξι χωρών-μελών της ΕΕ από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Επίσης, τονίζουν ότι το προτεινόμενο από την Κομισιόν πλαίσιο για τους κλιματικούς στόχους της ΕΕ ως το 2030 δεν αντανακλά τις διαφορετικές ανάγκες και συνθήκες ανά περιοχή της Ευρώπης.
Στις 30 Σεπτεμβρίου οι Υπουργοί και υφυπουργοί Περιβάλλοντος της Τσεχίας, της Σλοβακίας, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας δήλωσαν ότι οι κυβερνήσεις τους δεν συμφωνούν με τους στόχους που πρότεινε η Κομισιόν τον Ιανουάριο. Όπως σημειώνει το euobserver, η δήλωση έρχεται μόλις τρεις εβδομάδες πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο λάβει την τελική του απόφαση για τους στόχους της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή με ορίζοντα το 2030, με στόχο να περιοριστεί η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας στους 2 βαθμούς Κελσίου.

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κάνει λόγο για μείωση των εκπομπών άνθρακα κατά 40%, την αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα στο 27% και την αύξηση της συμμετοχής της εξοικονόμησης ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα κατά 30%. Ωστόσο, τον περασμένο Μάρτιο και Ιούνιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν κατάφερε να καταλήξει σε συμφωνία ως προς την πρόταση της Κομισιόν. Πλέον τα βλέμματα όλων για την επίτευξη μίας τελικής απόφασης για τους ενεργειακούς και κλιματικούς στόχους στρέφονται στη σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 23 και 24 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.
Ωστόσο, η κοινή δήλωση των Υπουργών και υφυπουργών Περιβάλλοντος των παραπάνω έξι χωρών έρχεται να υπογραμμίσει με τον πλέον έντονο τρόπο τις διαφορές ανάμεσα στις δυτικοευρωπαϊκές χώρες-μέλη, που πιέζουν για δεσμευτικούς περιβαλλοντικούς στόχους εν όψει του 2030, και τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Οι τελευταίες ζητούν μεγαλύτερη ελαστικότητα για να στηρίξουν τις χειμαζόμενες οικονομίες τους, που ακόμη δεν έχουν συνέλθει ακόμη από το «σοκ» της μετάβασης από την κεντρικά σχεδιαζόμενη σοσιαλιστική οικονομία στην οικονομία της αγοράς. Παράλληλα, το κόστος της αντικατάστασης της περιβαλλοντικά επιβαρυντικής τεχνολογίας της περιόδου πριν του 1989-1990 με πιο φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους παραγωγής ενέργειας παραμένει υψηλό για τις χώρες αυτές. Η πραγματικότητα αυτή δημιουργεί μεγάλες διαφορές στο ενεργειακό μείγμα των κρατών-μελών της ΕΕ, πραγματικότητα την οποία οι Υπουργοί και υφυπουργοί Περιβάλλοντος της Τσεχίας, της Σλοβακίας, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας ζητούν να ληφθεί υπ’ όψιν στο σχεδιασμό των στόχων της ΕΕ.
Έτσι, οι Υπουργοί και υφυπουργοί των παραπάνω έξι χωρών αντιτίθενται στην θέσπιση δεσμευτικών στόχων για το κλίμα, ενώ ζητούν ένα πλαίσιο κανόνων που «θα αντανακλά τις διαφορετικές περιφερειακές ανάγκες και συνθήκες»
Η συμμετοχή των ΑΠΕ στην ενεργειακή κατανάλωση της ΕΕ ανήλθε στο 14,1 % το, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Ωστόσο, αυτός ο μέσος όρος κρύβει τις μεγάλες περιφερειακές διαφορές εντός της Ένωσης.
Πραγματικά, η Ουγγαρία, η Σλοβακία, η Πολωνία και η Τσεχία βρίσκονται κάτω από αυτό το μέσο όρο, με μερίδια ανάμεσα στο 9,6 % και το 11,2 %. Τα περισσότερα από τα έξι κράτη εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον άνθρακα, η οποία είναι μία από τις πιο ρυπογόνους πηγές ενέργειας.
Αντίθετα, μια ομάδα δεκατριών χωρών-μελών της ΕΕ, κυρίως από τη Δυτική και Βόρεια Ευρώπη, που ονομάζεται «Green Growth Group», τάσσονται υπέρ ενός δεσμευτικού στόχου της τάξης του 40 τοις εκατό για τις εκπομπές «αερίων του θερμοκηπίου» για όλα τα κράτη-μέλη.
Ωστόσο, σε διακήρυξή του, το Μάρτιο, το παραπάνω γκρουπ χωρών δήλωσε ότι «το Συμβούλιο θα πρέπει να συμφωνήσει σε ένα δεσμευτικό στόχο ΑΠΕ για την ΕΕ, που δεν θα πρέπει να μεταφραστεί σε δεσμευτικούς εθνικούς στόχους εκ μέρους της Ένωσης, αφήνοντας μεγαλύτερη ευελιξία για τα κράτη-μέλη να αναπτύξουν τις δικές τους στρατηγικές για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου