Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Πλούσια Κοιτάσματα Πετρελαίου Χτύπησαν τα Γεωτρύπανα της Rosneft στην Θάλασσα Κάρα σε Κοινές Γεωτρήσεις με την ExxonMobil


Mεγάλο κοίτασμα πετρελαίου “χτύπησαν” τα ρωσικά γεωτρύπανα στη θάλασσα Κάρα, ανατολικά της θάλασσας Μπάρεντζ, στον Αρκτικό Ωκεανό. Πρόκειται για κοινή υποθαλάσσια έρευνα του ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού Rosneft σε συνεργασία με την αμερικανική ExxonMobil , στην πλέον βόρεια γεώτρηση στο αρκτικό κοίτασμα Universitetskaya-1.Σύμφωνα με ανακοίνωση της Rosneft η συνολική δυναμικότητα της περιοχής ανέρχεταιστους 13 δισ. τόνους πετρελαίου, κοίτασμα που ξεπερνά τα κοιτάσματα του Μεξικού, της Βραζιλίας, του Kαναδά και της Αλάσκας και μπορεί να συγκριθεί με τα κοιτάσματα της Σαουδικής Αραβίας.


Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ρωσικής εταιρίας, Ιγκόρ Σετσίν, το κοίτασμα που ανακαλύφθηκε υπολογίζεται πως έχει δυναμικότητα 338 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου και από 100 εκατ. τόνους πετρελαίου (733 εκατ. βαρέλια), ενώ πρόκειται για το πρώτο μιας μεγάλης ομάδας “ομάδας κοιτασμάτων” με δυναμικότητα που ίσως φτάσει στα αποθέματα που έχει η Σαουδική Αραβία.
Το πετρέλαιο που εντοπίστηκε ανήκει στην κατηγορία “ελαφρύ” και συγκρίνεται από την άποψη ποιότητας με το Siberian Light και χρειάστηκε κάθετη γεώτρηση βάθους 2113 μέτρων στη θάλασσα Κάρα, το βάθος της οποίας στο συγκεκριμένο σημείο φτάνει στα 81 μέτρα.Οπως είπε ο Ιγκόρ Σετσίν, η γεώτρηση έγινε σε χρόνο ρεκόρ- μέσα σε ενάμισι μήνα κ αι διεξήχθη σύμφωνα με όλες τις τεχνολογικές και περιβαλλοντικές απαιτήσεις.
Η συμφωνία της Rosneft με την ExxonMobil, ο οποία υπεγράφη το 2011 αφορούσε τη συνεργασία στις περιοχές εξόρυξης Prinovozemelsky στην Απω Ανατολή, στην θάλασσα Κάρα στην Αρκτική και το πεδίο Tuapse στη Μαύρη Θάλασσα. Σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης, η Rosneft κατέχει τα δύο τρίτα της κοινοπραξίας, ενώ η Exxon ελέγχει το υπόλοιπο. Το κοινό έργο είναι ύψους 3,2 δις δολαρίων. Τον Αύγουστο του 2014, Rosneft και ExxonMobil ξεκίνησαν τις γεωτρήσεις στο γεώτρηση στο κοίτασμα Universitetskaya-1. Το πρότζεκτ επρόκειτο να ολοκληρωθεί σε 70 ημέρες, μεσολάβησαν όμως οι αμερικανικές κυρώσεις κατά ρωσικών εταιρειών, μεταξύ των οποίων και η Rosneft, με αποτέλεσμα να δοθεί deadline από τις ΗΠΑ στην ExxonMobil έως τις 26 Σεπτεμβρίου.
« Πρόκειται για μια κοινή και μεγάλη νίκη μαζί με τους φίλους και εταίρους μας της ExxonMobil, της Nord Atlantic Drilling, με τη συνεισφορά των ειδικών από την Schlumberger, την Halliburton, την Weatherford κλπ. Και θέλουμε να ονομάσουμε το νέο κοίτασμα Pobeda (Νίκη) » τόνισε ο Ιγκόρ Σετσίν.


("Η Σύγχρονη Ρωσία)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου